Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Vertrouwen hoog bij consumenten

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Vertrouwen hoog bij consumenten

Het is de meest optimistische Unizo kmo-barometer van de jongste zes jaar.

Het vertrouwen van de Belgische consumenten is gestegen naar het hoogste niveau sinds juli 2001. Dat blijkt uit een recent uitgevoerde consumentenenquête van de Nationale Bank.

Het vertrouwen is momenteel zelfs hoger dan vóór de aanslagen van 11 september 2001 in de Verenigde Staten. De indicator van het consumentenvertrouwen steeg in september naar 3, wat lichtjes hoger is dan het cijfer in de maanden juli en augustus toen de barometer op 2 stond. Precies een jaar geleden stond de indicator nog op -10.   

Volgens de Nationale Bank blijven de Belgische gezinnen ook optimistisch over het verloop van de werkloosheid tijdens de komende twaalf maanden. De vooruitzichten over de algemene economische situatie stabiliseerden zich. Op persoonlijk vlak blijven de verwachtingen van de consumenten voorzichtig omdat hun financiële situatie doorgaans slechts een klein beetje verbeterde, maar tegelijk ook de spaarintenties lichtjes daalden.

Daarentegen is het vertrouwen van de bedrijfsleiders in september gedaald naar het laagste peil in anderhalf jaar. De conjunctuurbarometer van de Nationale Bank zakte naar -3,5 punten, tegenover -2,1 punten in augustus. Vooral in de diensten aan de bedrijven verslechterde het economisch klimaat. De ondernemers in die sector werden somberder over zowel de huidige activiteit als over de vooruitzichten. Ook de ondernemers uit de industrie werden pessimistischer. In de bouw en de handel verbeterde het economisch klimaat wel lichtjes.

Opmerkelijk

Hoewel de indicator van het Belgische ondernemersvertrouwen wel veel hoger blijft dan het langetermijngemiddelde van -7,4 punten is de daling toch opmerkelijk; zeker omdat de consumenten het dus wel opnieuw zien zitten, maar ook omdat uit de Europese cijfers blijkt dat de gemiddelde ondernemer in de hele eurozone in september optimistischer werd. Dat wordt ook bevestigd door de jongste kmo-barometer van Unizo, die in tegenstelling tot de Nationale Bank, het ondernemersvertrouwen op het hoogste niveau sinds 2011 situeert. Volgens de unie van zelfstandige ondernemers verwacht bijna 37% het komende kwartaal meer werk; 23% verwacht meer aanwervingen.

“Nieuwe maatschappelijke evoluties, grote uitdagingen door technologie en digitalisering, disruptie... Wie dacht dat al deze tendensen aan het ondernemersvertrouwen knagen bij zelfstandigen en kmo’s, vergist zich volgens de kmo-barometer van Unizo. Sinds het eerste kwartaal van 2011 waren de bedrijven niet meer zo tevreden over de algemene economische toestand als in het derde kwartaal van 2017. Ze werven ook volop extra personeel aan.

Optimistisch

Het is de meest optimistische Unizo kmo-barometer van de jongste zes jaar. Ook de tevredenheid over de eigen onderneming en de toekomstige rendabiliteit gaan er op vooruit. Bijna de helft van de ondernemers toont zich uitgesproken tevreden over de gang van zaken in zijn of haar bedrijf, voor bijna één op de drie (31,5%) is de situatie best in orde. Slechts één op de vijf ondernemers (20%) is ontevreden.

Voor Unizo komt het er nu op aan dit groeiende ondernemersvertrouwen voort te ondersteunen en te versterken. Daarbij rekent de ondernemersorganisatie vooral op de correcte uitvoering van de voor kmo’s gunstige maatregelen in het Zomerakkoord, met als voornaamste de verlaging van de vennootschapsbelasting naar 20%.

 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Maris Technics onder vleugels van Jansen Group

Maris Technics onder vleugels van Jansen Group

Maris Technics komt onder de koepel van Group Jansen. Het achterliggende idee is om meer synergie met de andere afdelingen van Jansen op te zetten. Johan Maris blijft actief en volgt de huidige klanten op.   Maris Technics, opgericht in[…]

09/09/2022 | Bedrijfsinfoovername
Een zomerspecial vol verrassingen en vertier …

Een zomerspecial vol verrassingen en vertier …

Husqvarna Group neemt Heger over

Husqvarna Group neemt Heger over

Bouwvakanties, rustdagen bouw, vervanging feestdagen 2022

Bouwvakanties, rustdagen bouw, vervanging feestdagen 2022

Meer artikels