Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Vergunning voor nieuwbouwproject Acco-site Leuven

De provincie Vlaams-Brabant heeft in beroep een stedenbouwkundige vergunning verleend voor de sloop van de gebouwen op de voormalige Acco-site en een nieuwbouwproject tussen de Kaboutermansstraat en de Brusselsestraat in Leuven. Het gaat om drie gebouwen die plaats zullen bieden aan 86 studentenkamers, 30 studentenstudio's, 56 assistentiewoningen en 18 appartementen. Onder de gebouwen komt een ondergrondse parking, bereikbaar vanaf de Brusselsestraat.

De buitenruimte tussen de gebouwen wordt een publiek toegankelijke ruimte die ingericht wordt als woonerfstraat, studententerras, parkbalkon of wadituin. Centraal verbindt de woonerfstraat de Brusselsestraat met de Kaboutermansstraat. Via uitsparingen in de gebouwen worden de verschillende buitenruimtes ook met elkaar verbonden. De gebouwen sluiten aan de achterzijde aan op studentenwoningen @home aan de Brusselsestraat en aan de noordzijde op de studentenresidentie Camillo Torres.

Sinds uitgeverij Acco met haar drukkerij naar Herent trok, wordt de site niet meer gebruikt. De jongste jaren was de plek vooral in trek bij krakers. In 2009 waren er al eens ontwikkelingsplannen, maar toen waren er zoveel protesten uit de buurt dat de stad het project uiteindelijk annuleerde. Vorig jaar werd het dossier opnieuw opgevist. De stad Leuven had op 8 januari al een vergunning verleend, maar buurtbewoners tekenden beroep aan tegen deze beslissing. Ze hadden vooral bezwaar tegen de volgens hen onaangepaste schaal van het project ten opzichte van de woningen in de Kaboutermansstraat.

'We vinden dat het project, mits een aantal aanpassingen, voldoet aan alle planologische en stedenbouwkundige voorschriften. Zo wordt het bouwblok ter hoogte van de rijwoningen langs de Kaboutermansstraat verkleind en worden een aantal technische aanpassingen doorgevoerd in functie van de regelgeving inzake toegankelijkheid. Voorts vindt de provincie dat het ontwerp goed aansluit op de grootschalige studentenhuisvesting van Camillo Torres en de recente grootschalige woonontwikkelingen langs de Brusselsestraat en de Kaboutermansstraat', zegt Ann Schevenels (Open Vld), gedeputeerde voor Stedenbouwkundige vergunningen in het arrondissement Leuven.

'Het verkleinde bouwblok met een verminderd aantal appartementen vormt een verantwoorde overgang naar de kleinschalige woningen in het oostelijke deel van de Kaboutermansstraat. Door de gebouwen op een afstand van en haaks op de Kaboutermansstraat in te planten blijft de impact op deze woningen beperkt. Bovendien ontstaat door de gewijzigde inplanting een aantrekkelijk voorplein tussen de Brusselsestraat en de Kaboutermansstraat. De publieke buitenruimte betekent een meerwaarde voor de hele buurt', besluit Schevenels.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Deprez uit Kortemark is Kmo van het Jaar

Deprez uit Kortemark is Kmo van het Jaar

De firma Deprez uit Kortemark is door ondernemersorganisatie Unizo uitgeroepen tot nationale ‘Kmo van het Jaar’. Het familiebedrijf is actief in de sector van de machineconstructie en een specialist op het vlak van interne[…]

07/12/2022 | Ondernemingen
Wintercircus bekroond met Gentse Monumentenprijs

Wintercircus bekroond met Gentse Monumentenprijs

Bouwsector lanceert nieuwe tool voor circulair bouwen op maat

Bouwsector lanceert nieuwe tool voor circulair bouwen op maat

Grootschalige publiek-private samenwerking voor verouderde bruggen

Grootschalige publiek-private samenwerking voor verouderde bruggen