Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Vier Belgische projecten genomineerd voor World Architecture Awards

Gerelateerde onderwerpen :

,
Vier Belgische projecten genomineerd voor World Architecture Awards

Van 16 tot en met 18 november vindt in Berlijn het World Architecture Festival plaats, de international hoogmis van de architectuur. Behalve een uitgebreid seminarieprogramma, keynote speeches van toparchitecten en een voorstelling van 400 projecten uit de hele wereld worden ook awards uitgereikt. Dit jaar dingen vier Belgische architectuurprojecten meet naar de prijzen.

Het World Architecture Festival strijkt dit jaar neer in het Arena Berlin-complex in de Duitse hoofdstad. Drie dagen lang verzamelen toparchitecten uit de hele wereld om van elkaar te leren, te netwerken en nieuwe producten te ontdekken.

Een zeer uitgebreide internationale jury zal zich ook buigen over de meer dan 350 finalisten van de World Architecture Awards. Onder de genomineerden in de vier categorieën (opgeleverde gebouwen, toekomstige projecten, landschapsarchitectuur en kleine projecten) bevinden zich ook vier Belgische finalisten.

Bibliotheek Sint-Andries

Studio Farris Architects won de wedstrijd voor de renovatie en uitbreiding van de bibliotheek in Sint-Andries (Brugge). De bib bevindt zich in een beschermd gebouw. De uitbreiding is ondergeschikt aan het hoofdgebouw inzake afmetingen en is visueel losgekoppeld van het hoofdgebouw dankzij de materiaalkeuze. Voor de gevel van de uitbreiding werd gekozen voor panelen in cortenstaal (foto 1), wat zorgt voor een mooi contrast met de wit gepleisterde gevels van het hoofdgebouw. Grote ramen op de hoeken van het gebouw zorgen voor voldoende lichtinval en interactie met de omgeving. Kleine ramen achter enkele geperforeerde gevelpanelen zorgen voor een leuk spel van licht en schaduw.

Port City Talks

Tabanlioglu Architects was gevraagd om naar aanleiding van het kunstenfestival Europalia 2015 als curator in het MAS een tentoonstelling te organiseren die focusde op Antwerpen en Istanboel en hun rol als havensteden. De curator wilde via de expo vooral een antwoord bieden op de vraag wat een haven betekent voor een stad. De tentoonstelling verhaalt over de relatie tussen havens en hun hinterland. Jonge kunstenaars toonden in een multimedia-omgeving (foto 2) wat een haven en de aanwezigheid van water betekenen voor de twee steden.

Hardenvoortcampus

Ook het derde genomineerde Belgische project bevindt zich in Antwerpen. Het gaat om de Hardenvoortcampus, een passief schoolgebouw naar een ontwerp van Buro II & Archi+I (foto 3). Uitgangspunt van het project was dat de school meegroeit met de kinderen. Het project omvat een nieuwe kleuterschool, lagere en middelbare school.

Het gebouw heeft twee gezichten: aan de stadszijde zijn de volumes hoger en er werd ook gekozen voor een toren; en een zachtere parkzijde met verschillende niveaus, waardoor het gebouw eigenlijk als overgang tussen de stad en het park fungeert. De kleuterschool is naar binnen georiënteerd. Hoe ouder het kind wordt, hoe meer het zich naar de buitenwereld zal richten. Dat werd architecturaal vertaald door de leerlingen van de middelbare school een brede kijk over de stad en de omgeving aan te bieden.

Omdat de site relatief klein is voor 680 leerlingen worden de meeste daken gebruikt als speelplaats. Het complex mag zich dankzij het dikke isolatiepakket, de grote aandacht voor de akoestiek, zonnewering, een ventilatiesysteem met warmterecuperatie en ramen met driedubbel glas terecht een passiefgebouw noemen.

Vandecasteele Houtimport

Govaert & Vanhoutte Architects tekende voor een uitbreiding bij Vandecasteele Houtimport in Aalbeke (foto 4). De bestaande houtopslagplaats had een oppervlakte van 90.000 m² en een gevellengte van 235 m langs de snelweg tussen Kortrijk en Doornik. Het project omvat een uitbreiding van 35.000 m² opslagplaats in de richting van het dorpscentrum en vernieuwde en uitgebreide kantoren.

De uitgebreide opslaghplaats steekt ongeveer 20 m boven de huizen in het dorp uit. De nieuwe kantoren werden deels onder de uitbreiding van de opslagplaats ingeplant. Door de enorme omvang van de gebouwen spelen de volumes en de materialen een zeer belangrijke rol in de architecturale ervaring, zowel van op een afstand als van dichtbij. Voor de gevel van de opslagplaats werd gekozen voor hout, zodat het complex beter geïntegreerd is in het landschap. Voor de kantoren werd voor beton gekozen als contrast met de opslagplaats. Voor het interieur van de kantoren en de multifunctionele ruimtes werd ook voor hout gekozen.

Of een Belgisch project met een prijs naar huis gaat, weten we over enkele weken.

Meer info over het World Architecture Festival vind je op www.worldarchitecturefestival.com.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Ontwerper aangeduid voor renovatie postgebouw Lokeren

Ontwerper aangeduid voor renovatie postgebouw Lokeren

De stad Lokeren kocht vorig jaar het oude postgebouw op de hoek van de Durmelaan en de Markt met de bedoeling er in de toekomst enkele stadsdiensten onder te brengen. Nu wordt het renovatieproject in gang gezet, gevolgd door de herbestemming van[…]

08/09/2020 | ProjectenArchitecten
Masterplan voor Leuvense podiumkunstensite

Masterplan voor Leuvense podiumkunstensite

Verkennend onderzoek 'Verkavelingswijken in transformatie'

Verkennend onderzoek 'Verkavelingswijken in transformatie'

Tentoonstelling 'Open Oproep' in Z33 Hasselt

Tentoonstelling 'Open Oproep' in Z33 Hasselt

Meer artikels