Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Vink introduceert hygiënische wandbekledingsplaat voor ziekenhuizen

Vink introduceert hygiënische wandbekledingsplaat voor ziekenhuizen

Lexan Cliniwall is een nieuw thermoplastisch materiaal dat recent ontwikkeld werd door Sabic voor clean roomoppervlakten en interne wandbekleding in openbare gebouwen en ziekenhuizen. Dit opake en massieve PC/ABS-materiaal met oppervlaktetextuur biedt een hoge bestendigheid tegen schokken, impact en slijtage. Cliniwall komt tegemoet aan de materiaalvereisten van de Europese regelgeving voor brandveiligheid en de bijbehorende sanitaire vereisten. Het materiaal betekent daarnaast ook een aanzienlijke besparing op schoonmaak- en onderhoudskosten. Lexan Cliniwall is hét wandbekledingsmateriaal bij uitstek voor toepassing in situaties waar een perfecte hygiëne vereist is.

Voordelen

Deze opake plaat bestaat uit niet gechloreerd en niet broomhoudend PC/ABS. Het Lexan Cliniwall AB6206 plaatmateriaal voldoet aan de Anti Bacterieel-norm Log 4 specificatie, volgens de ISO22196 standaard waarbij 99.99% van alle E-coli en MRSA bacteriën binnen 24 uur gedood worden.

Het materiaal is uitstekend bestendig tegen chemicaliën, maar ook bloed- en urine. Het is gemakkelijk te reinigen en te ontsmetten en bestand tegen herhaaldelijk poetsen. Het is bovendien heel slagvast, krasbestendig en nagenoeg onbreekbaar. Het plaatmateriaal is makkelijk te vormen en te installeren, zelfs in bestaande gebouwen. Het heeft uitstekende brand- en rookeigenschappen (B-s1-d0 waarde volgens de Europese EN 13501-1 norm) en is heel duurzaam.

Lexan Cliniwall is geschikt voor wandbekledingen in ziekenhuizen, rusthuizen, steriele kamers en laboratoria, maar ook voor industriële omgevingen, clean rooms, farmaceutische bedrijven, industriële keukens, koelruimtes, scholen, (openbare) toiletten, luchthavens en sportcentra.

Het Sint-Andries ziekenhuis in Tielt plaatste Lexan Cliniwall als wandbekledingsmateriaal in de patiëntenkamers en de gemeenschappelijke ruimtes van het dagziekenhuis. Het ziekenhuis bestaat al sinds 1980. Het gebouw voldeed echter niet meer aan de huidige kwaliteitseisen en de strengere wetgeving waardoor een uitbreiding en een renovatie van de bestaande gebouwen onvermijdelijk was. De renovatiewerken startten in 2009 en werden in 2015 beëindigd. Het bestaande dagziekenhuis en de polikliniek ondergingen in dit ingrijpende project een drastische renovatie. Daarbij werd veel aandacht besteed aan het comfort van de patiënt tijdens de consultaties, behandelingen en onderzoeken. Alle gebruikte interieurmaterialen moesten uiteraard ook aan de regelgeving inzake brandveiligheid voldoen. Dat was de reden waarom architectenbureau LLOX Lexan Cliniwall voorschreef als wandbekledingsmateriaal in de patiëntenkamers en gemeenschappelijke behandelruimtes.

Europese norm

Lexan Cliniwall platen voldoen aan de eisen van de richtlijn Beperking van Gevaarlijke Stoffen (RoHS), want haar brandvertragende technologie is niet gebaseerd op gechloreerde en/of broomhoudende additieven. Bovendien voldoen de platen aan de vereisten van de huidige Europese norm EN 13501-1, die de strengste brand- en rookeisen stelt. Dit product kreeg de beste brand en rook classificatie voor een thermoplastisch materiaal (B-s1,d0).

Impactbestendig

De Lexan Cliniwall-platen werden op de bestaande muren gelijmd en de hoekelementen werden gerealiseerd via thermovormen. Het resultaat is een hygiënische en uiterst impactbestendige wandbekleding die zelf bij veelvuldig contact met ziekenhuisbedden, rolstoelen en transportwagens onbeschadigd blijft.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Verlof ... in onze eigen hof

Verlof ... in onze eigen hof

Tijd om uit te rusten! Niks moet, niksen mag! Wij nemen een korte pauze van 19/07 t.e.m. 08/08! Op 09/08 zijn we er weer! Blijf gezond, hou het veilig en vooral: geniet ervan! Team Bouwkroniek  

'Virtual reality zal het meeste impact hebben op de bouwsector'

'Virtual reality zal het meeste impact hebben op de bouwsector'

Half augustus begint aanleg rotonde Tongersesteenweg in Lanaken

Half augustus begint aanleg rotonde Tongersesteenweg in Lanaken

Dendermonde wil toekomst vestinggordel veiligstellen

Dendermonde wil toekomst vestinggordel veiligstellen