Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Vierjarige 'achter het stuur' van truck op een werf

Vierjarige 'achter het stuur' van truck op een werf

Bij Volvo Trucks gaan ze wel heel ver om de robuustheid van hun vrachtwagens te testen en te documenteren. Ook de vraag wat er met zo'n vrachtwagen zou kunnen gebeuren als je een vierjarige achter het stuur plaatst en die een eind weg laat rijden op een bouwplaats, wordt bij Volvo Trucks niet uit de weg gegaan.

Niet dat er echt een vierjarig meisje achter het stuur zat voor de test. Daarvoor werd een ingenieuze afstandsbesturing aangebracht, maar de vrachtwagen en de bouwplaats waren wel echt. De filmpjes hierover op Youtube zijn intussen reeds miljoenen keren bekeken. In de filmpjes bestuurt de vier jaar oude So­phie met slechts een afstandsbediening een Volvo FMX van 18 ton als was het een speelgoedautootje. En net als een speelgoedautootje rijdt de truck door een muurtje van betonblokken en hout en kantelt hij als Sophie hem over een te steile helling stuurt. En na de test is de FMX nog compleet operationeel.

In een later vrijgegeven bijkomend filmpje kunnen kijkers o.a. details zien van de afstandsbediening van de truck en welke technieken nodig waren om het zware voertuig te kunnen manoeuvreren. 'Om de volledige controle van de truck te verzekeren, moesten we in staat zijn om het stuur, de versnellingsbak en de remmen met precies dezelfde mate van nauwkeurigheid te bedienen als wanneer de truck werd bestuurd door een echte chauffeur in de cabine', zegt Alister Mazzotti, coördinator voor de afstandsbediening van de set-up.

Het afstandsbedieningsysteem gebruikt een combinatie van verschillende technieken waaronder luchtdruk, elektronische servomotoren en conventionele afstandsbediening. Aan de rem, versnelling en koppeling werden elektronisch en pneumatisch bediende platen bevestigd. Het stuurwiel en de versnellingsbak werden aangestuurd door elektronische servomotoren. Nadat alles was geïnstalleerd, werd het afstandsbedieningsysteem afgestemd om vlot en voorspelbaar te kunnen worden gebruikt en om ervoor te zorgen dat de juiste signalen aan het voertuig werden verzonden. Om de veiligheid te kunnen garanderen, werden twee afstandsbedieningen gebruikt, één door Sophie en een noodeenheid in de handen van de ingenieurs van het systeem.

Het filmpje met Sophie en de FMX past in een reeks van Live Tests van Volvo Trucks op Youtube. Wie de beelden wil bekijken, tikt op Google best 'Look Who's Driving' en Volvo Trucks in.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Aertssen Group wil funderingsbedrijf Van Rooy overnemen

Aertssen Group wil funderingsbedrijf Van Rooy overnemen

De Aertssen Group uit Stabroek heeft de intentie om de bedrijvengroep Van Rooy uit Beerse over te nemen. De overname past in de groeistrategie van de business unit Aertssen Infra die erop gericht is om klanten een geïntegreerd[…]

Europese deal Fit for 55 mag nog strenger voor verwarmingssector

Europese deal Fit for 55 mag nog strenger voor verwarmingssector

Valens bouwt voor UZ Saint-Luc en Valisana in Brussel

Valens bouwt voor UZ Saint-Luc en Valisana in Brussel

Bedrijfswagens blijven aantrekkelijk voor personeel

Bedrijfswagens blijven aantrekkelijk voor personeel