Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

VITO kiest voor co-creatie

Een idee laten groeien tot een realisatie is de grootste uitdaging voor ondernemers, zowel voor start-ups als voor gevestigde waarden in het bedrijfsleven. Het idee ontwikkelen tot een valabele technologie, met de juiste partner(s) en de nodige financiering, vergt expertise, die niet altijd tot de core business van het bedrijf of de opleiding van de starter behoort. De Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) lanceerde het nieuwe concept van co-creatie om dit voor anderen te realiseren in een strak tijdschema van zes maanden en herhaalt dit nu voor 'sensornetwerken en luchtkwaliteit' en 'organische stromen anders bekeken'.

De uitgangspunten voor de co-creatietrajecten gaan van inspiratie voor nieuwe businessmodellen die bedrijfsprocessen optimaliseren tot het versterken van de concurrentiepositie of het faciliteren van nieuwe soorten van dienstverlening. Het delen van technologische kennis en innovatieve marktinzichten tussen complementaire deelnemers vormt daarbij een belangrijk onderdeel.

Bovendien garandeert de VITO een maximale 'return on investment', want het co-creatietraject vereist een minimale tijdsinvestering en wordt gefinancierd door co-funding. De VITO investeert ook 280 onderzoeksuren van experts om de technologische en financiële haalbaarheid van de ideeën te toetsen.

Kmo's kunnen bovendien een beroep doen op Prodem-subsidiëring, een steunmaatregel die kmo's in staat stelt om op een goedkope (gesubsidieerde) manier een beroep te doen op het onderzoekscentrum VITO om milieu- of energietechnologieën te evalueren. Prodem is interessant voor ontwikkelaars van nieuwe milieu- en energietechnologieën en eindgebruikers van deze technologieën. De financiële tegemoetkoming kan tot 66% van de onderzoekskosten bedragen.

Sensornetwerken en luchtkwaliteit

Op 6 oktober start een traject over sensornetwerken en luchtkwaliteit. VITO werkt hiervoor samen met relevante partners uit de sector waaronder DSP Valley, Port of Ghent, Port of Antwerp, IoTBE en Living Tomorrow. Deze partners hebben een belangrijke inbreng in het vinden van de deelnemende bedrijven en het vertegenwoordigen van potentiele eindgebruikers van de ideeën.

In dit co-creatietraject brengt de VITO complementaire deelnemers samen om de opportuniteiten te onderzoeken voor het creëeren van nieuwe business uit luchtkwaliteitsmetingen en sensornetwerken. Mogelijke toepassingsdomeinen zijn smart cities, smart buildings, industrie 4.0 en connected health.

De VITO stelt hiervoor haar expertise ter beschikking in het testen en valideren van (nieuwe) sensoren in een labo-omgeving, het ontwikkelen en toepassen van kalibratie-algoritmes, metingen in omgevingslucht (binnen en buiten), het opzetten van statische en mobiele meetnetwerken, blootstellingsmetingen, spatio-temporele dataverwerking en -interpretatie. Deze technologieën zijn inzetbaar in processturing, the internet of things, big data, early warning systems, enz. Aanmelden kan tot 12 september.

Organische stromen

In een tweede co-creatietraject, dat start op 25 oktober, wordt samen met de deelnemende bedrijven met een andere blik gekeken naar organische (rest)stromen. Compostering en vergisting zijn bekende paden. Maar het kan ook anders: van extractie van nuttige stoffen tot het verlagen van de te transporteren tonnages. Ook het omzetten tot bioplastics, biochemische bouwstenen of andere hoogwaardige producten zijn valabele ambities. Partners voor dit traject zijn Agropolis, Innovatiesteunpunt, Belorta, Food Port, Port of Ghent, POM West Vlaanderen, Flanders Food en de Fabriek voor de Toekomst.

De VITO zet expertise en infrastructuur in voor het analyseren van organische reststromen, het bepalen van de techno-economische haalbaarheid van alternatieven, het ontwikkelen en testen van nieuwe procesinzichten en producten, het opzetten van nieuwe waardeketens en verdienmodellen. Aanmelden kan nog tot 3 oktober.

Informatie: 014 33 67 26 of bart.dooms@vito.be.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Inschrijven voor de Staalbouwwedstrijd kan nog tot 30 september

Inschrijven voor de Staalbouwwedstrijd kan nog tot 30 september

Voor de 23ste editie van de Staalbouwwedstrijd van sectororganisatie Infosteel wordt de jaarlijkse succesformule voortgezet. Het doel van de wedstrijd is om projecten met opmerkelijke staalconstructies onder de aandacht te brengen van alle[…]

Federaties F.E.E. en Techlink fusioneren

Federaties F.E.E. en Techlink fusioneren

Gimv wil groep van installatiebedrijven uitbouwen

Gimv wil groep van installatiebedrijven uitbouwen

Oplopende kosten duwen bouwbarometer in het rood

Oplopende kosten duwen bouwbarometer in het rood

Meer artikels