Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Vertraging asbestattest maakt oude woningen tijdelijk onverkoopbaar

Gerelateerde onderwerpen :

Vertraging asbestattest maakt oude woningen tijdelijk onverkoopbaar

© Maciej Bledowski

De voorspelde stormloop op het asbestattest lijkt ingezet. Elk pand van vóór 2001 dat in Vlaanderen wordt verkocht, moet vanaf 23 november voorzien zijn van een asbestattest. “We zien echter dat veel kopers die nu zo’n attest aanvragen, pas na nieuwjaar hun certificaat zullen ontvangen en dus ook dan pas hun woning kunnen verkopen”, zegt Filip Dewaele, voorzitter van Dewaele Vastgoedgroep.

Het asbestattest moet voor heel veel gebouwen door een beperkt aantal gecertificeerd asbestdeskundigen (ongeveer 130) worden opgesteld. Daardoor ontstaan lange wachttijden waardoor zelfs bij een vlot verloop de aanvraag van een attest al snel minstens twee weken in beslag neemt. Veel verkopers gingen ervan uit dat hun woning nog voor de invoering verkocht zou zijn en wilden zichzelf de extra kost – afhankelijk van de grootte van de woning al snel 600 euro – besparen. Nu riskeren ze echter wel een eventuele koper te verliezen, want zonder asbestattest is een compromis dat ondertekend wordt vanaf 23 november niks waard. En als ze al ergens een deskundige vinden die toch nog kan langskomen, hebben ze de kans niet om een offerte bij een andere expert op te vragen en de tarieven te vergelijken.
 
Het blijft ook afwachten hoe kopers zullen reageren op een asbestattest, want in bijna elk oud pand zal er asbest gevonden worden. In heel veel gevallen vormt de aanwezigheid van asbest op zich geen gevaar, maar er moet wel uiterst zorgvuldig met de kankerverwekkende stof worden omgesprongen. Weten waar je aan toe bent, is dus belangrijk, en daarvoor is het asbestattest op zich ook een goed instrument. Zeker ook omdat vanaf 1 januari 2023 alle woningen en appartementen die aangekocht worden met EPC-label E of F binnen de 5 jaar verplicht gerenoveerd moeten worden. Dat zullen dus vooral oudere panden mét asbest zijn, en dan ben je maar beter op de hoogte van de mogelijke risico’s. 
 
In Vlaanderen zit naar schatting nog zo’n 2,3 miljoen ton asbest in 2,7 miljoen gebouwen. Tot het gebruik ervan in 2001 werd verboden, werd asbest gebruikt in meer dan 3.500 toepassingen. Zo werd het in bouwmaterialen verwerkt omwille van zijn brandwerende en isolerende eigenschappen of als wapening in cement. De kans dat je in Vlaanderen asbest vindt in een ouder gebouw is dus zeer groot. 
 
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Stormloop op studentenkamers doet prijzen met ruim 7% stijgen

Stormloop op studentenkamers doet prijzen met ruim 7% stijgen

Zoals verwacht laat de schaarste op de markt van de studentkamers zich nu ook voelen op de gemiddelde huurprijzen. De gemiddelde huurprijs voor een studentenkamer in Vlaanderen rondt voor het eerst de kaap van 450 euro. Dat blijkt uit een[…]

Vastgoedbedrijf wil 50 extra kantoren openen tegen 2025

Vastgoedbedrijf wil 50 extra kantoren openen tegen 2025

Internationale vastgoedspeler verwerft twee kantoorgebouwen in Antwerpen

Internationale vastgoedspeler verwerft twee kantoorgebouwen in Antwerpen

Champignonkwekerij wordt cohousingproject voor tien gezinnen

Champignonkwekerij wordt cohousingproject voor tien gezinnen

Meer artikels