Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Vier dagen proeven van natuursteen

Gerelateerde onderwerpen :

Vier dagen proeven van natuursteen

De Nationale Federatie van Natuursteenbewerkers, behorend tot de cluster Complementaire Bedrijven van de Confederatie Bouw, selecteerde drie Belgische interieurarchitecten die samen met een selecte groep professionals wereldwijd van 5 tot en met 10 mei in Verona en omstreken deelnamen aan ‘On The Road to Marmo+Mac’. Tijdens deze internationale studiereis en conferentie voor ontwerpers die werken met Italiaanse natuursteen bezocht het gezelschap tal van groeves en architecturale monumenten.

Hoe verfijnd een vloer, een wastafel of andere voorwerpen in natuursteen ook kunnen zijn, alles begint met een ruw materiaal. In het geval van natuursteen geeft het materiaal zijn innerlijke schoonheid niet zomaar prijs. Wie de kwaliteit ervan naar waarde wil schatten, kan alleen maar een grote bewondering hebben voor diegenen die het ontginnen, verzagen en verhandelen. Dat is ook de bedoeling van ‘On The Road to Marmo+Mac’, een reis genoemd naar de bekende vakbeurs Marmomac die dit jaar van 25 tot 28 september in Verona plaatsvindt.

Onze landgenoten David Ampe, Loïc Willemot en Rudi Frederix konden zich hierbij vier dagen lang onderdompelen in Italiës meest tot de verbeelding sprekend materiaal. “Deze studiereis was uitstekend georganiseerd. We zijn op 5 mei geland in Milaan. De volgende morgen zijn we met zowat dertig architecten en ontwerpers en ruim veertig marmerverwerkers in twee bussen vertrokken naar een eerste groeve”, verklaart David Ampe, die een eigen architectenbureau heeft en tevens actief is bij het Brusselse Xaveer De Geyter Architects (XDGA).

Tot het internationale gezelschap behoorden ook Amerikanen, Chinezen en Canadezen. Sommige collega’s maakten bovendien veel indruk. “We hebben verschillende soorten marmer en graniet gezien en uit de voorkeuren en verhalen die ik hoorde, leid ik af dat enkele van onze reisgenoten voor heel gefortuneerde klanten werken”, luidt het.

Ceppo di Gré

Rudi Frederix van F2 Architecten uit Heusden-Zolder ontwerpt huizen, scholen en kantoren. “Elke dag waren we van 8 uur tot 20 uur onderweg en het aanbod was bijzonder divers, van open groeven en tunnelgroeven over zagerijen tot o.m. verkoophallen. Ik heb vooral de manier van verwerken met dunnere uitvoeringen onthouden en kijk uit naar mijn eerste toepassing van de lichtgrijze marmersoort Ceppo di Gré van Marini Marmi, die indruk heeft gemaakt”, meldt hij.

Eveneens indrukwekkend was de B2B-meeting op woensdag 8 mei. “In één dag hebben we zowat dertig bedrijven gezien”, weet Loïc Willemot, die zich met zijn gelijknamige studio in Gent toelegt op meubelontwerp. In zijn werk heeft hij nog maar zelden natuursteen toegepast, maar hij kent voldoende de klassiekers die hij evenwel liefst links laat liggen. “Bedrijven die platen voorstellen of producten die je in DHZ-zaken vindt, laat ik passeren. Voor andere ondernemingen, die maatwerk aanbieden, maak ik echter graag extra tijd vrij”, signaleert hij.

Net daarin schuilt volgens Loïc het belang van deze studiereis. “Omdat je ziet hoe bepaalde producten gemaakt worden, weet je dat de soms hoge prijs gerechtvaardigd is. Belgen kiezen te vaak in functie van het budget: een klassieke steen, die gezoet of gepolijst is. In Italië zag ik eens iets anders: stenen waarbij men met een waterjet het poreuze materiaal verwijderd had, met een fascinerend reliëf als resultaat”, deelt hij mee. Inspiratie genoeg dus. Loïc wacht intussen vol ongeduld op enkele stalen. “Ik heb plannen voor een reeks urnen en ben benieuwd wat dat zal geven”, blikt hij vooruit.

Voor meer informatie over deze studiereizen kan je steeds terecht bij de Nationale Federatie van Natuursteenbewerkers op www.steenmarmer.be. Tijdens Marmomac wordt opnieuw een studiereis georganiseerd, waarover je meer kan vernemen via
pne@ncb.be.
 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Vangt metselrobot straks tekort aan metselaars op?

Vangt metselrobot straks tekort aan metselaars op?

Een robot die automatisch bakstenen opneemt en positioneert en zo binnen- en buitenmuren plaatst, ook bij mindere weersomstandigheden. Met dit concept in het achterhoofd stapten de jonge West-Vlaamse ondernemers Thibo Lidou en Jens Verbrugge[…]

10/12/2020 | SteenInnovatie
Vandersanden impregneert gevelstenen

Vandersanden impregneert gevelstenen

Architecten trekken op studiereis naar Carrara

Architecten trekken op studiereis naar Carrara

Brachot-Hermant koopt vier Franse groeves

Brachot-Hermant koopt vier Franse groeves

Meer artikels