Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Verkoop dure villa’s en landhuizen fors gestegen

Gerelateerde onderwerpen :

Verkoop dure villa’s en landhuizen fors gestegen

Voor het eerst in jaren trekt de markt van het luxevastgoed weer aan. Vorig jaar werden in ons land 12% meer grote woningen, villa’s en landhuizen verkocht dan in 2016. Sinds begin dit jaar is zelfs een ongeziene stijging merkbaar: tot nog toe zijn al evenveel villa’s tussen 750.000 € en 1,5 miljoen € verkocht dan drie jaar geleden.

Bovendien worden luxe-panden vandaag ruim dubbel zo snel verkocht als vijf jaar geleden. Tot de kopers behoren steeds vaker tweeverdieners en gezinnen tussen 30 en 45 jaar. Dat alles blijkt uit een marktanalyse van Van der Build, een specialist in luxevastgoed die deel uitmaakt van makelaar Dewaele Vastgoedgroep.

Het luxevastgoed in ons land is sinds de bankencrisis van 2007 nooit populairder geweest. Dat merken de makelaars in het topsegment als geen ander.  Volgens de meeste recente cijfers van Statbel werden vorig jaar in totaal 20.076 villa’s en landhuizen verkocht in ons land, goed voor een bedrag van 7,2 miljard €. Dat is 12% meer dan in 2016 en zelfs 28% meer dan in 2015. Wanneer we kijken naar de verkoop sinds begin dit jaar stellen we vast dat tot nu toe al evenveel luxepanden verkocht zijn als in heel 2015 samen. De spectaculaire boom, vooral van panden tussen 750.000 € en 1,5 miljoen €, wordt verklaard door het einde van de bankencrisis en het herwonnen vertrouwen in de Belgische economie.

Wat nog het meest opvalt, is dat de kopers van luxevastgoed verjongen. Van der Build stelt vast dat terwijl tien jaar geleden nog voornamelijk vijftigers in het topsegment kochten, vandaag vooral gezinnen en kopers tussen 30 en 45 jaar zich op de villamarkt begeven. “Er is nooit meer kapitaal in omloop geweest in onze maatschappij en dat weerspiegelt zich vandaag in de markt van het luxevastgoed”, zegt gedelegeerd bestuurder Stefaan Coucke.

Ook opmerkelijk: de Belg gaat compacter wonen, maar niet als het gaat over luxevastgoed. “We zien nog altijd dat heel wat gezinnen duidelijk op zoek zijn naar villa’s op het platteland met ruimte voor de kinderen, ook al druist dat in tegen de gedachte van het nieuwe wonen. Een villa op 3.000 tot 5.000 m² raakt nog altijd goed verkocht. De domeinen van 1 ha en meer hebben het moeilijker, simpelweg omdat mensen beseffen dat dit veel onderhoud en kosten met zich brengt. Daartegenover zien we dat herenhuizen in de stad nog steeds in trek zijn bij een oudere generatie. De kopers kiezen voor levenskwaliteit en de mogelijkheid om alles in de buurt te hebben”, stelt Benjamin Benoit, vastgoedmakelaar bij Van der Build.

Snelle verkoop

Dat het luxevastgoed het zo goed doet, valt ook op door de alsmaar kortere termijn dat villa’s en landhuizen te koop staan. In vijf jaar tijd raken ze zowat de helft sneller verkocht. Volgens Van der Build, die de voorbije jaren talrijke miljoenenpanden verkocht, stond het luxevastgoed in 2017 gemiddeld 149 dagen te koop, terwijl dat in 2016 nog 194 dagen was. In 2015 was dat gemiddeld 234 dagen en in 2013 zelfs nog 315 dagen, of ruim dubbel zolang als vandaag. Experts wijten de snelle verkoop vooral aan de meer correcte prijzen.

“Er is een tijd geweest dat de sky the limit was. Villa’s stonden per definitie te hoog geprijsd. Vandaag zien we vooral een aanbod met erg realistische prijzen. Verkopers schatten beter in hoeveel een pand waard is, waardoor het ook sneller verkocht raakt. Bovendien zijn het vooral de panden die volledig in orde en dus instapklaar zijn die het snelst naar buiten gaan. Ook energienormen spelen steeds meer een rol, ook in de villamarkt”, aldus Stefaan Coucke.

“Wat ook opvalt is dat kopers in het duurste segment vaak minder regiogebonden zijn. In tegenstelling tot wat we op de doorsnee vastgoedmarkt zien, waar men meestal in een straal van 20 km van de huidige woning zoekt, zijn kopers op de luxemarkt bereid om verder te verhuizen voor hun woning. Hoe dan ook blijft de locatie erg belangrijk voor de kopers in dit segment. Ze willen een hoge prijs betalen, maar dan moet de ligging optimaal zijn. Dat betekent in vele gevallen een rustige plek in de rand, maar tegelijkertijd met een goede aansluiting op de snelwegen of naar het werk”, besluit Benjamin Benoit.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

182.000 mensen op de wachtlijst voor een sociale woning

182.000 mensen op de wachtlijst voor een sociale woning

Uit een vraag van parlementslid Maxim Veys aan Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele blijkt dat de sociale huisvestingsmaatschappijen slechts een beperkt deel van hun middelen gebruiken voor de bouw en renovatie van sociale woningen.[…]

Hoge prijzen in Brussel drijven inwoners naar Vlaanderen

Hoge prijzen in Brussel drijven inwoners naar Vlaanderen

Sociaal netwerk voor vastgoedinvesteerders

Sociaal netwerk voor vastgoedinvesteerders

Eén op de vijf verkoopovereenkomsten digitaal ondertekend

Eén op de vijf verkoopovereenkomsten digitaal ondertekend

Meer artikels