Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Verbouwing Koninklijke Bibliotheek België vordert goed

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Verbouwing Koninklijke Bibliotheek België vordert goed

De verbouwing van de Koninklijke Bibliotheek van België schiet goed op. Zopas werd het einde van de eerste fase van het project gevierd met de opening van de nieuwe ruimte voor tijdelijke tentoonstellingen. De Regie der Gebouwen schreef in 2017 een opdracht uit om een studie uit te voeren voor de inrichting van de ruimtes binnen de Koninklijke Bibliotheek en de herinrichting van de hoofdingang. De werkzaamheden begonnen in april.

Het hele project kwam tot stand dankzij een samenwerking tussen de Koninklijke Bibliotheek van België, de Regie der Gebouwen en Toerisme Vlaanderen. Elke partner financiert een deel van het project. De Regie der Gebouwen heeft ongeveer 3,3 miljoen € geïnvesteerd voor de uitvoering van de infrastructuurwerken. Ze stond ook in voor de publicatie van de opdrachten voor de werken en de analyse van de offertes voor de uitvoering van de infrastructuurwerken en de scenografie.
 
 
De start van de tentoonstelling ‘The World of Bruegel in Black and White’ vormt het einde van de eerste fase van de werken omdat het gaat om de eerste tentoonstelling die plaatsvindt in de nieuwe ruimte voor tijdelijke tentoonstellingen. Deze werd ingericht in en rond het Paleis van Karel van Lotharingen. Tegelijkertijd werd de volledige inkomhal van de hoofdingang aan de Kunstberg gerenoveerd en heringericht. 
 
Tevens werden verschillende inrichtingswerken uitgevoerd om te zorgen voor een betere toegankelijkheid van het gebouw en een betere circulatie voor de bezoekers. Voor personen met beperkte mobiliteit werd aan de ingang een toegangshelling aangelegd en werd een hefplatform geïnstalleerd tussen de ruimte voor tijdelijke tentoonstellingen en de appartementen van Karel van Lotharingen.
 
 
In het tweede deel van het project wordt een nieuwe glazen lift geïnstalleerd om de verbinding te verzekeren tussen de inkomverdieping, het forum en de twee verdiepingen van het museum. Er wordt ook een  tweede hefplatform voor personen met een beperkte mobiliteit geplaatst tussen de twee verdiepingen van het museum.

Museum

Het tweede luik van dit project omvat de volledige omvorming van de ruimtes rond de Kapel van Nassau naar een museumruimte over twee verdiepingen. Het nieuwe museum zal gewijd zijn aan de gouden eeuw van het handgeschreven boek, met de geschreven werken van de Bourgondische hertogen. De werken zouden moeten afgerond zijn tegen mei 2020.

Keizerslaan

De ingang van de bibliotheek aan de Keizerslaan wordt opnieuw ingericht. De trap in blauwe steen wordt gerestaureerd en gereinigd. Ook hier komt een toegangshelling om de toegang voor personen met beperkte mobiliteit mogelijk te maken. Deze helling kan verplaatst en opgeplooid worden om toegang te kunnen verkrijgen tot de rioleringsmonden die zich er net onder bevinden. 
 
 
De drie brandwerende vensterdeuren van de ingang worden uitgerust met nieuwe ramen met dubbele beglazing. Deze zijn voorzien van anti-inbraaksysteem. De eerste deur blijft gesloten en dient enkel als nooddeur. De centrale deur wordt uitgerust met een draaihek dat beschermd is via een glazen sas. Aan de binnenkant wordt een portaal met metaaldetector geïnstalleerd en alle lampen worden vervangen door ledverlichting. De investering van de Regie der Gebouwen voor dit project bedraagt ongeveer 335.000 €, btw inbegrepen.
 
 
Technische fiche
Eigenaar: Belgische staat
Gebruiker: Koninklijke Bibliotheek van België
 
Inrichting van de ruimtes en herinrichting van de hoofdingang en studies
Publicatie van de dienstenopdrachten: Regie der Gebouwen
Financiering en aanbestedende overheid: Regie der Gebouwen
Studiebureau: Studio Roma
Duur van de studie: juni - december 2018
 
Werken
Publicatie van de opdracht voor werken en analyse van de offertes: Regie der Gebouwen
Aanbestedende overheid: Koninklijke Bibliotheek van België
Totale kostprijs van de infrastructuurwerken: ongeveer 4 miljoen €, incl. btw
Totale kostprijs van de scenografische werken: ongeveer 2,5 miljoen €, incl. btw
Duur van de werken: april 2019 - mei 2020
 
Ingang Keizerslaan
Bouwheer: Regie der Gebouwen
Aannemer: Malice Ets
Duur van de werken: november 2019 - maart 2020
Kostprijs van de werken: ongeveer 335.000 €, incl. btw
 
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Bouw nieuw VRT-complex start in november

Bouw nieuw VRT-complex start in november

De werken aan het nieuwe gebouw voor de Vlaamse publieke omroep VRT beginnen in november. De stedenbouwkundige vergunning voor het nieuwe complex had de omroep al gekregen, maar het was nog even wachten op de milieuvergunning. Zopas werd ook[…]

30/09/2022 | Projectennieuwbouw
Nieuwe campus KU Leuven in Pachecogebouw aan Brusselse Kruidtuin

Nieuwe campus KU Leuven in Pachecogebouw aan Brusselse Kruidtuin

Nieuw datacenter voor Green Energy Park in Zellik

Nieuw datacenter voor Green Energy Park in Zellik

Toekomstplan voor universitaire campussen UGent

Toekomstplan voor universitaire campussen UGent

Meer artikels