Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Vergunning voor Leuvense Parksite

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Vergunning voor Leuvense Parksite

(foto stad Leuven)

De stad Leuven heeft een vergunning gegeven voor de vernieuwing van de Parksite aan de Erasme Ruelensvest en de Geldenaaksebaan, waar onder meer de Parkschool (een basisschool voor buitengewoon onderwijs), de Stedelijke School voor Kleuter- en Lager Onderwijs (SKLO), de Stedelijke Academie en het Conservatorium (SLAC) gehuisvest zijn. 

De gebouwen worden grondig vernieuwd. Het voormalige kloostergebouw, de thuisbasis van de school Cirkus in Beweging, wordt eveneens gerenoveerd. In plaats van het Guido Gezellehuis komt een passiefbouw. Het budget voor het project is reeds voorzien in de Leuvense begroting. Een aanzienlijk deel van de schoolrenovatie wordt gesubsidieerd door Vlaanderen. Cuypers & Q architecten uit Antwerpen en Lava Architecten uit Leuven zijn betrokken bij het project.
 
Het dossier van de Parksite aan de Ruelensvest en de Geldenaaksebaan draait al enkele jaren mee maar komt nu stilaan in de uitvoeringsfase. Op de site is plaats voor cultuur, ontmoeting en educatie. In de afgeleverde vergunning is sprake van een ‘vernieuwbouw’ en niet langer van een nieuwbouw voor de scholen zoals aanvankelijk was gepland. De nood aan extra ruimte en klaslokalen is immers afgenomen sinds de invoering van het M-decreet. Het stadsbestuur vindt het beter om de verouderde klaslokalen van de SKLO en de Parkschool te vernieuwen. Er komt ook extra groene speelruimte voor de leerlingen.
 
Naast de basisscholen zullen ook Stedelijke Academie en Conservatorium (SLAC) en Cirkus in Beweging onderdak krijgen op de Parksite. Het oude kloostergebouw aan de Ruelensvest, destijds ontworpen door de Leuvense architect Victor Broos, wordt de thuishaven van Cirkus in Beweging. Het Guido Gezellehuis, dat achter het Victor Broosgebouw ligt, wordt afgebroken en vervangen door een passiefbouw. Daar komt een stedelijke school voor kunst waar de Academie en het Conservatorium hun intrek zullen nemen. Tot slot komt er op de Parksite ook een multifunctionele sportzaal. Het huidige Paul Van Ostaijenpark blijft publiek toegankelijk.
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Cactus Muziekcentrum krijgt nieuwbouw

Cactus Muziekcentrum krijgt nieuwbouw

Cactus Muziekcentrum krijgt een nieuwbouw in Brugge. De bouw gaat van start op 3 november. De totale kost van dit project wordt momenteel geraamd op ongeveer 5,8 miljoen €. Zowel de Vlaamse overheid, de provincie West-Vlaanderen als de stad[…]

21/10/2020 | ProjectenArchitecten
Studenten gebruiken toekomstige huisvesting voor opleiding

Studenten gebruiken toekomstige huisvesting voor opleiding

Londerzeel zoekt ontwerper voor vrijetijdssite

Londerzeel zoekt ontwerper voor vrijetijdssite

Nieuwe campus voor Karel de Grote Hogeschool in Antwerpen

Nieuwe campus voor Karel de Grote Hogeschool in Antwerpen

Meer artikels