Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Vergunningsaanvragen grotere winkels stijgen

Het aantal vergunningsaanvragen voor winkeloppervlaktes van meer dan 400 m² in Vlaanderen steeg in 2013 van 255 naar 289 of 13%. Het landelijke gemiddelde ligt op 11%. De grootte van de winkeloppervlakte per aanvraag was in 2013 wel lager dan in 2012. Dat blijkt uit het jaarverslag 2013 van het Nationaal Distributiecomité dat Unizo kon inkijken.

Een derde van de aanvragen betrof een nieuwe inplanting. Een kwart ging over een uitbreiding van de bestaande winkeloppervlakte en 1 op 5 over een regularisatie. Alle vergunningen samen zijn in Vlaanderen goed voor 234.114 m² verkoops­oppervlakte, ofwel 8% meer dan in 2012. Opvallend, want op Belgisch niveau nam het aantal vierkante meter verkoopsoppervlakte af (van 607.904 naar 422.853 m²).

Volgens Unizo 'is de toename in Vlaanderen vooral te wijten aan een stijging van het aantal baanwinkels, ten koste van de binnenstad waar de leegstand steeds meer om zich heen grijpt. De ondernemersorganisatie waarschuwt dat de huidige aanpak van het handelvestigingsbeleid faalt en vraagt om maximaal in te zetten op kernversterkend beleid. De Vlaamse regering dient daarom werk te maken van de behandeling en goedkeuring van het ontwerpdecreet Integraal Handelsvestigingsbeleid.

Eerder deze maand legde een studie van Idea Consult nog maar eens de vinger op de wonde wat leegstand betreft. Sinds 2008 nam de leegstand van winkelpanden in Vlaanderen met 70% toe. In totaal staat ruim 900.000 m² winkelvloeroppervlakte leeg, ofwel 7,4% van de totale winkeloppervlakte. De toename situeert zich vooral in de winkelkernen van steden en gemeenten.

Tussen de Vlaamse provincies bestaat een verschil wat de extra vergunde oppervlakte betreft. In Antwerpen kwam er 30% extra oppervlakte bij, in Oost-Vlaanderen 45% en in Vlaams-Brabant 22%. Minder extra oppervlakte kwam er bij in de provincies West-Vlaanderen en Limburg (resp. -20% en -16%). - EC

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Megaton/Structo Prefab Systems: kwaliteit speelt de hoofdrol

Megaton/Structo Prefab Systems: kwaliteit speelt de hoofdrol

Het bedrijf Megaton/Structo Prefab Systems (MPS) in Ninove is bekend voor het aanleveren van prefab-betonproducten van de Willy Naessens Group. Deze producten levert de onderneming aan derden in België, Luxemburg, Nederland en Frankrijk. De[…]

Duco presenteert nieuw ventilatiegamma

Duco presenteert nieuw ventilatiegamma

Elektrische auto's hebben 1,6% marktaandeel

Elektrische auto's hebben 1,6% marktaandeel

Tien nieuwbouwwoningen voor Kleine Landeigendom Het Volk

Tien nieuwbouwwoningen voor Kleine Landeigendom Het Volk