Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Vijf doden op bouwwerf Antwerpse school

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Vijf doden op bouwwerf Antwerpse school

© Cagkan Sayin

In Antwerpen zijn eind vorige week vijf buitenlandse bouwvakkers omgekomen  na de instorting van een school in aanbouw. Acht mensen raakten zwaargewond. Het gaat allen om werknemers die bij onderaannemers van Democo aan de slag waren. De precieze oorzaak van de instorting is nog niet bekend.
Vrijdagnamiddag is basisschool Zuidzin (GO!) in de wijk Nieuw Zuid ingestort. Het gebouw had tegen het begin van het nieuwe schooljaar in september de deuren moeten openen. De precieze oorzaak van de instorting is nog niet bekend.
 
De Confederatie Bouw betuigt haar medeleven met de doden en gewonden bij het tragische ongeval in Antwerpen. “We betreuren dit jammerlijk werfongeval ten zeerste. Elke dode en gewonde in onze sector is er één te veel. We wachten de resultaten van het onderzoek naar de oorzaak van dit tragisch ongeval af om te zien welke acties ondernomen kunnen worden om dit te vermijden in de toekomst”, zegt Niko Demeester, directeur-generaal van de Confederatie Bouw. De sectorfederatie wijst er echter op dat zoveel slachtoffers bij één ongeval op een bouwwerf slechts zeer uitzonderlijk voorkomt. Het veiligheidsbewustzijn in de sector is immers de jongste jaren verhoogd door sterk in te zetten op veiligheidsmaatregelen en -opleidingen.
 
De Confederatie Bouw benadrukt dat een dergelijk tragisch ongeval heel uitzonderlijk is in de bouwsector. In het algemeen is de veiligheidssituatie in de bouw immers sterk verbeterd. Tussen 2014 en 2019 is het aantal arbeidsongevallen in de bouw met minstens één dag arbeidsongeschiktheid met 14% gedaald, terwijl dit gemiddeld stabiel is gebleven in de andere sectoren.
 
Om het veiligheidsbewustzijn in de bouw te verhogen, lanceerde de Confederatie Bouw in 2019 de sensibiliseringscampagne Safety My Priority. Die campagne moet alle bouwaannemers en opdrachtgevers op het belang wijzen van veiligheid op, naar en van de bouwwerf. En dat zowel voor hun eigen werknemers, hun onderaannemers als hun bouwpartners.
 
Ook de gedetacheerde buitenlanders volgen veiligheidsopleidingen in ons land. De lokale Confederaties organiseren die daarom zelfs in de meest uiteenlopende talen. Bedrijven hebben er alle baat bij om buitenlandse medewerkers zulke opleidingen te laten volgen om het VCA-label te krijgen (Veiligheid Checklist Aannemers). Dat label is ontwikkeld om veiligheidsaspecten en -risico’s te vertalen in een certificeerbare norm. 
 
Het aantal gedetacheerde arbeiders in de bouw nam de afgelopen jaren sterk af, van 101.218 in 2016 naar 57.346 in 2020. Vorig jaar bestond de top drie van de gedetacheerde arbeiders in ons land uit Portugezen (9,83%), Nederlanders (9,54%) en Polen (8,60%). Het aantal gedetacheerde zelfstandigen bleef de voorbije jaren ongeveer stabiel op zo’n 22.000; zij komen voornamelijk uit Polen (46,73%), Nederland (10,53%) en Slovakije (5,72%).
 
 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Onoplettendheid grootste oorzaak van ongevallen bij wegenwerken

Onoplettendheid grootste oorzaak van ongevallen bij wegenwerken

“Hoewel wegenwerken zorgen voor betere wegen brengen ze ook risico’s met zich mee. In 2019 noteerden we zeven dodelijke en 454 letselongevallen bij wegenwerken in Vlaanderen. Onoplettendheid is daarbij de grootste oorzaak, gevolgd[…]

15/07/2021 | Lydia Peeterswegenwerken
'Er zullen meer arbeidsinspecties moeten komen op naleven van veiligheidsregels'

'Er zullen meer arbeidsinspecties moeten komen op naleven van veiligheidsregels'

'Dwing naleving van bestaande regels af in plaats van nieuwe te verzinnen'

'Dwing naleving van bestaande regels af in plaats van nieuwe te verzinnen'

Bouwkranen blijven om 14.34 u. één minuut stil

Bouwkranen blijven om 14.34 u. één minuut stil

Meer artikels