Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Verstraete Development realiseert Kortrijk Business Park

Gerelateerde onderwerpen :

Verstraete Development realiseert Kortrijk Business Park

Binnenkort verrijst een prestigieus kantorenproject aan de Beneluxlaan in Kortrijk. Het Kortrijk Business Park wordt een landschapsbepalend element en de spreekwoordelijke kers op de taart voor het Kortrijkse Verstraete Development. Voor deze ontwikkeling kozen zij voor gerenommeerde partners als POLO Architects en Wirtz International Landscape Architects. De investeringskost wordt geraamd op afgerond 40 miljoen €. De bouwvergunning werd reeds toegekend. De eerste steen wordt vermoedelijk in januari 2019 gelegd. De oplevering en ingebruikname volgt dan in september 2020.

Kortrijk Business Park omvat op een perceel van zowat 1 ha (met een aanzienlijk niveauverschil) 18.117 m² kantoorruimte, ondergrondse parkeerplaatsen, een restaurant en een polyvalente zaal voor 500 gasten. Het kantoor zal dankzij de imposante architectuur en het wisselende reliëf in het Beneluxpark goed zichtbaar zijn vanop zowel de President Kennedylaan, het Ei, de Beneluxlaan als ’t Hoge. De optimale ligging nabij de op- en afrit van de E17, een kinderdagverblijf, winkels, AZ Groeninge en Kortrijk Expo betekenen een absolute meerwaarde voor de bedrijven die er zich vestigen.

De bouwploeg met o.m. vertegenwoordigers van Leiedal, Verstraete Development, POLO Architects en het Kortrijkse schepencollege.

Groene patio

Kortrijk Business Park past dankzij de groene omgevingsaanleg goed in het concept ‘kantoren in het park’ van het Beneluxpark. Behalve het park springt alvast de vijver (bufferbekken) in het oog. Tevens wordt een centrale groene patio geïntegreerd in het gebouw.

De high-end afwerking van het gebouw, het gebruik van vooruitstrevende technologie, de vele beschikbare diensten on site, het dakterras, de polyvalente ruimte, het multifunctionele terras aan de oevers van de vijver en het restaurant met traiteurdienst zorgen ervoor dat Kortrijk Business Park een ideale werkplek wordt. “Wij willen een werkomgeving creëren waarin mensen zich prettig en vooral gezond voelen. Technologie staat dan ook niet alleen ten dienste van energiebesparing maar dient ook om een efficiënte, aangename en comfortabele werkplek te creëren”, verduidelijkt Christophe Verstraete, oprichter en ceo van Verstraete Development.

Het project wordt op de verhuurmarkt gebracht door Verstraete Development en het vastgoedadviesbureau CBRE. Op het Beneluxpark van intercommunale Leiedal blijft nog slecht één perceel beschikbaar.

In eerste instantie werd voor het perceel van het Kortrijk Business Park een masterplan opgesteld door het ontwerpbureau Blauwdruk Stedenbouw uit Antwerpen. Met het masterplan als kader ging het architectenbureau POLO architects in opdracht van Verstraete Development aan de slag voor het ontwerp van een markant gebouw.

Bouwploeg

De bouwploeg bestaat behalve uit ontwikkelaar Verstraete Development, Polo Architects en Wirtz nog uit o.m. VK Engineering (studies technieken, epb en akoestiek) en SDK Engineering (stabiliteit). De ploeg mikt op een BREEAM Very Good-certificaat en een E-peil van 51. Energiezuinige ingrepen zijn o.m. het gebruik van zonnewerend en isolerend glas, buitenzonwering, ledverlichting met daglichtcompensatie, zonnepanelen, adiabatische koeling via klimaatplafonds, luchtgroepen voor warmte- en vochtterugwinning, hergebruik van hemelwater en vraaggestuurde ventilatie voor vergaderruimtes.

Het kantoor krijgt zeven bovengrondse bouwlagen. “Het gebouw heeft een zekere robuustheid, terwijl het flexibiliteit en identiteit weet te combineren”, stelt architect Mauro Poponcini van POLO Architects. “Het wordt een sobere, statige eyecatcher en het wordt ‘alzijdig’, zonder echte voor- of achterkant. Alle gemeenschappelijke ruimtes zijn geconcentreerd op maaiveldniveau, rond de patio."

Mobiele carwash

276 auto’s parkeren ondergronds op twee verdiepingen en in die ondergrondse parkeergarage komt een mobiele carwash. Bovengronds komt er een overdekte fietsenstalling. Elektrische wagens kunnen ter plaatse geladen worden. De gebruikers van het pand zullen een beroep kunnen doen op deelfietsen en –auto’s.

In het gemeenschappelijke gedeelte van het kantoor komen slimme brievenbussen voor pakjesaflevering. Overal in het gebouw zullen gebruikers kunnen genieten van high speed wifi.

 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Luxehotel en 100 woningen gepland op Panquinsite in Tervuren

Luxehotel en 100 woningen gepland op Panquinsite in Tervuren

Projectontwikkelaar ION uit Waregem begint volgend voorjaar met de bouw- en restauratiewerken van de Panquinsite in Tervuren. De historische gebouwen worden gerestaureerd en krijgen een nieuwe bestemming. Er komt een luxehotel, er wordt een[…]

Stadsvernieuwingsproject Normaalschool in Lier gestart

Stadsvernieuwingsproject Normaalschool in Lier gestart

De Mandel voltooit laatste fase Tuinwijk Koekelare

De Mandel voltooit laatste fase Tuinwijk Koekelare

Nieuwe bestemming voor oud klooster in Rumst

Nieuwe bestemming voor oud klooster in Rumst

Meer artikels