Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Verlichting die je kan printen

Verlichting die je kan printen

De ontwikkelingen inzake verlichting volgen elkaar snel op. Ledverlichting is populairder dan ooit en de opvolger oled staat al klaar. Oled is door de hoge ontwikkelingskosten nog vrij duur, maar biedt veelbelovende toepassingen. Omdat oled een superdunne en compleet vlakke lichtbron is, kan het zo goed als overal voor ingezet worden. Inmiddels worden al andere toepassingen ontwikkeld. Het jonge Amerikaanse bedrijf Rohinni bedacht een proces waarbij zeer dunne lampjes op een A4-tje uit de printer komen. Het product kreeg de naam 'Lightpaper'.

Lightpaper is behalve ontzettend dun ook licht en buigzaam. Rohinni stelt dat het de dunste lichttechnologie is die momenteel bestaat. Alle troeven die oled heeft, worden nog eens versterkt. De levensduur bedraagt minimum 20 jaar. De kostprijs van deze nieuwe technologie is nog niet bekend. Lightpaper komt in principe in de zomer van dit jaar op de markt.

Rohinni is erin geslaagd zeer kleine led's, niet groter dan een rode bloedcel, te mengen met een speciaal samengestelde printerinkt. De diodes worden willekeurig verspreid geprint op een geleidende laag die tegelijk wordt ingeklemd tussen twee flinterdunne laagjes en verzegeld. De inkt reageert op elektriciteit. Zodra er stroom door de diodes op het geprinte oppervlak loopt, lichten de lampjes op.

Lightpaper kan nuttig zijn in talrijke toepassingen, zoals verlichte logo's op auto's, apparaten of bij decoratieve toepassingen.

Stel je plooibare verlichting voor die geen klassieke lamp nodig heeft, maar waarvan het omhulsel of de traditionele lampenkap zelf licht uitstraalt.

Volgens Rohinni zijn reeds enkele bedrijven bezig met de ontwikkeling van specifieke toepassingen, maar er worden voorlopig geen namen genoemd of voorbeelden gegeven.

Lightpaper zou zich aanvankelijk echter uitsluitend richten op de industriële en commerciële markt. Particulieren die zin hebben om wat te gaan knutselen met het lichtgevende papier zullen nog even geduld moeten hebben.

Een probleem dat Rohinni ook nog wil oplossen, is dat de huidige versie van het product de led's willekeurig rondstrooit over het printoppervlak. De diodes worden niet gelijkmatig verdeeld, wat soms een glinsterend effect veroorzaakt ofwel het beeld van een sterrennacht oproept.

Voor sommige toepassingen maakt dat weinig uit; maar bij de tweede versie van Lightpaper die over enkele maanden wordt verwacht, moet het mogelijk zijn de specifieke plaatsing van de diodes te verzekeren. Rohinni noemt dit geen onoverkomelijke uitdaging. - EC

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Vier strategische projecten voor minder verharding

Vier strategische projecten voor minder verharding

Vlaanderen investeert 1,2 miljoen euro in vier strategische projecten die moeten leiden tot minder verharding, klimaatbestendige steden en een beter toegankelijke natuur in de provincies Vlaams-Brabant en Antwerpen. Voor deze oproep werden zeven[…]

18/08/2022 |
Proeftuin voor sociaal en betaalbaar wonen

Proeftuin voor sociaal en betaalbaar wonen

76 nieuwe appartementen in Aarschot

76 nieuwe appartementen in Aarschot

IoT-oplossing voor efficiëntiewinst van opleggersvloten

IoT-oplossing voor efficiëntiewinst van opleggersvloten