Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Vicepremier Peeters belooft duidelijkheid over toepassingsgebied verplichte verzekering tienjarige aansprakelijkheid

Vicepremier Peeters belooft duidelijkheid over toepassingsgebied verplichte verzekering tienjarige aansprakelijkheid

Secretaris-generaal Jean-Pierre Waeytens (l.), en voorzitter Filip Verkest (m.) van Bouwunie hadden een constructief en open gesprek met minister van Werk, Economie en Consumenten Kris Peeters (r.).

Belangrijke dossiers zoals de lastenverlaging in de bouw, de verplichte verzekering voor de tienjarige aansprakelijkheid, de strijd tegen sociale dumping en de nood aan soepelere arbeidsregels lagen op woensdagmorgen 6 juni op tafel tijdens een erg open, constructief en interactief ontbijtgesprek van enkele bouwondernemers/Bouwunie-leden met vicepremier en minister van Werk, Economie en Consumenten Kris Peeters. “De minister maakte duidelijk dat hij er is om problemen op te lossen. Dat horen we graag want er zijn twee actuele zaken die een snelle interventie kunnen gebruiken,” meldt Jean-Pierre Waeytens, secretaris-generaal van Bouwunie.

Zo heerst momenteel onduidelijkheid over het toepassingsgebied van de verplichte verzekering voor de tienjarige aansprakelijkheid. Deze verzekeringsplicht geldt voor bouwprojecten waarvan de stedenbouwkundige vergunning definitief goedgekeurd wordt vanaf 1 juli 2018. Het toepassingsgebied is beperkt tot schadegevallen die te maken hebben met de soliditeit, de stabiliteit en/of waterdichtheid van de gesloten ruwbouw van woningen en appartementsgebouwen en daar wringt het schoentje. Sommigen die dit toepassingsgebied graag ruimer hadden gezien, proberen de wet immers in hun richting te doen interpreteren zodat ook installateurs van ventilatiesystemen en centrale verwarming of elektriciens erdoor geraakt worden. Dat was echter nooit de bedoeling en afspraak is afspraak. Minister Peeters beloofde alvast op korte termijn klaarheid te scheppen zodat iedereen weet welke definitie de juiste is.

Bouwunie en de bouwondernemers zijn erg tevreden met de lastenverlaging voor ploegenarbeid die de bouw gevraagd en gekregen heeft. Bouwbedrijven hebben deze lastenverlaging broodnodig om te kunnen concurreren met de goedkopere buitenlandse bedrijven. Bouwunie heeft fel gestreden voor een lastenverlaging en Kris Peeters heeft er mee voor gezorgd dat die vanaf 1 januari dit jaar geldt, maar wegens onduidelijke interpretaties kunnen bouwwerkgevers er nog niet van genieten. Vicepremier Peeters heeft bij het kabinet Financiën verkregen dat hier snel duidelijkheid zal komen. Hij benadrukte dat de lastenverlaging in de bouw spoedig effectief moet worden en vraagt tevens een oplossing voor de eerste zes maanden van dit jaar. Bouwwerkgevers hebben immers recht op de verlaging vanaf 1 januari.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

VVSG deelt kennis over lokale overheidsopdrachten

VVSG deelt kennis over lokale overheidsopdrachten

Elk lokaal bestuur plaatst als aanbestedende overheid jaarlijks vele overheidsopdrachten. De Vlaamse lokale besturen kopen jaarlijks 1,5 miljard euro aan goederen en diensten aan. Hierbij zijn de werken nog niet meegerekend. Dat betekent dat er[…]

Studiedag over groenblauwe ingrepen in steden en dorpskernen

Studiedag over groenblauwe ingrepen in steden en dorpskernen

NAV toont knapste realisaties op Renovatiedag

NAV toont knapste realisaties op Renovatiedag

Zondag 15 mei iedereen welkom op Open Wervendag

Zondag 15 mei iedereen welkom op Open Wervendag

Meer artikels