Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Vlaams Parlement keurt graduaatsopleiding PXL goed

Gerelateerde onderwerpen :

Vlaams Parlement keurt graduaatsopleiding PXL goed

“De bouwsector blijft op zoek naar gekwalificeerde werknemers”, beklemtonen (vanaf l.) Antonio Azzaretti (coördinator graduaatopleiding PXL), Chris Slaets (gedelegeerd bestuurder - directeur Confederatie Bouw Limburg), Jos Lantmeeters (Vlaams Parlementslid; N-VA), Jan Peumans (voorzitter Vlaams Parlement; N-VA) en Johan Danen (Vlaams Parlementslid; Groen).

Hoewel de PXL-opleiding professionele bachelor Bouw dit jaar 30% meer eerstejaarsstudenten telt, geraken heel wat vacatures in de Limburgse bouwsector op dit ogenblik niet ingevuld. Om de diversiteit aan bouwberoepen in de toekomst beter in te vullen, slaan de Hogeschool PXL, de Confederatie Bouw Limburg en de bouwbedrijven zelf de handen in elkaar en komt er in Limburg een stevig uitgebreid aanbod aan specifieke, kortere bouwgerelateerde opleidingen, ook in avond- en afstandsonderwijs. De Hogeschool PXL kreeg groen licht van het Vlaams Parlement om vanaf september 2020 de graduaatsopleiding ‘Werforganisatie in de bouw’ te organiseren.

“De bouwsector boomt en dat is zeker positief, maar onze Limburgse bouwbedrijven hebben het wel moeilijk om gekwalificeerde werknemers aan te trekken. We tellen 13.500 vacatures in de bouw en heel wat vacatures geraken niet ingevuld. We stellen vast dat de voorbije maand gemiddeld 4,25% van de bouwbedrijven aangeeft dat het tekort aan hoger en technisch geschoolde werknemers en ingenieurs hun groeimogelijkheden remt. De bouw is niet langer een sector waar de werkgevers zich tevreden stellen met laaggeschoolden of een voorafgaandelijke scholing niet belangrijk vinden. Daarom willen we zelf met de Hogeschool PXL en onze bedrijfspartners nieuwe opleidingsvormen uitwerken en aanbieden”, meldt Chris Slaets, directeur van de Confederatie Bouw Limburg.

Verwevenheid van werkveld en onderwijs

“Die verwevenheid van het werkveld en het onderwijs is heel belangrijk voor ons. Duaal leren en werkplekleren (leren op de werkvloer zelf) komt in de nieuwe graduaatsopleidingen vanaf september overeen met minstens een derde van de opleiding. Bedrijven bepalen dus mee hoe en wat onze studenten leren, waardoor die onmiddellijk inzetbaar zijn. Ik ben ook enorm opgetogen over de nieuwe graduaatsopleiding ‘Werf­organisatie in de bouw’ die we vanaf september 2020 mogen organiseren, met dank aan de Limburgse parlementsleden die dat dossier in Brussel mee verdedigd hebben”, signaleert Ben Lambrechts, algemeen directeur van PXL.

Behalve die nieuwe opleiding biedt de Hogeschool PXL reeds een breed scala aan van bouwopleidingen. “We hebben al jarenlang onze professionele bachelor Bouw, maar daarnaast bieden we die opleiding sinds dit jaar ook in afstandsonderwijs aan, bv. voor studenten die werk en studies combineren. Daarnaast starten in september de tweejarige graduaatsopleidingen Bouwkundig Tekenen, Hernieuwbare Energiesystemen en HVAC-systemen, met de mogelijkheid tot avondonderwijs. En vanaf 2020 is er dus ook het graduaat ‘Werforganisatie in de bouw’. Zo hebben we in het brede domein van bouw en energie, met ook de link naar nieuwe klimaatvriendelijke toepassingen, alle expertise in huis om samen met de bedrijven en de Confederatie Bouw Limburg de gekwalificeerde werknemers van de toekomst op te leiden en ervoor te zorgen dat technische vacatures wel ingevuld geraken”, meent Marleen Schepers, departementshoofd van PXL-Tech.

De meest gezochte profielen zijn coördinerende functies als werfleiders (8%), projectleiders (8%), calculators (5%) en ploegbazen (5%). Ook elektriciens (6%) zijn gegeerd.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Nieuwe methode om verf te testen

Nieuwe methode om verf te testen

Met zijn doctoraat over de werking van verflagen op metaal is dr. Sven Pletincx onder leiding van prof. Tom Hauffman en prof. Herman Terryn van de VUB onderzoeksgroep electrochemical and surface engineering (SURF) erin geslaagd om voor het eerst[…]

23/10/2020 | InnovatieVUB
Brussel wil 600 bouwbedrijven steunen bij transitie naar circulair bedrijfsmodel

Brussel wil 600 bouwbedrijven steunen bij transitie naar circulair bedrijfsmodel

Studenten gebruiken toekomstige huisvesting voor opleiding

Studenten gebruiken toekomstige huisvesting voor opleiding

Hogeschool PXL haalt bouwtoppers binnen

Hogeschool PXL haalt bouwtoppers binnen

Meer artikels