Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Verzorgingshuis in Doornik wordt opgetrokken volgens Japanse houtbouwmethode

Verzorgingshuis in Doornik wordt opgetrokken volgens Japanse houtbouwmethode

De familie Marlier wil bijdragen tot het sociale welzijn voor zowel bejaarden als gehandicapten uit de regio via de bouw van serviceflats in Doornik. Zij waarderen het natuurlijke karakter van de gebruikte bouwmaterialen, alsook de vrijheid in ontwerp, de compatibiliteit met hoge isolatiewaarden, structurele sterkte, bouwkundige nauwkeurigheid en de eenvoudige uitvoering van de traditionele Japanse constructie. Vandaar dat zij beslisten om Structurez te gebruiken. Het zal één van de grootste verzorgingshuizen zijn in België dat gebouwd is met de principes van passiefbouw.

De totale bewoonbare oppervlakte bedraagt 11.000 m², verdeeld over vier verdiepingen, met een zorgcentrum van 50 eenheden die tot 100 senioren kunnen huisvesten in tweepersoonskamers en zestien appartementen voor jonge gezinnen met twee of drie slaapkamers en met voorts een woonkamer, een eetkamer en een keuken. WOODinc uit Turnhout levert 7.000 m² houten structuur.

Houtskelet

De eerste gesprekken over dit grootschalige project, dat een investering vergt van 15 miljoen ', zijn begonnen toen de broers Francois en Jean-Louis Marlier in februari 2012 de stand van WOODinc op Batibouw bezochten. Hun vader, wijlen Marcel Marlier, is de auteur van de internationale bekende kinderboeken over Martine (in het Nederlands bekend als Tiny). In Doornik zijn de werken voor het serviceflatproject van de familie Marlier volop lopende. Deze constructie wordt gebouwd met het houtskeletsysteem aangebracht door WOODinc. De plannen werden getekend door Atelier 2F.

Met de Europese introductie van Structurez tilt WOODinc houtskeletbouw naar een hoger niveau. Structurez combineert de stevigste variant van houtbouw (het paal- en balksysteem) met de krachtigste houtbewerkingstechniek: gelijmd-gelamelleerd hout. Dit maakt het systeem tweemaal sterker dan de lichte houtskeletframes die vandaag gangbaar zijn.

De pasklare balken en kolommen arriveren samen met unieke carbonstalen connectoren op de bouwplaats. Dit resulteert in een snelle en eenvoudige montage die opdrachtgever en aannemer fikse besparingen oplevert. Het geheel van ontwerp en productie wordt in goede banen geleid door speciaal ontwikkelde MFCAD-software die de constante veiligheid en kwaliteit waarborgt.

Panobloc

WOODinc heeft twee unieke bouwmaterialen gecombineerd tot één bouwsysteem. Om de efficiëntie en kwaliteit ook in de wandafwerking te behouden, werd in samenwerking met Techniwood in Frankrijk het cross laminated timber-insulated (clt-i) sandwich-wandpaneel Panobloc geïntegreerd op de houtskeletstructuur.

Het Panobloc-wandpaneel wordt volautomatisch op maat geproduceerd, heeft geen koudebruggen, is heel goed bestand tegen vuur en kan zowel voor structurele als niet-structurele toepassingen ingezet worden, voor zowel houten als staal- en betonstructuren en voor zowel nieuwbouw als voor (bouwschil)renovaties.

Deze panelen kunnen in verschillende diktes, met damp- en regenscherm, met schrijnwerk en met gevelbekleding geleverd worden. Panobloc heeft de gouden innovatie prijs gewonnen op Batimat in Parijs in 2013.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

"Intelligentie moet het centrale element blijven in ons engagement"

"Intelligentie moet het centrale element blijven in ons engagement"

Bouwkroniek geeft elke week het woord aan een CEO of andere leidinggevende uit de brede bouwsector. Deze week mag David Roulin van ArtBuild Architects antwoorden op onze vijf vragen. Van welke nieuwe technologie verwacht u dat ze uw business de[…]

14/01/2022 | Architecten
Besix bouwt mee aan het Parc des Expositions in Ivoorkust

Besix bouwt mee aan het Parc des Expositions in Ivoorkust

Omgevingsvergunning voor rioleringsproject Achterbos in Mol

Omgevingsvergunning voor rioleringsproject Achterbos in Mol

DEME koopt Noors offshore installatieschip

DEME koopt Noors offshore installatieschip