Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Vlaams-Brabant renoveert 150 woningen bij kansengroepen

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Vlaams-Brabant renoveert 150 woningen bij kansengroepen

De provincie Vlaams-Brabant keurde zopas 15 renovatieprojecten voor woningen bij kansengroepen. Hiermee wil ze ouderen en mensen met een laag inkomen helpen de veiligheid, de woningkwaliteit en het energieverbruik van hun woningen te verbeteren. Het gaat om 150 bijkomende woningen, telkens tien in de gemeenten Aarschot, Bekkevoort, Diest, Hoegaarden, Kortenaken, Landen, Liedekerke, Lubbeek, Pepingen, Scherpenheuvel-Zichem, Tienen, Tremelo, Vilvoorde, Zemst en Zoutleeuw. De investering voor de renovatie van deze 150 woningen bedraagt 5 miljoen €, dat is 300.000 € per gemeente of 30.000 € per woning. In totaal zal in 21 Vlaams-Brabantse gemeenten zo’n renovatieproject actief zijn. Dat aantal zal nog uitgebreid worden.

"We streven naar een Vlaams-Brabant waar zoveel mogelijk mensen betaalbaar en duurzaam kunnen wonen”, zegt Bart Nevens, gedeputeerde van Wonen. “Uit onderzoek blijkt immers dat ondanks de vele beleidsinspanningen van de jongste tien jaar de situatie van ouderen, mensen met een laag inkomen en het onderste segment van de private markt niet verbetert. Nochtans is hier de grootste winst aan energiebesparing te halen. Het ontbreekt de mensen soms aan financiële middelen om investeringen te voorfinancieren. Hierdoor gaan de vele tegemoetkomingen aan hen voorbij. Veelal zijn ook administratieve kennis en technisch inzicht niet aanwezig. Daarom zijn deze renovatieprojecten zo waardevol én ook succesvol, zoals de eerste resultaten in Tienen en Halle bewijzen”.

 

Overzicht van de deelnemende gemeenten, met in het rood de gemeenten die in 2017 meededen, in het groen die van 2018 en in het geel die van 2019. © provincie Vlaams-Brabant


In 2017 startte de provincie Vlaams-Brabant, samen met de stad Tienen, een eerste project voor woningrenovatie bij mensen met een lager inkomen. Ondertussen zijn er gelijkaardige projecten in Galmaarden, Geetbets, Halle, Landen, Sint-Pieters-Leeuw, Tielt-Winge, Vilvoorde en Zaventem.

Per project worden, samen met de lokale besturen, tien woningen geselecteerd. De bewoners kunnen rekenen op individueel advies, technische en sociale begeleiding, zowel tijdens de planning, als bij de aanbesteding en de uitvoering van de werken. Zo kan de provincie een correcte renovatie garanderen. De financiële ondersteuning gebeurt via subsidieretentie: verbouwers krijgen een budget dat pas moet terugbetaald worden op het ogenblik dat de woning een andere eigenaar krijgt.
 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Plannen voor eerste windturbineproject in Brussels Gewest

Plannen voor eerste windturbineproject in Brussels Gewest

In Anderlecht werd zopas een energiepark met 4.122 zonnepanelen ingehuldigd. De installatie bij Coca-Cola Services werd gerealiseerd door Dauvister, een dochterbedrijf van Luminus gespecialiseerd in zonnepanelen. Luminus en Coca-Cola[…]

21/09/2020 | EnergieZonnepanelen
Deme Offshore plaatst 94 windturbines in Nederland

Deme Offshore plaatst 94 windturbines in Nederland

VoltH2 bouwt groenewaterstoffabriek in Vlissingen

VoltH2 bouwt groenewaterstoffabriek in Vlissingen

'Bijna elke woning in België moet tegen 2050 worden aangepakt'

'Bijna elke woning in België moet tegen 2050 worden aangepakt'

Meer artikels