Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Vijf bedrijven investeren in leerstoel Kustwaterbouw

Gerelateerde onderwerpen :

Vijf bedrijven investeren in leerstoel Kustwaterbouw

cof

De haven van Zeebrugge (MBZ), baggerbedrijven Jan De Nul Group en Deme Group, studiebureau Tractebel en aannemersbedrijven Artes en Besix slaan de handen in elkaar om een leerstoel te financieren voor de onderzoeksgroep Kustwaterbouw en grondmechanica van prof. dr. Pieter Rauwoens, actief op KU Leuven campus Brugge, en zijn collega prof. dr. Jaak Monbaliu, departement Burgerlijke Bouwkunde KU Leuven. De leerstoel werd zopas ingehuldigd op de KU Leuven campus Brugge.

Drie jaar

Met een leerstoel geven bedrijven of organisaties financiële steun aan een bepaald innovatief onderwijs- en/of onderzoeksdomein in een universiteit om het zo meer op de kaart te zetten.  De toekenning van deze leerstoel impliceert een financiële duw in de rug voor de komende drie jaar voor de onderzoeksgroep Kustwaterbouw en Grondmechanica. Met deze financiële steun willen de partners meer studenten enthousiasmeren voor de ingenieursopleiding op de KU Leuven campus Brugge in het algemeen en ingenieurs warm maken voor kust- en waterbouwsector in het bijzonder. Op termijn leidt dit ook tot meer afgestudeerden die inzetbaar zijn in het brede domein van de waterbouw (haven, bouw- en baggerbedrijven, studiebureaus, ...).

Gedeelde ambitie

Momenteel zijn er meer dan 100 leerstoelen aan de KU Leuven, maar het unieke aan deze nieuwe leerstoel is het grote aantal partners dat samen investeert om deze leerstoel te realiseren. Vaak worden leerstoelen immers door één of twee partners toegekend. Dit illustreert de grote gedeelde ambitie om de aantrekkelijkheid van de sector als werkplek, maar ook als studie- en onderzoeksobject te verhogen.  Dat beaamt lead partner en ceo van de haven van Zeebrugge Joachim Coens. “Door als cluster te participeren in een leerstoel van de KU Leuven campus Brugge kunnen wij als haven van Zeebrugge samen met de private partners enerzijds naambekendheid verwerven bij de studenten, maar vooral hun interesse wekken voor specifieke thema’s in de kustwaterbouw. We kijken ernaar uit om via deze samenwerking met de KU Leuven en de partners van de leerstoel meer studenten aan te trekken”, stelt Coens. 

Extra mogelijkheden

De toekenning van de leerstoel biedt extra mogelijkheden voor de KU Leuven campus Brugge en de onderzoeksgroep in het bijzonder. “De organisatie van de leerstoel met toonaangevende bedrijven uit de waterbouwsector wordt een opsteker voor onze huidige en toekomstige studenten industrieel ingenieur Bouwkunde, die zo onmiddellijk zullen kennismaken met state-of-the-art technieken, die onze Vlaamse bedrijven koploper maken op wereldschaal. Ook op het gebied van onderzoek verwacht ik een boost in maatschappelijk en industrieel relevante projecten om de uitdagingen van morgen aan te gaan: klimaatverandering, kustbescherming, offshore energie, havenontwikkeling, …”, stelt Pieter Rauwoens.

AANBESTEDINGEN
Alle aanbestedingen

Meest aanbevolen artikels

Alarmerend minder leerlingen en weinig studenten contrasteren met hogere opleidingseisen

Alarmerend minder leerlingen en weinig studenten contrasteren met hogere opleidingseisen

De Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) kon recent de statistieken van het aantal leerlingen en studenten in het secundair, hoger en universitair bouwonderwijs inkijken en de cijfers zijn alarmerend. Op alle niveaus en in alle opleidingsdomeinen van[…]

20/05/2019 | VCBConfederatie Bouw
Dylan Lekeux en Jonas Menschaert naar Worldskills Kazan

Dylan Lekeux en Jonas Menschaert naar Worldskills Kazan

Limburgse FIRST LEGO League streeft naar dubbel zoveel deelnemers

Limburgse FIRST LEGO League streeft naar dubbel zoveel deelnemers

Steeds minder jongeren volgen een houtopleiding

Steeds minder jongeren volgen een houtopleiding

Meer artikels