Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

“Verwacht geen spektakelarchitectuur”

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
“Verwacht geen spektakelarchitectuur”

© foto tv Murmuur, Dhooge & Meganck en Sabine Okkerse’

Het ontwerpteam ‘Murmuur, Dhooge & Meganck en Sabine Okkerse’ mag een integrale toekomstvisie ontwikkelen voor de gebouwen en de bezoekersbeleving van het Gravensteen in Gent. De tijdelijke vereniging kon de jury overtuigen na een Open Oproep van de Vlaamse Bouwmeester.

Het Gravensteen heeft al heel wat restauraties ondergaan. Om de bezoekerservaring naar een hoger niveau te tillen, zijn nieuwe ingrepen noodzakelijk: een vakkundig georganiseerd onthaal en vloeiende bezoekersgeleiding, een maximale toegankelijkheid en een aantrekkelijke buitenaanleg. De keuze van de jury viel uiteindelijk op de tijdelijke vereniging ‘Murmuur, Dhooge & Meganck en Sabine Okkerse’. Zij zetten niet in op spektakelarchitectuur, maar stellen een beperkt aantal fijngevoelige ingrepen voor.

Totaalproject

“De renovatie van het Gravensteen is een totaalproject: we zullen niet alleen enkele bouwstenen - letterlijk - opnieuw leggen. De belevingswaarde voor bezoekers wordt door onder meer een virtual of augmented reality tour, een schouwspel van verlichting dat tot de verbeelding spreekt en aangepast audio- en beeldmateriaal verhoogd en moet van het Gravensteen niet enkel een historische, maar ook een innovatieve en hedendaagse trekpleister maken”, hoopt Sami Souguir, de Gentse schepen van Cultuur.
 
 
De geplande ingrepen zijn subtiel en terughoudend. Een slanke lifttoren en een bypass aan de binnenzijde van de walmuur moeten de toegankelijkheid vergroten. Aankomende en uitgaande bezoekers worden van elkaar gescheiden. Het realiseren van een eenrichtingsflow, gecombineerd met het principe ‘stijgen met spiltrappen/dalen met steektrappen’, zorgt voor een vlotte doorstroom en een aangenaam ergonomisch parcours. Het veruitwendigen van de back-office en de shop zorgen er ten slotte voor dat het monument zelf ontlast wordt. Het ontwerpteam deed ook voorstellen om de burcht te verduurzamen. 
 
“Met deze nieuwe fase in de renovatie van het Gravensteen stomen we de burcht klaar voor de 21ste eeuw. De uitdaging om de toegankelijkheid van onze historische bouwwerken te verbeteren, neemt ook in dit project een belangrijke plaats in. Het Gravensteen is van alle Gentenaars. Na afloop van de werken zal iedereen op een kwalitatieve manier de burcht kunnen bezoeken”, besluit Annelies Storms, schepen van Facility Management. 
 
 
De stad Gent is ervan overtuigd dat dit team tot een gedragen definitief ontwerp kan komen, waarvan de uitvoering volgend jaar kan starten. Het project moet eind 2023 afgerond zijn. Er is een budget van 8,1 miljoen € vrijgemaakt. Het project werd ook erkend als hefboomproject door Toerisme Vlaanderen, wat gepaard gaat met een aanzienlijke subsidie.
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Kortrijk: brandweerkazerne wordt nieuwe Deelfabriek

Kortrijk: brandweerkazerne wordt nieuwe Deelfabriek

De Deelfabriek in Kortrijk verhuist eind 2022 van de Damastweverstraat naar de oude brandweerkazerne in de Rijkswachtstraat. Trans Architecten uit Gent werkt momenteel aan het definitieve ontwerp voor de site van bijna 3.000 m². De[…]

23/09/2020 | ArchitectenErfgoed
Langer zelfstandig wonen in hightech woning dankzij technisch woningplan

Langer zelfstandig wonen in hightech woning dankzij technisch woningplan

Ontwerper aangeduid voor renovatie postgebouw Lokeren

Ontwerper aangeduid voor renovatie postgebouw Lokeren

Masterplan voor Leuvense podiumkunstensite

Masterplan voor Leuvense podiumkunstensite

Meer artikels