Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Verkoop en verhuur van magazijnen vorig jaar verdubbeld

Gerelateerde onderwerpen :

Verkoop en verhuur van magazijnen vorig jaar verdubbeld

Grote webwinkels zoals Bol.com blijven fors investeren in nieuwe magazijnen, maar niet in ons land.

Er is opnieuw meer vraag naar grote opslagplaatsen in ons land: vorig jaar werden in oppervlakte bijna dubbel zoveel grote magazijnen verhandeld als in 2015. Vastgoedspeler Group Hugo Ceusters-SCMS, die de sectorale cijfers bespreekt in haar jaarlijkse trendsrapport, spreekt van een ‘economische meevaller’, maar stelt dat deze opmerkelijke toename niet kan verhullen dat de grote e-commerce-spelers ons land nog altijd niet aantrekkelijk genoeg vinden om er logistieke centra te bouwen.

Met een totale verhandelde oppervlakte van liefst 1,6 miljoen m² heeft de logistieke en semi-industriële vastgoedmarkt in ons land een goed jaar achter de rug. In 2015 ging het nog om 1,4 miljoen m². Experts stellen dan ook dat de verkoop en verhuur van magazijnen meer dan ooit in de lift zit. Globaal groeide de markt in heel België met 11% ten opzichte van 2015. Het meest opvallend is dat vooral de grote kleppers van meer dan 10.000 m² er fors op vooruit gingen. De verkoop en verhuur van grote magazijnen in ons land steeg in oppervlakte van 467.604 m² naar 843.818 m², bijna een verdubbeling.

De Brusselse logistieke markt vertoonde dan weer een dalende trend: zo was er sprake van een afkalving met liefst 59%. Met slechts 29.363 m² tekent de Brusselse logistieke markt voor een aandeel van amper 2%. De slechte bereikbaarheid en de moeilijke mobiliteit spelen onze hoofdstad duidelijk parten. Dat speelt in de kaart van Waals-Brabant en Vlaams-Brabant, waar de verhandelde oppervlakte steeg met respectievelijk 11% en 3%. In heel Wallonië was er een stijging met 20%. Vooral aan de haven en de luchthaven van Luik werden een aantal grotere deals gerealiseerd.

Group Hugo Ceusters-SCMS, die haar jaarrapport publiceerde n.a.v. de grootste Europese vastgoedbeurs Mipim in Cannes, wijt de algemene positieve trendbreuk aan het gunstige economische klimaat; getuige daarvan de investeringsmarkt, waar een topprestatie werd neergezet met een investeringsvolume van 3,8 miljard € in commercieel vastgoed. Overigens steeg de gemiddelde huurprijs vorig jaar van 38,5 € per m² in 2015 naar 42 € per  m² in 2016. De cijfers voor de logistieke vastgoedmarkt zijn bijzonder positief, maar maskeren nog steeds een groter probleem.

“Het zal inderdaad nog moeten blijken of de inhaalbeweging die we vaststellen zich de komende jaren zal doorzetten. Topspelers in e-commerce zoals Alibaba, Zalando, Coolblue of Bol.com vestigen zich nog altijd liever net over de grens in Nederland, Duitsland en Polen als betere uitvalsbasis voor de brede Europese markten. Gelukkig zijn er anderen zoals Nike en Gamma die omwille van de centrale locatie wel voor Vlaanderen kiezen”, zegt Christophe Wuyts van Group Hugo Ceusters-SCMS.

Wuyts stelt vast dat de logistieke markt in volle evolutie is. Zeppelins, drones en andere innovatieve transportmogelijkheden die her en der al experimenteel worden ingezet en getest, zullen op termijn voor nog meer positieve tendensen in de sector zorgen. Bovendien zal de webverkoop dit jaar nog sterker groeien dan vorig jaar. Internetwinkels zullen in België 15 tot 20% meer verkopen dan in 2016, voorspelt Comeos, de sectorfederatie van de Belgische winkelketens. Vorig jaar nam de onlineverkoop al met 15% toe. De Belgen gaven een recordbedrag van 7,4 miljard € uit op het internet.

 Bol.com investeert in een gloednieuw magazijn in Waalwijk vlakbij Tilburg. Dat opent eind dit jaar de deuren, is goed voor 130.000 m² opslagruimte en komt in de plaats van het huidige nabijgelegen kleinere magazijn. Ook Zalando vergroot zijn opslagruimte in het buitenland: in Frankrijk en Zweden bouwt de Duitse webwinkel magazijnen met een oppervlakte van 30.000 m² en in Polen komt een magazijn van 130.000 m². Al die buitenlandse uitbreidingen gaan gepaard met honderden extra jobs.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Nieuwe CEO en uitbreidingsplannen voor Dewaele Vastgoedgroep

Nieuwe CEO en uitbreidingsplannen voor Dewaele Vastgoedgroep

CEO Filip Dewaele van het gelijknamige vastgoedbedrijf geeft zijn functie door aan Sofie Spriet. Zelf wordt hij voorzitter van de raad van bestuur. Daarnaast wil de vastgoedmakelaar de komende vijf jaar zijn netwerk uitbreiden van 43 naar[…]

Stormloop op woningen

Stormloop op woningen

Verkoop luxevastgoed breekt alle records

Verkoop luxevastgoed breekt alle records

'Het duurt te lang voor we kunnen starten met bouwen'

'Het duurt te lang voor we kunnen starten met bouwen'

Meer artikels