Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Verwaarloosd plein in centrum Göteborg wordt groene oase

Verwaarloosd plein in centrum Göteborg wordt groene oase

Een samenwerking tussen het Zweedse architectenkantoor White Arkitekter en de leverancier van straatmeubilair Streetlife heeft in het centrum van Göteborg van een behoorlijk verwaarloosde en onveilige aanvoelende plek een uitnodigende groene oase gemaakt, met veel licht en ruimte.
Brunnsparken is één van de meest levendige gebieden in de Zweedse stad Göteborg en door zijn strategische ligging met heel wat winkelcentra een ontmoetingsplek voor jong en oud. Het plein is zowel een kruispunt als een wachtplaats. Inwoners treffen elkaar terwijl bussen en trams in verschillende richting hun bestemming tegemoet rijden.
 
Het centrale Brunnsparken is gelegen tussen twee van de oudste straten van de stad, Norra Hamngatan en Södra Hamngatan. Het beeld ‘Såningskvinnan’, in de volksmond ook wel liefkozend ‘Johanna’ genoemd, vormt het middelpunt van het plein. Door het naastgelegen station en busplatform vindt er veel doorstroom en beweging plaats.
 
Doorheen de jaren was de plek echter wat in verval geraakt. Mede door de hoge bomen en een slechte verlichting werd de ruimte door inwoners vooral ‘ avonds als donker en onveilig ervaren. De stad Göteborg wilde van Brunnsparken een meer open en veilige locatie maken.
 
White Arkitekter, onder leiding van landschapsarchitect Niels de Bruin, ontwikkelde een plan waarbij omwonenden ook inspraak kregen. De samenwerking tussen White Arkitekter en Streetlife resulteerde in een optimale aanpassing aan het Solid Edge Systeem van deze laatste. Dat kwam tegemoet aan de wensen van de architect en creëerde tevens een uitnodigende groene oase in het centrum van de stad.
 
Het was nodig om het aantal bomen in Brunnsparken te reduceren, maar door de toevoeging van grote plantvakken wordt het groen op het plein gecompenseerd. Rechte, symmetrische en duidelijke wandelpaden determineren waar het groen kan komen en maken zowel het historische park en openbaar vervoer toegankelijk.
 
Er is plaats gemaakt voor zitplekken langs de groenzones en meer licht en ruimte voor buitenactiviteiten, zoals optredens en evenementen. Het park ziet er helderder en groener uit dan voorheen. Langs het kanaal bieden Cliffhanger Parkbanken de perfecte plek voor een kop koffie in de zon.
 
De weidse plantenvakken van Streetlife dragen bij aan het parkgevoel en de biodiversiteit. Door de randen van het Solid Edge Systeem om het beeld ‘Såningskvinnan’ in een cirkelvorm te plaatsen, krijgt de centrale figuur van het park meer aandacht.
De hoofdpaden door het park worden ‘s avonds geaccentueerd door een lijnverlichting, die vanonder de zitranden van de Solid Edge op de paden schijnt. Dit detail is speciaal ontworpen voor dit project, waarbij de verlichting verdekt achter het staal is geplaatst.
Vorige zomer keerde ook de historische kandelaarverlichting terug en werden de aanplantingen voltooid. Mede door de verlichting is het plein ook na het invallen van de avondschemering een prettige en veilige verblijfplaats.
 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Werken viaduct E314 aan de grens in Boorsem zullen een jaar duren

Werken viaduct E314 aan de grens in Boorsem zullen een jaar duren

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) begint met de renovatie van het viaduct van de E314 aan de grensovergang in het Limburgse Boorsem, een deelgemeente van Maasmechelen. Het verkeer wordt stelselmatig omgezet naar de tijdelijke[…]

Mechelen start met heraanleg stadsring

Mechelen start met heraanleg stadsring

Spectaculaire plaatsing spoorbruggen over het Albertkanaal in Genk

Spectaculaire plaatsing spoorbruggen over het Albertkanaal in Genk

Definitieve heraanleg Gentse Overpoortstraat start in mei

Definitieve heraanleg Gentse Overpoortstraat start in mei

Meer artikels