Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Vilvoorde bouwt 220 woningen op voormalige Kodaksite

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Vilvoorde bouwt 220 woningen op voormalige Kodaksite

Het schepencollege van Vilvoorde heeft de verkavelingsvergunning goedgekeurd voor de nieuwe duurzame woonwijk Groenloo. Die wordt uitgebouwd op de leegstaande site van de historische Kodakfabriek in Koningslo. Het ontwerp zet sterk in op duurzaamheid en omvat in totaal 220 bijna-energieneutrale woningen en appartementen. Auto’s verdwijnen voor 90% ondergronds en op de vrijgekomen plaats komt een groene long van bijna 2 ha groot.

 

De Kodaksite werd in 1961 gebouwd en groeide algauw uit tot de trots van Koningslo. 25 jaar geleden kwam een einde aan een sterk verhaal. Nadien werd de site nog verhuurd aan verschillende industriële gebruikers, waaronder Caterpillar, ISS en Lyreco, maar een nieuwe invulling drong zich op. In 2017 werd beslist om resoluut voor wonen te kiezen. Het ruimtelijk uitvoeringsplan (rup) Groenloo werd goedgekeurd, met het oog op een moderne invulling.
 
“Met Groenloo kiezen we ervoor om van een oude industriële site een levendige en aantrekkelijke woonbuurt te maken met heel veel aandacht voor duurzaamheid. Op deze manier zetten we onze ambitie kracht bij om Vilvoorde om te bouwen van een oude industriestad naar een aangename woon- en leefstad met het oog op de toekomst. Onze wijk Koningslo kon niet ontbreken bij deze transformatie”, zegt Hans Bonte, de burgemeester van Vilvoorde.
 
De Gentse vastgoedontwikkelaar Acasa zal de Kodaksite omvormen tot de nieuwe woonwijk Groenloo. Er worden 58 eengezinswoningen en 162 appartementen gebouwd. Naast deze 220 woongelegenheden komen er 310 parkeerplaatsen, zowel voor bewoners als voor bezoekers, maar de auto verdwijnt wel grotendeels ondergronds. Groenloo wordt een autoluwe woonsite met veel belevingsgroen.

Duurzame woonsite

“Samen met het architectenbureau Bontinck is een ambitieuze verkavelingsaanvraag uitgewerkt voor een duurzame en groene woonsite. Er komen deelwagens, deelfietsen en laadpalen voor elektrische wagens. Bovendien krijgt Koningslo er een nieuw park van bijna 2 ha groot bij dat zal grenzen aan de Kwakkelstraat”, vertelt Timothy Jacob van vastgoedontwikkelaar Acasa.
 
De nieuwe woningen zullen volgens de ben-principes worden opgetrokken, bijna-energieneutraal dus, wat zich onder andere vertaalt in warmteboilers, warmtepompen en/of zonnepanelen. De verkaveling is bovendien quasi waterneutraal ontworpen. Dat wil zeggen dat het regenwater optimaal op de site zal infiltreren.
 
De omgevingsaanvraag voor fase 1 van de verkaveling, bestaande uit 17 eengezinswoningen en 43 appartementen, wordt momenteel volop voorbereid. Die aanvraag zal de komende maanden ingediend worden, waarop een beoordelingsfase volgt. Dat kan in principe afgerond zijn tegen mei. Bij een succesvolle voorverkoop zal de projectontwikkelaar de werken ten vroegste dit najaar starten.
 
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Vier strategische projecten voor minder verharding

Vier strategische projecten voor minder verharding

Vlaanderen investeert 1,2 miljoen euro in vier strategische projecten die moeten leiden tot minder verharding, klimaatbestendige steden en een beter toegankelijke natuur in de provincies Vlaams-Brabant en Antwerpen. Voor deze oproep werden zeven[…]

18/08/2022 |
76 nieuwe appartementen in Aarschot

76 nieuwe appartementen in Aarschot

Tweede kans voor woonproject Melkerij in Mol

Tweede kans voor woonproject Melkerij in Mol

Volgende fase voor Pomppark Zuid in Antwerpen

Volgende fase voor Pomppark Zuid in Antwerpen

Meer artikels