Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Viruscrisis versterkt nood aan digitalisering

Gerelateerde onderwerpen :

,
Viruscrisis versterkt nood aan digitalisering

Door de coronacrisis heeft de bouwsector nog meer nood aan digitalisering. Wie al in digitale processen investeerde, plukt daar nu de vruchten van. Bouwkroniek sprak met verschillende digitale spelers uit de bouwwereld, zoals de softwareontwikkelaars Faro, ThorbiQ/Witas en Astena. Ook het Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf (WTCB) is volop met de digitale wereld bezig. 
John Van de Velde van het softwarebedrijf Astena benadrukt het belang van goede software in tijden van corona. “Bedrijven die in het verleden veel in digitalisering investeerden, ervaren nu de voordelen. De administratieve diensten kunnen gewoon blijven doorwerken. In deze tijden zijn ERP-investeringen uit het verleden van zeer grote waarde. Een goede planning betekent in deze tijd vol chaos terug structuur brengen. We zien de dag van vandaag nog steeds bedrijven die plannen in Excel, met alle risico’s van dien. Onze planningssoftware kan je afzonderlijk gebruiken, zonder dat je daarvoor het hele ERP-pakket moet aanschaffen. Dat is meteen goed nieuws voor de cashflow van bedrijven die toch al een eerste stap in digitalisering willen zetten. We hebben rond dit thema wel wat webinars georganiseerd. Zeker voor het cashflowthema gaan de bouwbedrijven de komende maanden heel gevoelig worden. Ook hier hadden we enkele webinars met Deloitte als partner. Alle webinars zijn trouwens te herbekijken op aanvraag.”
Net voor de coronacrisis lanceerde Faro, wereldwijd de grootste leverancier van 3D-meet- en imaging-oplossingen voor 3D-productie, een nieuwe update voor SCENE WebShare Cloud. Het is opnieuw een sprong vooruit in de wereldwijde uitwisseling van 3D-realiteitsgegevens, beheer van samenwerkingsprojecten en uiterst efficiënte scan-to-BIM operaties met projectpartners. Dit cloud-gebaseerde platform heeft tal van nieuwe functies voor puntenwolkdownload en AEC-beheersplatformintegratie. Het laat toe om nog meer gigabyte in de cloud op te slaan. “We merken toch wel een enorme vraag, vooral dan uit Nederland”, zegt Mathias Kinet van Faro. “De vraag om data online te zetten stijgt natuurlijk. Dat is een gevolg van de industrie waar we in zitten. Het is een combinatie van verschillende factoren. En natuurlijk speelt de coronacrisis ook een rol om meer digitaal te werken.”
 
Bij ThorbiQ, een spin-off van het voormalig technisch ingenieursbureau Witas, merken ze dat het online verhaal aan belang wint. Het softwarebedrijf heeft als doel digitaal bouwen (BIM) in bedrijven naar een hoger niveau te tillen. Hun webplatform biedt de technologie aan bedrijven om op de BIM-trein te stappen en sneller en efficiënter op hun bestemming aan te komen. Het platform creëert voor fabrikanten van bouwproducten een digitale fabriek om een digitale representatie van hun producten te hebben, zoals van een raam of radiator. Het project moet de kloof dichten die bestaat tussen fabrikanten en de andere spelers in de bouwsector, zoals architecten, installateurs en aannemers. “We hebben wel de indruk dat het digitale steeds meer hoog op de agenda komt”, zegt Wim Tas van ThorbiQ. “We krijgen steeds meer aanvragen binnen, terwijl we daar vroeger zelf achteraan moesten gaan. De noodzaak aan digitale systemen neemt enkel toe. We willen dan ook alle partijen wakker schudden dat het belangrijk is om de digitale trein nu te nemen.”
De digitalisering zet zich ook verder in het beheer en onderhoud van gebouwen. En dat is ook in tijden van corona niet onbelangrijk. Dat zegt Ruben Delvaeye van het Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf (WTCB), afdeling Intelligente Installaties en Duurzame Oplossingen en Projectleider Labo Duurzame en Circulaire Oplossingen. “Installaties moeten goed ingeregeld en continu gevolgd worden om efficiënt te presteren. Digitalisering, monitoring en automatisering bieden hier oplossingen voor. Ook onderhoud en schoonmaak van gebouwen zelf kunnen profiteren van digitalisering, zeker in tijden van de viruscrisis. Sensoren laten toe te monitoren wanneer en hoe intensief ruimtes gebruikt worden. Schoonmaakschema’s kunnen op basis van de sensordata en door slimme algoritmes automatisch gemaakt worden, zodat er gericht kan gepoetst worden: gebruikte lokalen krijgen een extra grondige poetsbeurt, niet-gebruikte lokalen kunnen eens een beurt overslaan. Inzake onderhoud is de boodschap duidelijk: beter voorkomen dan genezen. Denk aan waterlekdetectie. Als er een waterlek ontstaat, is het belangrijk om er heel snel bij te zijn, nog voor het echt lek zichtbaar wordt – bijvoorbeeld door waterdoorsijpeling door plafond - en structurele schade kan veroorzaken.”
 
In het kader van de bedrijvencluster Smart Buildings in Use is het WTCB momenteel een aantal voorbeelden van goede praktijk aan het beschrijven van wat smart buildings precies kunnen betekenen voor bouwprofessionelen en voor gebruikers en beheerders van gebouwen. “Het aantal is voorlopig nog beperkt, maar we hebben wel de bedoeling dit de komende maanden samen met de bedrijvencluster stelselmatig uit te breiden.” - MVH
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

'Vastgoedprijzen stijgen dit jaar met ruim 5%'

'Vastgoedprijzen stijgen dit jaar met ruim 5%'

Dit en volgend jaar blijven de vastgoedprijzen stijgen, maar trager dan vorig jaar. Huizen worden dit jaar wellicht ruim 5% duurder, tegen 8% vorig jaar. Dat voorspelt Steven Trypsteen, econoom bij ING België. De forse stijging van de[…]

Afwezigheden door omikron in één week tijd verdubbeld in de bouw

Afwezigheden door omikron in één week tijd verdubbeld in de bouw

Grootschalig bouwfysisch onderzoek luchtreiniging in klaslokalen

Grootschalig bouwfysisch onderzoek luchtreiniging in klaslokalen

Investeringssubsidie voor culturele bouwprojecten

Investeringssubsidie voor culturele bouwprojecten

Meer artikels