Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Verwarming en koeling voor systeemplafonds

Gerelateerde onderwerpen :

Verwarming en koeling voor systeemplafonds

Batibouw 2017

De Belgische expert in klimaatplafonds Climatrix uit Dilsen-Stokkem ontwierp een duurzaam energiebesparend verwarmings- en verkoelingssysteem voor in een (bestaand) systeemplafond. Met het zogenaamde ‘office panel’ biedt het Limburgse bedrijf als eerste op de Belgische markt een duurzame en eenvoudige oplossing voor zowel nieuwbouw als renovatie met als toepassing kantoorruimtes. Deze ontwikkeling gebeurde in samenwerking met Jansen Bouwprofessional, Gyproc, Rockfon CMC en Woutim en wordt voorgesteld op Batibouw.

Climatrix biedt al jaren klimaatplafonds aan op basis van gipskarton en fermacell. Met het office panel beschikt het bedrijf nu ook over de mogelijkheid om modern verwarmings- en koelingscomfort te bieden bij renovatieprojecten. “Er zijn heel veel kantoorgebouwen uitgerust met systeemplafonds. Dit biedt ons een groot afzetgebied als deze kantoren worden gerenoveerd”, aldus Kim Vaessen, ceo van Climatrix.

Het office panel product werkt in samenwerking met een gasketel, maar kan evengoed worden gekoppeld aan een warmtepomp of aan zonnecollectoren. Het is dus een heel ecologisch systeem. Door extra ophangpunten bij te plaatsen in de bestaande structuur van het systeemplafond, kunnen office panels op eenvoudige wijze worden geïnstalleerd. Volgens een bijhorend legplan dient men de panelen aan elkaar te koppelen met een pushfitsysteem. In het legplan wordt rekening gehouden met de gewenste lichtpunten zodat de panelen in de bestaande profielen kunnen worden hangen.

Het grote afgifteoppervlak van de office panelen die in de winter een comfortabele, gelijkmatige warmte afgeven, kunnen tijdens de zomer worden ingezet voor een aangename verkoeling. Bij toepassing van een water-water-warmtepomp is passieve koeling met de watertemperatuur direct uit de bodemwisselaar gewoonlijk voldoende om de ruimtes goed te verkoelen. Hiervoor hoeft de warmtepomp niet in werking te treden.

De office panels kunnen in de gewenste kleur worden geleverd en doorgaans direct in bestaande of nieuwe profielen worden geplaatst. Ingrijpende sloopwerken zijn hierdoor overbodig. Bovendien is het dankzij het modulaire systeemconcept mogelijk om renovaties in stappen uit te voeren.

Deze duurzame ontwikkeling is tot stand gekomen tussen vijf bedrijven. “Het was Jansen Bouwprofessional die deze kans in de markt spotte. Wij zijn mee op de kar gesprongen. Samen met hun partners Gyproc (levering van climafitpanelen), Rockfon (producent van CMC-profielen voor een verlaagd plafond) en Woutim (schilderwerken) zijn we tot een mooi resultaat gekomen”, besluit Kim Vaessen.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Batibouw: mooi resultaat ondanks coronacrisis

Batibouw: mooi resultaat ondanks coronacrisis

Batibouw sloot zondagavond de deuren met afgerond 187.000 bezoekers op de teller. De vernieuwde editie kon op heel wat enthousiasme rekenen van zowel bezoekers als exposanten. De beurs lag volgens de organisatoren zelfs op koers voor een lichte[…]

Belg is klaar voor nieuwe woonvormen en slimme technieken

Belg is klaar voor nieuwe woonvormen en slimme technieken

Bouwsector in België groeit vier keer sneller dan de rest van de economie

Bouwsector in België groeit vier keer sneller dan de rest van de economie

Reeks vakbeurzen uitgesteld door Covid19

Reeks vakbeurzen uitgesteld door Covid19

Meer artikels