Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Vlaamse 65-plussers willen verhuizen, maar doen het niet

Gerelateerde onderwerpen :

Vlaamse 65-plussers willen verhuizen, maar doen het niet

Uit een marktanalyse van projectontwikkelaar Brody uit Antwerpen blijkt dat bijna vier op de tien Vlaamse senioren graag zou willen verhuizen, maar dat bijna niemand die stap daadwerkelijk durft zetten. De leeftijd waarop de Vlaming vandaag naar een moderne assistentiewoning verhuist, is te hoog: gemiddeld pas op 78 jaar. Dat komt vooral omdat Vlamingen er nog te vaak van uitgaan dat een assistentiewoning hetzelfde is als een rusthuis.

Daarnaast woont bijna 40% van de Vlaamse 65-plussers in een kwalitatief ontoereikende woning die kampt met vochtproblemen, slecht geïsoleerde muren en verouderd sanitair. In Vlaanderen zou het om minstens 300.000 woningen gaan, die meestal enorm verouderd zijn.

“Vlamingen van 73 of ouder leven vandaag al gemiddeld meer dan 25 jaar in hetzelfde huis of appartement. Die woningen verouderen mee waardoor het uiteraard vanzelfsprekend is dat ze niet altijd meer voldoen aan de normen van vandaag. Bovendien zijn de woningen in meer dan de helft van de gevallen ook te groot geworden voor de 65-plussers. Voor één op de zes blijkt dit dan ook de reden om te verhuizen”, zegt Jelle Strijbos, commercieel directeur van Brody.

Daarnaast valt ook op dat amper één op de drie ouderen (32%) in een ‘nultredewoning’ leeft, dat is een woning die aangepast is aan de verlaagde mobiliteit waarmee senioren worden geconfronteerd. Nochtans wil ongeveer 7,5% van de 65-plussers verhuizen vanwege de vele drempels en trappen in de huidige woning.Opmerkelijk bij al die cijfers is de vaststelling dat de Vlaming gemiddeld toch pas op zijn of haar 78ste levensjaar naar een assistentiewoning verhuist, wat de logische volgende stap is. De beslissing om daadwerkelijk te verhuizen blijkt dus veel moeilijker dan gedacht, ondanks de grote zorgen over de huidige, verouderde woning.

“Verhuizen is echter vaak de enige oplossing omdat je in die leeftijdscategorie met een soort tegenstelling zit: ouderen beschikken wel over een eigen woning, maar hebben te weinig inkomsten om die woning te renoveren of op zijn minst aan te passen aan hun noden”, aldus Jelle Strijbos.

Voor bijna één op de vijf 65-plussers blijft “de gezondheid van één van de gezinsleden” de voornaamste reden om te verhuizen. Met andere woorden: vóór hun gezondheid  achteruit gaat of ze zwaar ziek worden, willen veel 65-plussers nog niet verhuizen. Bovendien beschouwen ze assistentiewoningen nog te veel als een variant van een rusthuis, waar bijna uitsluitend mensen met grote gezondheidsproblemen naartoe gaan.

“Een assistentiewoning moet eigenlijk een tussenstap zijn, tussen hun verouderde of te grote woning en het rusthuis. Die is in de eerste plaats gemaakt voor mensen die nog bijna volledig zelfstandig kunnen leven of eventueel al kleine gezondheids- of mobiliteitsproblemen hebben. De stap naar een rusthuis is een heel ander verhaal omdat in die fase mensen zwaar zorgbehoevend geworden zijn. Dit komt vooral tot uiting in de categorie van de 85-plussers, wiens verblijf in het rusthuis gemiddeld anderhalf jaar duurt”, stelt Jelle Strijbos.

Ten slotte is bij de 65-plussers nog een ander opmerkelijk fenomeen merkbaar: ze blijken vaak lagere kwaliteitsverwachtingen te hebben als het op hun woning aankomt. Velen van hen aanvaarden vandaag de gebreken van hun huis in  plaats van ze op te lossen (als ze er de middelen voor hebben) of te verhuizen.
 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

BGHM lanceert promotieopdracht

BGHM lanceert promotieopdracht

De Brusselse Gewestelijke Huisvestingsmaatschappij (BGHM) heeft in het kader van de nieuwe aankoopstrategie een promotieopdracht gelanceerd voor de aankoop van vastgoedprojecten. Het Public Housing Partnership biedt de mogelijkheid om[…]

Nederland voert 'opkoopbescherming' in

Nederland voert 'opkoopbescherming' in

Upgrade Estate gelauwerd als SDG Pioneer

Upgrade Estate gelauwerd als SDG Pioneer

Minister wil private sector meer betrekken bij sociale huisvesting

Minister wil private sector meer betrekken bij sociale huisvesting

Meer artikels