Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Vijf nieuwe projecten voor WoninGent

Vijf nieuwe projecten voor WoninGent

WoninGent zet de komende weken vijf projecten in gang die samen goed zijn voor 94 sociale huurwoningen (74 appartementen en 20 eengezinswoningen) en 39 sociale koopwoningen. Daarnaast zijn twee projecten klaar voor oplevering, goed voor nog eens 28 sociale huurwoningen. De projecten situeren zich in Mariakerke, Sint-Amandsberg, Gentbrugge en Gent.

'Voor mensen met een beperkt inkomen, is het geen evidentie om een goede én betaalbare huurwoning te vinden in Gent. Er is een grote nood aan meer kwaliteitsvolle sociale woningen. Ik ben zeer verheugd dat WoninGent op korte tijd met zoveel projecten start. Alleen al de projecten die deze zomer aanvangen, zullen in de periode 2016-2017 zorgen voor 133 sociale woningen. De projecten vormen een mooie mix van eengezinswoningen en appartementen en van sociale huur en sociale koop', aldus Tom Balthazar, voorzitter van WoninGent.

Mariakerke

Op de terreinen van de vroegere drukkerij Van Melle is WoninGent zopas begonnen met de realisatie van een appartementsgebouw en eengezinswoningen voor sociale verhuring. Dit is het eerste sociale woningproject van WoninGent op het grondgebied van Mariakerke. Het appartementsgebouw langs de Gérard Willemotlaan zal bestaan uit vier bouwlagen en een parkeergarage. In dit gebouw komen in totaal 18 appartementen met één of twee slaapkamers.

Daarnaast bouwt WoninGent ook vier halfopen eengezinswoningen met drie slaapkamers en 16 gestapelde eengezinswoningen met één en twee slaapkamers in de Julienne De Vetterstraat. Vier daarvan zullen aangepast zijn aan rolstoelgebruikers. Volgens de planning zullen deze woningen midden 2017 verhuurd kunnen worden.

Aannemer: Everaert-Cooreman nv

Architect: Architectenbureau Baro bvba

Geschatte kostprijs: ± 4,2 miljoen '

Uitvoeringstermijn: 600 kalenderdagen

Sint-Amandsberg

Het voormalige klooster in de Louis Schuermanstraat werd in 2009 gekocht door de vroegere Huisvesting Scheldevallei, met de bedoeling hier sociale woningen neer te zetten. Omwille van een negatief sloopadvies werd het geplande project voor sociale woningen financieel onhaalbaar en besloot WoninGent eind 2012 om de gebouwen te verkopen. De staat van de gebouwen ging o.m. door toedoen van krakers echter sterk achteruit. Dit noodzaakte WoninGent om in 2013 met de betrokken diensten het dossier te herbekijken. In 2014 kreeg de sociale huisvestingsmaatschappij dan toch de goedkeuring om over te gaan tot de gedeeltelijke sloop van de gebouwen.

Op 17 augustus 2015 begint de sociale huisvestingsmaatschappij met de sloop- en ontmantelingswerken van de gebouwen in de Louis Schuermanstraat in Sint-Amandsberg. Er komt een nieuw gebouw met twaalf appartementen voor sociale verhuring. Het oude kloosterpand blijft behouden en zal in het project worden geïntegreerd. De appartementen zullen één, twee of drie slaapkamers tellen. Daarnaast worden een fietsenstalling en parkeerplaatsen op het terrein voorzien. Op dit ogenblik is het definitieve ontwerp van het gebouw in opmaak. De bouwwerken aan het nieuwe gebouw zullen volgens de huidige planning midden 2016 van start kunnen gaan.

Aannemer sloopwerken: Declercq bvba

Architect: Architectenteam Peter Cattoir bvba

Geschatte kostprijs sloopwerken: ± 81.000 '

Uitvoeringstermijn sloopwerken: 60 kalenderdagen

In de Sint-Bernadettestraat 272-294 in Sint-Amandsberg sloopte WoninGent een verouderd appartementsgebouw met twaalf sociale appartementen. In de plaats kwam een nieuw gebouw met elf moderne appartementen met één slaapkamer (foto 1). De twee gelijkvloerse appartementen zijn gebouwd volgens het principe van aangepast wonen voor rolstoelgebruikers. Rond het nieuwe gebouw heeft de VMSW ook nieuwe wegen aangelegd om de toegankelijkheid voor de brandweer te verbeteren. Vanaf begin oktober zal WoninGent deze elf nieuwe appartementen verhuren.

