Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Victoria Regiapark in Gent is beste groenproject van 2019

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Victoria Regiapark in Gent is beste groenproject van 2019

De Vereniging voor Openbaar Groen (VVOG) heeft het Victoria Regiapark uitgeroepen tot beste groenproject in de categorie Parken. Tijdens de finale van de Groene Lente 2019 ontving het park ook de labels 'Zonder is gezonder' en 'Waterproof'.

Met de wedstrijd Groene Lente wil de VVOG het openbaar groen promoten door vernieuwende en creatieve groenprojecten in de kijker te plaatsen. De stad Gent nam deel aan de wedstrijd met het groenproject Victoria Regiapark, ontworpen en gerealiseerd door de Gentse Groendienst. De jury loofde het project omwille van de originaliteit, creativiteit en esthetiek, de kwaliteit van de uitvoering, het plantenassortiment en de plantencombinaties, en het duurzame karakter.Tijdens de finale van de Groene Lente 2019 in Oudenaarde ontving de stad Gent van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) ook het label 'Waterproof'. Dit voor de wadi die het regenwater van de achtergelegen gebouwen in de kmo-zone opvangt en in de bodem laat infiltreren. Met het label 'Zonder is gezonder' bekroont de VMM het project voor zijn pesticidevrij beheer.

Het Victoria Regiapark is een wijkpark en werd in 2017 (her)aangelegd. Dit gebeurde in het kader van de opwaardering van de wijk Oud Gentbrugge en de ambitie van het stadsbestuur om voor elke Gentenaar een wijkpark te voorzien op minder dan 400 m van zijn huis. Het bestaande parkje werd uitgebreid richting nieuwbouwwijk Den Draad en verdubbelde daarmee in oppervlakte tot 2,5 ha. Het park bestaat uit een boszone, een speelzone en wandelpaden die het park ontsluiten voor parkbezoekers.Centraal in het park is er een open grasveld. Het bestaande bos bleef behouden. Ook enkele respectabele bomen langs de Oude Brusselseweg werden in het park opgenomen. Hier werden ook kweekbedden aangelegd waarvan enkele door buurtbewoners worden gebruikt als moestuin. Nieuwe beplanting schermt het park van het achterliggende bedrijventerrein af.

Verspreid in het park vind je banken en picknicktafels. In een ruimte zandspeelzone bevinden zich speeltoestellen voor kinderen. Een logische padenstructuur zorgt voor een vlotte ontsluiting van het park. Een fiets- en wandelpad verbindt de Oude Brusselseweg met de Jan Samijnstraat. Doorheen het park loopt een wadi die het regenwater van de achterliggende gebouwen opvangt en laat infiltreren in de bodem.De aanleg van het park verwijst naar het voormalige tuinbouwbedrijf van Louis Van Houtte, bijgenaamd 'de Gentse tuinbouwprins'. Hij had op deze gronden een internationaal bekende tuinbouwschool en een uitgebreid tuinbouwbedrijf. In zijn Victoria Regia-serre slaagde hij er als eerste in Europa in om de waterlelie Victoria Regia te kweken. Deze prestatie was zo bijzonder dat ze met een parknaam én een park beloond werd. Een decoratieve structuur toont afbeeldingen die verwijzen naar Louis Van Houtte, zijn tuinbouwbedrijf en de planten die hij kweekte.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Omgevingsvergunning voor rioleringsproject Achterbos in Mol

Omgevingsvergunning voor rioleringsproject Achterbos in Mol

De Vlaamse overheid leverde een omgevingsvergunning af voor de realisatie van een groot rioleringsproject in Achterbos en de uitbouw van een veilige fietsverbinding met het centrum van Mol. Het project omvat verschillende delen, waarbij de komst[…]

350.000 € voor 'koele' straten in Mechelen

350.000 € voor 'koele' straten in Mechelen

Team KCAP ontwerpt masterplan voor Kevlavik Airport Area in IJsland

Team KCAP ontwerpt masterplan voor Kevlavik Airport Area in IJsland

Bouwvergunning voor heraanleg Schumanplein

Bouwvergunning voor heraanleg Schumanplein

Meer artikels