Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Verkoop fijnstoffilters voor kachels stijgt met 70%

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Verkoop fijnstoffilters voor kachels stijgt met 70%

Joke Schauvliege (CD&V) wil de Vlaming met een premie aanzetten om oude, vervuilende kachels te vervangen door een milieuvriendelijker exemplaar. Christophe Fonteyne van Polvo verkoopt alvast meer fijnstoffilters door de acties van de minister.

“We merken dat de interesse enorm stijgt voor fijnstoffilters voor kachels”, zegt invoerder Christophe Fonteyne van Polvo. “Er is een stijging van de verkoop met liefst 70%. Dat komt niet alleen door de minister die alle houtkachels in kaart wil brengen. Maar ook omdat de Vlaamse Milieumaatschappij nu sterk op de problemathiek van fijn stof inzet. Houtrook is echt wel een enorme oorzaak van fijnstof. Met een fijnstoffilter in de je schouw kan je dit reduceren naar bijna 0.”

Filter

R-vent heeft twee producten om de fijnstofproblematiek aan te pakken. Ze hebben onder meer de Oeko Tube-outside, een filter voor houtkachels tot 40 KW. “De Oekotube-Outside is een elektrofilter voor houtverbranding”, zegt Christophe Fonteyne. “Het systeem is ontwikkeld voor installaties tot 40 KW en wordt gemonteerd op de schouwmond. Door zijn werking zorgt de Oekotube-Outside voor het wegfilteren tot 95% van het fijnstof uit de rook.”

Types

De filter werkt op alle types van schouwen met een minimum diameter van 130. “De kap in roestvrij staal beschermt het systeem tegen alle weersomstandigheden en voorkomt zo elke eventuele schade aan de transformator”, zegt Fonteyne. “Als de kap is losgemaakt zal een stroomonderbreker alle stroom afsluiten. De elektronica en de keramische staaf zijn verbonden aan een plaat die toelaat de elektrode perfect op zijn plaats te brengen in de schouw. De flexibele elektrode heeft een lengte van 160 cm en een diameter van 1 cm. Hierdoor wordt er geen invloed uitgeoefend op de diameter of trek van de schouw.”

Snel en eenvoudig

De Oekotube is zeer eenvoudig te monteren tegen de schouwwand en gaat onder de eventuele schouwkap in de schouw. “De installatie van de filter bij gebruik van een T-stuk verhoogt de schouw met ongeveer 25 cm”, zegt Fonteyne. “Deze extra lengte heeft geen invloed op de trek van de bestaande schouw. Oekotube is ontwikkeld voor schouwen met een diameter tussen 130 en 300 mm.” Om de elektrode te kunnen installeren, moet het verticale gedeelte van de schouw 2 m zijn. Een stroomvoeding van 230 V is nodig om het toestel te voeden. De Oekotube gaat automatisch aan en uit als een vuur wordt aangestoken of gedoofd. Tijdens de werking heeft men maximum 30 W verbruik. Door de vrije neutronen onder hoogspanning worden de fijn stofdeeltjes tegen de schouwwand vastgehouden. Ze vormen roetdeeltjes die geen enkel gevaar meer vormen voor de gezondheid. Door middel van een led-lichtje toont het toestel zijn werking.

 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Besix vernieuwt kaaimuur langs Albertkanaal in Schoten

Besix vernieuwt kaaimuur langs Albertkanaal in Schoten

Bouwonderneming Besix wint het contract voor de vernieuwing van een 1,46 km lange kademuur langs de rechteroever van het Albertkanaal in Schoten. Het gaat om een project van de Vlaamse Waterweg ter waarde van 8,3 miljoen €. De werken[…]

15/01/2021 | ProjectenBesix
Keuring afvoer afval- en regenwater uitgebreid

Keuring afvoer afval- en regenwater uitgebreid

Verontreinigde bodem houdt duurzame beplanting niet tegen in Kioskpark Mol

Verontreinigde bodem houdt duurzame beplanting niet tegen in Kioskpark Mol

Corona stimuleert creativiteit rond openbaar groen

Corona stimuleert creativiteit rond openbaar groen

Meer artikels