Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Vijf bedrijven investeren in leerstoel Kustwaterbouw

Gerelateerde onderwerpen :

Vijf bedrijven investeren in leerstoel Kustwaterbouw

cof

De haven van Zeebrugge (MBZ), baggerbedrijven Jan De Nul Group en Deme Group, studiebureau Tractebel en aannemersbedrijven Artes en Besix slaan de handen in elkaar om een leerstoel te financieren voor de onderzoeksgroep Kustwaterbouw en grondmechanica van prof. dr. Pieter Rauwoens, actief op KU Leuven campus Brugge, en zijn collega prof. dr. Jaak Monbaliu, departement Burgerlijke Bouwkunde KU Leuven. De leerstoel werd zopas ingehuldigd op de KU Leuven campus Brugge.

Drie jaar

Met een leerstoel geven bedrijven of organisaties financiële steun aan een bepaald innovatief onderwijs- en/of onderzoeksdomein in een universiteit om het zo meer op de kaart te zetten.  De toekenning van deze leerstoel impliceert een financiële duw in de rug voor de komende drie jaar voor de onderzoeksgroep Kustwaterbouw en Grondmechanica. Met deze financiële steun willen de partners meer studenten enthousiasmeren voor de ingenieursopleiding op de KU Leuven campus Brugge in het algemeen en ingenieurs warm maken voor kust- en waterbouwsector in het bijzonder. Op termijn leidt dit ook tot meer afgestudeerden die inzetbaar zijn in het brede domein van de waterbouw (haven, bouw- en baggerbedrijven, studiebureaus, ...).

Gedeelde ambitie

Momenteel zijn er meer dan 100 leerstoelen aan de KU Leuven, maar het unieke aan deze nieuwe leerstoel is het grote aantal partners dat samen investeert om deze leerstoel te realiseren. Vaak worden leerstoelen immers door één of twee partners toegekend. Dit illustreert de grote gedeelde ambitie om de aantrekkelijkheid van de sector als werkplek, maar ook als studie- en onderzoeksobject te verhogen.  Dat beaamt lead partner en ceo van de haven van Zeebrugge Joachim Coens. “Door als cluster te participeren in een leerstoel van de KU Leuven campus Brugge kunnen wij als haven van Zeebrugge samen met de private partners enerzijds naambekendheid verwerven bij de studenten, maar vooral hun interesse wekken voor specifieke thema’s in de kustwaterbouw. We kijken ernaar uit om via deze samenwerking met de KU Leuven en de partners van de leerstoel meer studenten aan te trekken”, stelt Coens. 

Extra mogelijkheden

De toekenning van de leerstoel biedt extra mogelijkheden voor de KU Leuven campus Brugge en de onderzoeksgroep in het bijzonder. “De organisatie van de leerstoel met toonaangevende bedrijven uit de waterbouwsector wordt een opsteker voor onze huidige en toekomstige studenten industrieel ingenieur Bouwkunde, die zo onmiddellijk zullen kennismaken met state-of-the-art technieken, die onze Vlaamse bedrijven koploper maken op wereldschaal. Ook op het gebied van onderzoek verwacht ik een boost in maatschappelijk en industrieel relevante projecten om de uitdagingen van morgen aan te gaan: klimaatverandering, kustbescherming, offshore energie, havenontwikkeling, …”, stelt Pieter Rauwoens.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Nieuwe methode om verf te testen

Nieuwe methode om verf te testen

Met zijn doctoraat over de werking van verflagen op metaal is dr. Sven Pletincx onder leiding van prof. Tom Hauffman en prof. Herman Terryn van de VUB onderzoeksgroep electrochemical and surface engineering (SURF) erin geslaagd om voor het eerst[…]

23/10/2020 | InnovatieVUB
Brussel wil 600 bouwbedrijven steunen bij transitie naar circulair bedrijfsmodel

Brussel wil 600 bouwbedrijven steunen bij transitie naar circulair bedrijfsmodel

Studenten gebruiken toekomstige huisvesting voor opleiding

Studenten gebruiken toekomstige huisvesting voor opleiding

Hogeschool PXL haalt bouwtoppers binnen

Hogeschool PXL haalt bouwtoppers binnen

Meer artikels