Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Vijf kandidaat-ontwerpers voor Joods Museum

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Vijf kandidaat-ontwerpers voor Joods Museum

Bouwheer Beliris en de Brusselse Bouwmeester selecteerden vijf kandidaten voor het architecturale project dat het Joods Museum van België een volledig nieuwe uitstraling moet geven. Op de Europese aanbesteding die eind augustus 2018 gepubliceerd werd, reageerden 28 architectenteams.

Er werd een selectie van vijf kandidaten gemaakt die eind februari een maquette moeten voorleggen op basis van een bestek. De definitieve keuze van het architectenbureau dat het Joods Museum van België zal vernieuwen wordt tegen de zomer van 2020 bekendgemaakt. Het begin van de werken is voorzien in 2023.

De vijf geselecteerde kandidaten zijn:
•    Atelier d’architecture Alain Richard;
•    Architecten de Vylder Vinck Taillieu;
•    Tijdelijke vereniging Atelier d’architecture Pierre Hebbelinck – Arcadis;
•    Tijdelijke vereniging BAev – Archipelago architects/ar-te – Mangado y asociados;
•    Tijdelijke vereniging Tab Architects – Barozzi Veiga – Barbara Van der Wee.
 
Vandaag beschikt het Miniemengebouw, waar de permanente tentoonstelling gehuisvest wordt, niet over de kwaliteiten om ten volle de rol van een museum op te nemen. Zo is het niet altijd mogelijk om de voorgestelde objecten voor het publiek (archieven, textiel, kostbare boeken, kunstenwerken, judaïca’s, ...) op een gepaste manier te bewaren.

De vereiste controle van de vochtigheidsgraad, het beheer van natuurlijk licht, een antidiefstalsysteem en een werkplaats ontbreken. Er is geen documentatiecentrum en een scenografie die in een passend kader een tentoonstelling ontwikkelt en die interesse en emotie opwekt bij de bezoeker ontbreekt eveneens.

De bestaande structuur van het gebouw dateert uit 1901 en is niet aangepast aan de huidige noden. De ruimtes zijn te krap, de circulatie is niet evident, het gebouw voldoet niet aan de normen voor archivering en behoud van erfgoed en kunstwerken, de brandveiligheid is niet optimaal, de vloeren zijn vervormd en de museografie moet worden bijgewerkt.

Bovendien is er geen enkele overdekte verbinding tussen het Miniemengebouw en het achterhuis. Dit gebouw moet dus een nieuwe structuur krijgen om een functioneel project mogelijk te maken dat een meerwaarde voor het pand zal betekenen. De bedoeling is dat het zich tevens van een plaats verzekert in het rijtje van kwaliteitsvolle hedendaagse architectuur in Brussel en bij uitbreiding in België.
 
Het Joods Museum van België zal op zes verdiepingen worden ingericht, met behoud van de hoogte onder de nok van het gebouw, dus 26 m aan de gevel. De daken worden groene daken. Elke verdieping zal een oppervlakte hebben van ongeveer 270 tot 300 m². Het gebouw omvat een ruimte voor permanente en tijdelijke tentoonstellingen, een ticketbalie en een museumwinkel, een cafetaria, een polyvalente ruimte voor minimum 150 personen, een pedagogische ruimte en een documentatiecentrum.

Er wordt ook voorzien om een kunstwerk te integreren in het gebouw. De scenograaf die werd aangesteld door het museum zal de grote principes en richtlijnen opstellen op het vlak van scenografie en de architecten zullen deze moeten respecteren. Het huidig museumgebouw met haar eclectische voorgevel in neoklassieke stijl is niet geklasseerd. Toch wordt de voorgevel bewaard, maar gepersonaliseerd om de identiteit van het Joods Museum van België te benadrukken.
 
Dit architectuurproject maakt deel uit van de ontwikkeling en de inspanningen die het Joods Museum van België de jongste jaren heeft gedaan. Er waait inderdaad een nieuwe wind door het museum, dat een levendige, pluridisciplinaire en dynamische culturele en artistieke plek is. Het team draagt waarden als openheid, durf en moderniteit hoog in het vaandel en wil de kennis en het begrip van de joodse geschiedenis, het geloof en de culturen promoten. Dit museum in het hart van de Brusselse Zavelwijk biedt een vernieuwende kijk op de joodse geschiedenis en cultuur aan de hand van tentoonstellingen die focussen op delen, ontdekking en toegankelijkheid voor iedereen.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

'Belgische architecten mogen best wat chauvinistischer zijn'

'Belgische architecten mogen best wat chauvinistischer zijn'

Bouwkroniek geeft elke week het woord aan een CEO uit de brede Belgische bouwsector. Deze week mag Pieterjan Vermoortel van architectenkantoor B2Ai antwoorden op onze vijf vragen.   Van welke nieuwe technologie verwacht u dat ze uw business[…]

07/05/2021 | Architecten
Gent zoekt inzendingen voor eerste Architectuur Prijs

Gent zoekt inzendingen voor eerste Architectuur Prijs

Gent zoekt ontwerper voor innovatief stadsdepot

Gent zoekt ontwerper voor innovatief stadsdepot

Bouwvergunning voor Cartoonmuseum in Brussel

Bouwvergunning voor Cartoonmuseum in Brussel

Meer artikels