Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Vergunningsprocedure grote projecten werkt niet

De specifieke vergunningsprocedure voor de zogenaamde 'projecten van groot strategisch belang' is sinds het ontstaan ervan in 2009 voor geen enkel dossier gebruikt. De criteria blijken te streng. In al die tijd dienden slechts twee gemeenten een aanvraag in en die projecten (een skipiste in Peer en een bedrijventerrein in Borgloon) werden dan nog afgekeurd omdat de aanvragen niet voldeden aan de strenge decretale eisen. Hierdoor werden deze twee investeringen niet gerealiseerd.

De Vlaamse regering werkt momenteel aan een 'decreet complexe projecten' om grotere projecten sneller vergund te krijgen. Zodra dat decreet wordt uitgerold, kan Vlaanderen vooruit met investeringsprojecten. Naast een geïntegreerd proces voorziet het 'decreet complexe projecten' ook de mogelijkheid om af te wijken van de ruimtelijke structuurplannen. De criteria in dit decreet zijn veel flexibeler en moeten toelaten om het grote maatschappelijke belang van een complex project te toetsen. Die criteria kunnen zowel op Vlaams, provinciaal als gemeentelijk niveau spelen.

De slechte resultaten van de huidige procedure zijn volgens Vlaams parlementslid Axel Ronse een aanleiding om nu reeds te investeren in goede proefprojecten voor het nieuwe decreet. 'Die regelgeving moet zowel voor publieke als private investeringen gelden', aldus Ronse, die Vlaams minister Joke Schauvliege over dit onderwerp interpelleerde. - EC

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Renovatie in Museum voor Natuurwetenschappen afgerond

Renovatie in Museum voor Natuurwetenschappen afgerond

De Regie der Gebouwen heeft zopas omvangrijke renovatiewerken afgerond in het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen in Brussel. Het gaat om een investering van ongeveer 4,5 miljoen €.     Twee verdiepingen van de[…]

18/09/2020 | Brussels GewestRenovatie
Tijdelijke en speelse heraanleg voor Leuvens Hogeschoolplein

Tijdelijke en speelse heraanleg voor Leuvens Hogeschoolplein

Circulair gevelmateriaal legt de lat een stuk hoger

Circulair gevelmateriaal legt de lat een stuk hoger

Waregem schenkt CO2-meters aan scholen

Waregem schenkt CO2-meters aan scholen