Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Vergrijzingsgolf zorgt voor meer bouwvacatures

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Vergrijzingsgolf zorgt voor meer bouwvacatures

De toenemende vergrijzing stuwt het aantal vacatures in de Belgische bouwsector momenteel flink omhoog. Vorig jaar werkten ongeveer 12.000 mensen in de bouw die ouder waren dan 59, maar dit jaar worden er dat 18.000 en tegen volgend jaar zelfs meer dan 23.000.
Volgens de Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) is deze vergrijzingsgolf de voornaamste oorzaak waarom de vacatures in de bouw nu opnieuw op een hoog niveau liggen. Volgens de cijfers van maart die de VDAB zopas bekend maakte, is het aantal vacatures in de bouw intussen zelfs al hoger dan in januari en februari 2020 vlak vóór de coronacrisis. Tegelijk zakte het aantal werkzoekenden tot een veel lager niveau. 
 
In maart 2021 ontving de VDAB meer dan 2.000 vacatures vanuit de bouw. Dat is iets meer dan in januari vorig jaar. Tegelijk telde de VDAB bijna 5.500 nog niet ingevulde vacatures vanuit de bouw. Dit aantal lag in maart van dit jaar een paar honderd hoger dan in januari en februari 2020. Het aantal werkzoekende bouwvakkers en -technici is intussen gedaald tot ongeveer 13.500. Dat is zelfs ongeveer duizend minder dan vlak vóór de viruscrisis.
 
De bouwconjunctuur is ondertussen gedeeltelijk hersteld. Uit de jongste conjunctuurenquête van de Confederatie Bouw bleek dat nog 35% van de bouwbedrijven met bijna lege of met minder dan normaal gevulde orderboeken werden geconfronteerd. Bij 65% van de bouwbedrijven daartegen waren de orderboeken momenteel normaal tot zeer goed gevuld.
 
Maar de conjunctuurevolutie verklaart maar ten dele de opstoot van vacatures in de sector. Een andere factor van meer structurele aard is de fors toenemende vergrijzing in de bouw. In 2021 maar ook in 2022 en 2023 zal het aantal 59-plussers in de Belgische bouw sterk stijgen. Volgens ramingen van Constructiv zal dan ook het jaarlijks aantal gepensioneerde bouwarbeiders sterk toenemen: van 2.893 in 2021 tot 4.135 in 2024.
 
Om hun uitvoeringscapaciteit op peil te houden kunnen bouwbedrijven meer inzetten op automatisering en prefabricatie. Maar in belangrijke mate zullen zij voor hun gepensioneerden op zoek moeten gaan naar jongere vervangers. De VCB wijst ook op het grote maatschappelijke belang van de sector voor onder meer het klimaat, de digitalisering en de circulaire economie.
 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

National Tender Day dompelt 500 bezoekers onder in de wereld van overheidsopdrachten

National Tender Day dompelt 500 bezoekers onder in de wereld van overheidsopdrachten

De National Tender Day is zowat de hoogmis voor iedereen die met overheidsopdrachten te maken heeft. Deze vijftiende editie maakte zijn beloften meer dan waar. Het evenement, georganiseerd door EBP in samenwerking met Bouwkroniek en La[…]

Christine Lhoste aan boord bij bouwfederatie Embuild

Christine Lhoste aan boord bij bouwfederatie Embuild

Bouwsector wil geen lood meer in kraanwater

Bouwsector wil geen lood meer in kraanwater

Verozo wil aangepaste regelgeving tegen oververhitting in gebouwen

Verozo wil aangepaste regelgeving tegen oververhitting in gebouwen

Meer artikels