Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Vierde SOS scoort met F.C. De Kampioenen

Gerelateerde onderwerpen :

Vierde SOS scoort met F.C. De Kampioenen

De voltallige cast van de nieuwe Kampioenenfilm was present op de avant-première in Kinepolis Antwerpen.

Leerlingen van 54 Vlaamse scholen zetten het schildersvak in de verf

27 nijverheidsscholen en 27 basisscholen in heel Vlaanderen nemen op donderdag 15 maart 2018 gelijktijdig deel aan de actiedag van ‘SOS - Schilder Op School’. Die vormt het hoogtepunt van de vierde editie van dit tweejaarlijkse evenement van Bouwunie Schilders-Decorateurs, IVP Coatings (Industrie van Verven, Vernissen, Stopverven, Drukinkten en Verven voor de Schone Kunst) en Constructiv/Building Heroes om het schildersberoep te promoten.

 


Omdat F.C. De Kampioenen de hoofdrol spelen in deze editie vormde de avant-première van hun nieuwe film op vrijdagavond 8 december in Kinepolis Antwerpen het startschot voor de nieuwe actie.

Jan Verheyen (r.), regisseur van ‘F.C. De Kampioenen 3 - Forever’, en Herman Verbruggen alias Markske Vertongen (l.) zijn de peters van deze vierde SOS - Schilder Op School.SOS - Schilder Op School wil het schilderonderwijs positief onder de aandacht brengen en jongeren laten kennismaken met de mooie en interessante facetten van dit beroep. In de aanloop naar de nationale actiedag maken de leerlingen van de nijverheidsscholen afdeling Schilderen-Decoratie samen met de leerlingen van het zesde leerjaar een colorwall van 20 m². Op 15 maart werken alle scholen tegelijk aan hun pronkstuk; in totaal zijn dan meer dan duizend leerlingen, leerkrachten en vakmannen in de weer. Deze colorwall krijgt nadien een vaste plaats in de basisscholen. Deze vierde editie van SOS - Schilder Op School wordt op zaterdag 2 juni afgesloten in Plopsaland.

Nationale peters van deze campagne zijn Jan Verheyen, regisseur van ‘F.C. De Kampioenen 3 - Forever’, en acteur Herman Verbruggen alias Markske Vertongen. Op de actiedag zelf hanteert in elke school ook een lokale peter of meter de schilderborstel. Minstens één vakman helpt en ondersteunt telkens een school, waarbij hij zich fier toont op zijn of haar beroep.

“We hebben een aantal filmpjes ontwikkeld over ergonomie omdat fysieke klachten deel uitmaken van het schilderberoep”, meldde Tina De Smaele.


Met de actie SOS - Schilder Op School willen de drie initiatiefnemers Building Heroes van Constructiv, Bouwunie en IVP Coatings het schilderonderwijs een boost geven en jongeren motiveren om te kiezen voor het beroep van schilder-decorateur. Kmo’s vinden vandaag immers moeilijk goed opgeleide schilders.

Mail

“Ik herinner me nog goed de allereerste SOS in 2012 en de mail waarin Bouwunie vroeg of ik me als schildersbedrijf wilde engageren voor de actiedag. Eindelijk was er een beroepsorganisatie die zich inzette voor het schilderonderwijs. Ik heb me toen onmiddellijk ingeschreven en was op de actiedag zo onder de indruk dat ik na afloop lid van het bestuur van Bouwunie Schilders-Decorateurs ben geworden. Ik was en ben zo gedreven omdat ik geloof dat we met onze organisatie het verschil kunnen maken”, stelde Tina De Smaele, voorzitster van Bouwunie Schilders & Decorateurs, tijdens de lanceringsavond op 8 december in Antwerpen.

Haar beroepsorganisatie in Bouwunie telt ruim 500 leden-schilders. Ze verdedigt de belangen van haar leden door procreatief in te spelen op de steeds veranderende maatschappelijke trends met informatiemomenten, dagopleidingen over nieuwe thema’s en vaardigheden zoals het plaatsen van gipskarton, spuitapparatuur, raamdecoraties en indirecte verlichting en infosessies over o.a. gevelverven, vloerbekleding en tal van praktische onderwerpen die beroepskennis vergen. “In ons eigen jaarlijks magazine ‘Gewitwel’ blikken we terug op en vooruit naar al onze activiteiten. Recent hebben we tevens een aantal filmpjes ontwikkeld over ergonomie, omdat onze jaarlijkse sectorstudie aantoonde dat fysieke klachten deel uitmaken van het schilderberoep. Zo worden rugpijnen o.m. veroorzaakt door lang in dezelfde houding te werken en zware gewichten te tillen”, deelde de voorzitster van Bouwunie Schilders-Decorateurs mee.

Met het tweejaarlijkse evenement SOS - Schilder Op School benadrukt Bouwunie Schilders-Decorateurs die hechte samenwerking tussen vakmensen, bedrijven en scholen. “Alleen als die drie actoren het beste van zichzelf geven, kunnen we samen dingen veranderen en zaken realiseren die er op termijn toe doen”, besefte Tina De Smaele.

Ook Geert Baert, oprichter en één van de bezielers van SOS - Schilder Op School, was aanwezig op de start van deze vierde editie. Hugo Myncke, ondervoorzitter van IVP en voorzitter van de werkgroep Opleidingen in deze organisatie, zag dan weer in de schilderopleidingen heel wat gepassioneerde jongeren en juichte toe dat deze passie voor het schilderberoep aanstekelijk kan werken. “SOS - Schilder Op School wil samen met hen kleur geven aan de wereld”, glunderde hij.

Geert Ramaekers erkende dat Constructiv misschien wel de vreemde eend in de bijt is. “We maken jongeren warm voor de bouwsector, bieden zelf ook opleidingen aan en zien waar de behoeften zijn”, signaleerde hij.

Hec Leemans, tekenaar van de stripreeksen Bakelandt en sinds 1997 ook die van F.C. De Kampioenen, verleent eveneens zijn medewerking aan deze SOS - Schilder Op School.

 
 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Circulaire leerbox voor scholen

Circulaire leerbox voor scholen

Vanaf volgend schooljaar zullen West-Vlaamse leerlingen uit het technisch secundair onderwijs voor het eerst kunnen experimenteren met de nieuwe circulaire leerbox. Die box leert hen hoe ze circulair bouwen in de praktijk kunnen toepassen. Het[…]

16/06/2022 | circulair bouwen
Introductie VR-apparatuur in scholen is goede zaak voor bouwsector

Introductie VR-apparatuur in scholen is goede zaak voor bouwsector

Unizo wil meer overheidsopdrachten voor kmo's

Unizo wil meer overheidsopdrachten voor kmo's

Studenten maken kennis met nieuwste bouwtechnologieën

Studenten maken kennis met nieuwste bouwtechnologieën

Meer artikels