Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Verloederde site Astravorm in Affligem maakt plaats voor woningen en groen

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Verloederde site Astravorm in Affligem maakt plaats voor woningen en groen

(c) evillas

De zwaar verloederde terreinen van Astravorm in de Paddeputstraat in Essene, een deelgemeente van Affligem, krijgen een nieuwe toekomst. Projectontwikkelaar evillas uit Sint-Pieters-Leeuw is gestart met de sanering van de site. De vervallen gebouwen van de voormalige producent van keukenbladen maken plaats voor een woonbuurt met 42 eengezinswoningen in een groene en autoluwe omgeving. Daarmee komt er een einde aan een periode van vijftien jaar van leegstand en verval.
Ondertussen zijn de afbraak- en saneringswerken begonnen. Als alles volgens plan verloopt, kunnen de eigenlijke bouwwerken na de zomer starten. De eerste bewoners kunnen dan in de loop van 2022 hun intrek nemen in hun nieuwe woning. Het volledige project moet klaar zijn tegen 2024. . Projectontwikkelaar Evillas treedt op als algemene aannemer van haar eigen projecten en werkt, afhankelijk van hun beschikbaarheid, met een vast team van onderaannemers.
 
Astravorm was in de jaren ‘90 een naam die klonk als een klok in de wereld van de keukenbouwers, maar aan het begin van de jaren 2000 kwam de klad er stilaan in. Rond 2005 viel alle industriële activiteit op de site aan de Paddeputstraat in Essene definitief stil. Het gemeentebestuur van Affligem wilde geen industrie meer op deze locatie pal in de dorpskern van Essene en werkte een ruimtelijk uitvoeringsplan uit dat de 1,1 hectare grote site omvormt naar woongebied.
 
Vandaag, ruim 15 jaar later, komt er einde aan de leegstand en het verval. Projectontwikkelaar evillas uit Sint-Pieters-Leeuw krijgt een verkavelingsvergunning om de site te herwaarderen. In totaal komen er 42 nieuwe woningen.
 
“Met deze nieuwe woonwijk slaan we twee vliegen in één klap. Deze intussen sterk verloederde site wordt eindelijk opgekuist en we maken nieuwe industriële activiteit op deze site in de dorpskern definitief onmogelijk. Affligem is bovendien een populaire gemeente om te wonen. De gemeente telt vandaag 13.351 inwoners. Dat zijn er bijna duizend meer dan tien jaar geleden. Maar die populariteit heeft ook de prijzen van woningen en gronden doen stijgen. Met dit project bieden we jonge gezinnen de kans om een betaalbare woning te verwerven in de eigen gemeente”, zegt Chris Van de Ven, de zaakvoerder van evillas.
 
Wat opvalt aan de nieuwe plannen is dat de ontwerpers een bijzonder groene woonbuurt uit hun tekenpen hebben getoverd. Vandaag is 9.360 m² van de in totaal 28.373 m² grote site verhard. In de nieuwe plannen verdwijnt er bijna 1.000 m² beton. Dat betekent dat maar liefst 70% van de totale oppervlakte wordt ingevuld als groene ruimte.
 
“Mobiliteit was een belangrijk item bij de opmaak van de plannen voor dit project. De nieuwe woonbuurt wordt ontsloten via de Ternatsestraat. Voetgangers en fietsers kunnen de wijk ook via de Hauwijkstraat bereiken. De site wordt ook ingericht als een woonerf, zodat de buurt autoluw en kindvriendelijk is. Doorgaand verkeer is niet mogelijk, enkel de auto’s van bewoners en bezoekers zijn welkom. Voor die laatsten zijn er meer dan 30 parkeerplaatsen op het openbaar domein”, legt Olivier Buyckx van studiebureau Hosbur uit.
De nieuwe woonbuurt verrijst in het binnengebied tussen de Ternatsestraat, de Paddeputstraat en de Hauwijkstraat en bestaat uit 42 eengezinswoningen, allemaal halfopen en gesloten bebouwingen, in een bijzonder groene omgeving. Met drie of meer slaapkamers, een garage en een vlotte verbinding mikt de nieuwe woonwijk in de eerste plaats op gezinnen.
 
“Kandidaat-kopers kunnen kiezen uit twee types woningen, hebben een bewoonbare oppervlakte van ten minste 150 m² met drie tot vier slaapkamers en zijn uitermate energiezuinig. Bijna alle woningen beschikken ook over een garage of een carport. De nieuwe woonbuurt heeft een uitstekende verbinding met de E40, maar bevindt zich ook vlakbij een halte van het openbaar vervoer richting Aalst, Asse en Brussel. Ook winkels en scholen bevinden zich op wandelafstand”, aldus Chris Van de Ven.
 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Vier strategische projecten voor minder verharding

Vier strategische projecten voor minder verharding

Vlaanderen investeert 1,2 miljoen euro in vier strategische projecten die moeten leiden tot minder verharding, klimaatbestendige steden en een beter toegankelijke natuur in de provincies Vlaams-Brabant en Antwerpen. Voor deze oproep werden zeven[…]

18/08/2022 |
76 nieuwe appartementen in Aarschot

76 nieuwe appartementen in Aarschot

Tweede kans voor woonproject Melkerij in Mol

Tweede kans voor woonproject Melkerij in Mol

Volgende fase voor Pomppark Zuid in Antwerpen

Volgende fase voor Pomppark Zuid in Antwerpen

Meer artikels