Aannemer: Bouwcentrale Modern

Architect: Architectenbureau L8 Architecten bvba i.s.m. Kurt Desoete

Geschatte kostprijs: ± 0,95 miljoen '

Gentbrugge

In de Gaston Crommenlaan in Gentbrugge staat reeds een nieuwe woonwijk met 200 woningen. Er moeten nog een aantal sociale woningen worden gerealiseerd. WoninGent zet hier vanaf eind september een appartementsgebouw neer. Het complex telt vijf bouwlagen en biedt ruimte aan 44 appartementen met één, twee en drie slaapkamers. Zes appartementen zijn aangepast aan rolstoelgebruikers. Het gebouw krijgt ook een eigen ondergrondse parkeergarage. WoninGent zal de nieuwbouwappartementen vanaf het voorjaar van 2017 verhuren.

Aannemer: Gabecon nv

Architect: Architectenbureau A. Verbeke bvba

Geschatte kostprijs: ± 4,4 miljoen '

Uitvoeringstermijn: 600 kalenderdagen

Gent

In de Brusselsepoortstraat ontwikkelt WoninGent een nieuwbouwproject met 17 appartementen voor sociale koop (foto 2). Het project bestaat uit drie kleinere appartementsgebouwen verbonden door een ondergrondse parking (met zeventien parkeerplaatsen, waarvan twee voor andersvaliden) en een binnenplein. Het gebouw aan de straatzijde zal vier bouwlagen tellen en biedt ruimte aan negen appartementen met twee slaapkamers. Alle appartementen beschikken over een eigen terras of tuin.

Een tweede gebouw op het binnenplein telt zes appartementen met één, twee en drie slaapkamers. De kopers van de gelijkvloerse verdieping zullen beschikken over een eigen tuintje. De andere appartementen hebben een eigen terras. Een derde gebouw bevindt zich aan de waterkant. Daar kunnen de kopers genieten van een ruim appartement met drie slaapkamers, een groot terras en een mooi zicht op de Visserijvaart en het Visserijpark.

Aannemer: Everaert-Cooreman nv

Architect: Architectenbureau Visual Dimension bvba

Geschatte kostprijs: ± 2,9 miljoen '

Uitvoeringstermijn: 550 kalenderdagen

Project Malpertuus

Op de plaats waar tot in 1999 de 423 verouderde sociale appartementen stonden van wat in de volksmond de 'blokken aan de Brugse Poort' of 'blokhuizen' werd genoemd in de Koning Nobelwijk, realiseerde WoninGent 160 nieuwe appartementen en 78 eengezinswoningen voor sociale huur (foto 3). Nu is de laatste fase van project Malpertuus ingezet. Op 20 augustus begon WoninGent met de bouw.

Het gaat om 22 ruime eengezinswoningen met drie en vier slaapkamers. Alle woningen beschikken over een eigen tuintje. Volgens de huidige planning zullen de woningen begin 2017 verkocht kunnen worden aan sociale kopers. Daarnaast worden ook de laatste 17 sociale huurwoningen (groep 10) van het project binnenkort opgeleverd.

Het project vormt een aangename woonplek voor gezinnen met een beperkt inkomen, rustig gelegen aan de rand van het natuurgebied Bourgoyen-Ossemeersen maar toch op een boogscheut van het centrum van Gent.

Tussen 2000 en 2007 werden vier appartementsgebouwen met in totaal 160 nieuwe en moderne appartementen gebouwd en verhuurd. In 2012 en 2013 volgde de oplevering en verhuring van 61 eengezinswoningen voor sociale huur.

Bij de vormgeving van zowel de huur- als de koopwoningen is zoveel mogelijk geprobeerd om de woningen een eigen karakter te geven, wat voor een positieve impact op de leefbaarheid zorgt.

Er wordt gewerkt met zeven verschillende types woningen die doorheen het hele project telkens op een andere manier worden herhaald. Binnen de verschillende types wordt bovendien ook met verschillende materialen en kleuren gewerkt.

Zo ontstaan een duidelijke diversiteit en variatie in het straatbeeld. Na de afwerking van de sociale koopwoningen zal de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW) tevens de omgevingswerken afronden.

Aannemer: Damman nv

Architect: Architectenbureau D & C Van Impe & Partners

Geschatte kostprijs: ± 2,6 miljoen ' (sociale koopwoningen) en ± 2 miljoen ' (sociale huurwoningen)

Uitvoeringstermijn: 550 kalenderdagen

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Vorsselmans bouwt nieuwe productiehal en kantoren

Vorsselmans bouwt nieuwe productiehal en kantoren

Het familiebedrijf Vorsselmans uit Loenhout, gespecialiseerd in de productie en montage van aluminium ramen, gevels en zonnepanelen, zette de symbolische eerste spadesteek voor de bouw van een nieuwe, geautomatiseerde productiehal met een[…]

120 bouwpromotoren en architecten op petanquetornooi van Renson

120 bouwpromotoren en architecten op petanquetornooi van Renson

Inspirerende openhuizendag over toekomstgericht bouwen

Inspirerende openhuizendag over toekomstgericht bouwen

Van de Kreeke en Habenu-van de Kreeke vieren samen 155 jaar bouwervaring

Van de Kreeke en Habenu-van de Kreeke vieren samen 155 jaar bouwervaring