Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Verhuurders krijgen zekerheid over juridische waarde huurcontracten

Verhuurders krijgen zekerheid over juridische waarde huurcontracten

ImmowebDocs is een nieuw digitaal platform waarmee verhuurders en vastgoedmakelaars juridisch conforme standaardhuurcontracten elektronisch kunnen opstellen en beheren. De contracten voldoen gegarandeerd aan de meest recente wetgeving, wat vaak niet het geval is. Bovendien kunnen verhuurders en makelaarskantoren via het platform docs.immoweb.be/nl een contract opstellen in een twintigtal minuten in plaats van twee tot drie uur als het handmatig gebeurt.

De vastgoedsite Immoweb ziet de lancering van ImmowebDocs als een antwoord op een behoefte in de markt. Huurcontracten staan bekend als een bron van ergernis voor verhuurders en ze voldoen bovendien zelden aan de wet. Bovendien kost het handmatig opstellen van een contract verhuurders en vastgoedkantoren veel tijd en energie. Non-conforme huurcontracten betekenen een aanzienlijk risico voor vastgoedeigenaars en vormen een probleem dat op grote schaal voorkomt in België. Volgens Immoweb wordt ongeveer 66% van de Belgische huurmarkt rechtstreeks beheerd door particuliere vastgoedeigenaars en dit aantal stijgt.

300.000 huurcontracten

Jaarlijks worden in ons land 300.000 huurcontracten ondertekend. Immoweb vermoedt dat vele overeenkomsten juridisch niet sluitend zijn indien een geschil voor de rechter komt. Eerder onderzoek wees uit dat juridische geschillen met huurders gemiddeld ongeveer 3.000 € kosten en zeven tot tien maanden kunnen aanslepen. “Tijdens een recente test hebben onze juridische adviseurs vijftien huurcontracten geanalyseerd en vastgesteld dat slechts één ervan daadwerkelijk aan de eisen voldeed”, zegt Gregory Noirfalise, projectmanager van ImmowebDocs.

De standaardhuurcontracten die via ImmowebDocs worden aangeboden, zijn gebaseerd op modellen die opgemaakt zijn door de gespecialiseerde advocaten mr. Sadri Ellouze van CEW & Partners en mr. Marc Schoofs van Advocatenkantoor Marc Schoofs. Op die manier zijn de overeenkomsten op het moment van opmaak gegarandeerd juridisch conform.

“Wij lanceren dit digitale platform om vastgoedeigenaars, vastgoedmakelaars en verhuurders te helpen met hun transacties. Er is nog ruimte voor nieuwe oplossingen in deze markt, zowel voor particuliere vastgoedeigenaars als makelaars. De eerstgenoemden willen zich vooral beschermen tegen juridische geschillen, terwijl de professionelen het contractproces zo efficiënt mogelijk willen afronden. ImmowebDocs biedt een antwoord voor beide behoeften,  wat een toegevoegde waarde voor onze klanten betekent”, verklaart Valentin Cogels, ceo van Immoweb.

Gewestelijke bevoegdheid

Sinds de zesde staatshervorming is de huurwetgeving een gewestelijke bevoegdheid. Ze verandert echter regelmatig en het is dan ook weinig verbazend dat verhuurders deze wetgeving niet altijd meer kunnen bijbenen. Immoweb verwacht dan ook veel van het nieuwe platform dat altijd geactualiseerde contracten aanbiedt. “Tegelijk zien we de huurmarkt ook dooreen geschud worden door nieuwe spelers. Aanbieders zoals AirBnb groeien agressief, ook op de langetermijnverhuurmarkt. De sector, zowel particuliere verhuurders als vastgoedmakelaars, moet hierop reageren. Een gestandaardiseerde en schaalbare aanpak van huurcontracten is al een stap in de goede richting”, aldus Valentin Cogels.

“Een huurcontract opstellen is een hele klus. Het is een lastig proces dat veel aandacht voor detail vraagt. ImmowebDocs maakt het leven van verhuurders heel wat makkelijker en stelt vastgoedmakelaars in staat om overeenkomsten snel en nauwkeurig af te handelen, in de huisstijl van het kantoor. De vastgoedeigenaars zullen ook automatische meldingen ontvangen, bijvoorbeeld om hen te informeren over de mogelijkheid om de huurprijs te indexeren. Huurders moeten enkel de overeenkomst nalezen en aanvullen met hun bankgegevens of een bewijs dat ze verzekerd zijn. Zij ontvangen automatisch meldingen om hun dossier aan te vullen, zodat eigenaars en agenten nieuwe huurders er niet meer hoeven aan te herinneren om ontbrekende documenten te verstrekken”, legt Gregory Noirfalise uit.

ImmowebDocs-gebruikers hebben toegang tot een online kluis waarin de contracten en alle bijbehorende documenten zoals de verzekeringspolis of het bewijs van betaling van de huurwaarborg worden opgeslagen. Zo hoeven zij geen papierwerk meer te bewaren en te archiveren, wat een aanzienlijke tijdwinst en gemak voor de gebruikers oplevert.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Vastgoedkoopkracht ligt 17 m² lager dan het historische gemiddelde

Vastgoedkoopkracht ligt 17 m² lager dan het historische gemiddelde

Onze vastgoedkoopkracht ligt op dit moment 17 m² lager dan het historische gemiddelde van 102 m², wat bijna even laag is als in 2007. Concreet betekent dit dat het gemiddelde gezin zich momenteel kan veroorloven om een huis van 85[…]

Stormloop op studentenkamers doet prijzen met ruim 7% stijgen

Stormloop op studentenkamers doet prijzen met ruim 7% stijgen

Vastgoedbedrijf wil 50 extra kantoren openen tegen 2025

Vastgoedbedrijf wil 50 extra kantoren openen tegen 2025

Internationale vastgoedspeler verwerft twee kantoorgebouwen in Antwerpen

Internationale vastgoedspeler verwerft twee kantoorgebouwen in Antwerpen

Meer artikels