Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Vijf teams gaan aan de slag met het Steen

Gerelateerde onderwerpen :

Vijf teams gaan aan de slag met het Steen

De stad Antwerpen wil het Steen ontwikkelen tot een toeristisch onthaalcentrum, zonder daarbij afbreuk te doen aan de kunsthistorische waarde van het gebouw. Via de procedure van de open oproep van de Vlaamse bouwmeester ging de stad op zoek naar een interdisciplinair ontwerpteam. Vijf laureaten zullen tegen augustus een voorontwerp indienen.

Oudste gebouw van Antwerpen

Het Steen (foto) is het oudste gebouw van Antwerpen en een iconische trekpleister voor bewoners en bezoekers. De stad wil van deze site het toeristische onthaalcentrum maken, waarbij verschillende noden gecombineerd worden: informatieverstrekking, ticketverkoop, boekingen, exposities en aankomst- en vertrekplaats voor toeristische activiteiten zoals rondritten. 'Want toeristen die professioneel, gastvrij en belevingsvol worden onthaald zijn de beste ambassadeurs voor een bestemming', legt Koen Kennis, schepen voor Toerisme, uit.

Vandaag zetten ook heel wat cruisepassagiers hun eerste voet aan wal aan de Scheldekaaien, midden in het historische hart van Antwerpen. Door aanmeerplaatsen te voorzien aan het Steen zullen de cruisepassagiers in de toekomst onmiddellijk kunnen kennismaken met het toeristische aanbod en genieten van een warm en professioneel onthaal.

Open oproep

'Ook willen we bezoekers de evolutie van Antwerpen tonen door de eeuwen heen. Het Steen is de ideale locatie om over die lange geschiedenis te vertellen. De uitbreiding moet vooral belevingsvol zijn voor de bezoeker. Voorts moet het een vertrekpunt zijn voor de verdere beleving van onze stad', aldus nog Koen Kennis.

Via de procedure van de open oproep van de Vlaamse bouwmeester werden vijf ontwerpteams geselecteerd om deze ontwerpopdracht vorm te geven. Zij zullen de komende maanden aan de slag gaan om een voorontwerp te maken. In augustus kiest een jury het beste voorontwerp, dat vervolgens uitgewerkt wordt tot een definitief ontwerp.

De vijf ontwerpteams, die werden geselecteerd als laureaat op basis van onder meer ervaring en referentieprojecten, zijn:

Bureau noAarchitecten (Brussel);

tijdelijke vereniging aNNo architecten, Bogdan & Van Broeck Architects (Brussel);

tijdelijke vereniging Atelier Kempe Thill architects and planners, Team van Meer! architecten & co cvba (Rotterdam);

tijdelijke vereniging Callebaut Architecten, Frederic Vandoninck Wouter Willems architecten (Antwerpen);

tijdelijke vereniging Maat_Werk architecten, Van Belle & Medina architects (Antwerpen).

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Masterplan gezocht voor centrum Boortmeerbeek

Masterplan gezocht voor centrum Boortmeerbeek

De Vlaams-Brabantse gemeente Boortmeerbeek is op zoek naar een ontwerpteam dat aan de hand van een reeds gevoerde omgevingsanalyse de kernversterkende ambities wil vertalen in een ruimtelijk kader voor het centrum van Boortmeerbeek.[…]

Antwerpse kwaliteitskamer pakt complexe projecten aan

Antwerpse kwaliteitskamer pakt complexe projecten aan

AZ Sint-Maarten wordt woonbuurt

AZ Sint-Maarten wordt woonbuurt

Ook architecten zitten met vele vragen

Ook architecten zitten met vele vragen

Meer artikels