Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Verozo wil aangepaste regelgeving tegen oververhitting in gebouwen

Gerelateerde onderwerpen :

Verozo wil aangepaste regelgeving tegen oververhitting in gebouwen

© info@sourbronfotografie.be

Zoals isolatie een woning tegen koude beschermt, zo beschermt zonwering tegen hitte. “In onze buurlanden is dit besef duidelijk doorgedrongen, maar België hinkt achterop. Het lijdt geen twijfel dat zonwering meenemen vanaf de ontwerpfase het grootste effect heeft, zowel financieel als energiematig”, stelt Verozo, de koepelfederatie van zonweringproducenten, De beroepsvereniging roept de overheden op tot actie en wil tegelijk de bouwheren bewust maken van de noodzaak en de voordelen van zonwering bij het ontwerpen en renoveren van hun woning.

Om energiezuinige renovatie en nieuwbouw te realiseren tegen 2050, wordt vooral ingezet op isoleren, de vervanging van schrijnwerk, luchtdicht bouwen en energiezuinige verwarming. “Volkomen terecht, maar vreemd genoeg is er veel minder ‘sense of urgency’ als het er om gaat de warmte te weren. Nochtans wordt het voorkomen van oververhitting in gebouwen net zo belangrijk als het beperken van warmteverliezen indien we de energiedoelstellingen willen halen”, zegt Ann Van Eycken, secretaris-generaal van Verozo.
 
De verwachting is dat er in de toekomst steeds vaker hittegolven zullen opduiken, die bovendien langer duren en met steeds hogere temperaturen. De toenemende warmte leidt uiteraard tot een groeiende vraag naar koeling. Veel mensen kiezen dan voor de relatief goedkope mobiele airconditioning, een beetje zoals men in de auto tijdelijk comfort creëert. De keerzijde is even voorspelbaar: een substantieel hoger energieverbruik en uitstoot van broeikasgas.
 
“De opwarming te lijf gaan met alleen actieve koeling, zoals airconditioning, is een ramp voor het milieu en onze energiefactuur. Voorkomen is beter dan genezen. Het beperken van directe zonnestraling is een eerste maatregel om de warmte de pas af te snijden. Hiertoe zijn vooral de oriëntatie van het gebouw en de ruimtes van belang. Een tweede stap is mobiele zonwering of in mindere mate zonwerende beglazing. De mobiele of dynamische buitenzonwering biedt daarbij een dubbel voordeel. Ze houdt de zon tegen als ze niet gewenst is, maar laat in de winter daglicht én zonnewarmte binnen, waardoor de warmtevraag vermindert”, aldus Ann Van Eycken.
 
Om warmte af te voeren, is ’s nachts de ramen openzetten de meest logische en natuurlijke derde stap. Ook het mechanisch ventileren van woningen is een optie, al heeft dat een eerder beperkt effect. Koeling is een laatste stap en kan op verschillende manieren. Er zijn passieve methodes die gebruik maken van koude in de omgeving en actieve systemen zoals airconditioning. 

Nederland

In Nederland bestaat een dynamisch simulatieprogramma ‘Gewogen Temperatuuroverschrijding’ (GTO) dat specifiek het risico op temperatuuroverschrijding kan voorspellen. Het programma toont duidelijk aan dat zonwering het risico op oververhitting zeer sterk beperkt. Nederland gaat nu zelfs nog een stapje verder door een bovengrens aan GTO te stellen (450 uur). Daarmee wil de overheid bevorderen dat woningen ook in de zomer comfortabel zijn.
 
Eveneens in Nederland ijvert het Overleg Standaarden Klimaatadaptatie (OSKA) ervoor dat de standaarden voor het ontwerp van gebouwen rekening houden met warmere zomers en de groeiende behoefte aan koeling. Hierbij werd recent de ‘ladder voor koeling’ geïntroduceerd met een voorkeursvolgorde van de maatregelen. Dit model wordt momenteel internationaal geadopteerd als basisprincipe in het bestrijden van oververhitting in gebouwen.
 
In het Verenigd Koninkrijk heeft men eind vorig jaar nieuwe wettelijke eisen ingevoerd om het oververhittingsrisico te beperken. Daarbij zet men vooral in op buitenzonwering als eerste maatregel. Dezelfde regelgeving schrijft voor dat er altijd eerst een vorm van passieve koeling moet zijn, alvorens actieve of mechanische koeling te gebruiken. 
 
In de Franse nieuwbouw gelden de RE 2020 regels, die verschillende eisen opleggen zoals ‘conception bioclimatique’ (BBIO), primair energieverbruik (CEP), zomercomfort (DH), enz. Geautomatiseerde zonwering is daarbij één van de maatregelen die toelaten ‘gemakkelijk’ aan de eisen te voldoen, zonder een te grote impact te hebben op het budget. In bepaalde regio’s van het zuiden is het zelfs onmogelijk geworden te voldoen aan de eisen zonder automatische zonwering. Voor bestaande bouw moeten bij renovatie de rolluiken of zonwering  behouden blijven of vervangen worden. 
 
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

National Tender Day dompelt 500 bezoekers onder in de wereld van overheidsopdrachten

National Tender Day dompelt 500 bezoekers onder in de wereld van overheidsopdrachten

De National Tender Day is zowat de hoogmis voor iedereen die met overheidsopdrachten te maken heeft. Deze vijftiende editie maakte zijn beloften meer dan waar. Het evenement, georganiseerd door EBP in samenwerking met Bouwkroniek en La[…]

Christine Lhoste aan boord bij bouwfederatie Embuild

Christine Lhoste aan boord bij bouwfederatie Embuild

Bouwsector wil geen lood meer in kraanwater

Bouwsector wil geen lood meer in kraanwater

Tegels en mozaïek blijven populair

Tegels en mozaïek blijven populair

Meer artikels