Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Verbod op gloeilampen moeiteloos omzeild

Om energie te sparen, mogen in de Europese Unie sinds 1 september 2012 de meeste soorten gloeilampen niet meer op de markt worden gebracht. De bestaande voorraden mogen nog wel worden verkocht. Drie jaar eerder werd de productie van vele soorten 100, 75 en 60 Watt-gloeilampen al verboden. Toch zijn allerlei types kooldraadlampen nog altijd vlot verkrijgbaar. Vanaf 1 september 2016 mag in de Europese Unie van de meeste lamptypen geen enkele gloeilamp meer worden verkocht.

Gloeilampen vreten energie en dragen daarom het dieprode energielabel E. Door dit type lamp te verbieden, probeerde Europa de productie terug te dringen, maar dat lukt niet al te best. Ondanks het verbod is er nog altijd vraag naar dergelijke lampen. De klassieke gloeilamp geeft een veel gezelliger en warmer licht dan de iets killere uitstraling van de duurzame led's of spaarlampen, is een argument dat vaak wordt aangehaald.

Het door de Europese Unie opgelegde verbod blijkt in de praktijk eenvoudig te omzeilen zodat fabrikanten en leveranciers aan de nog steeds hoge vraag kunnen voldoen. Groothandels importeren de lampen uit China of Oost-Europa, waar ze als 'versterkte industrielamp' gewoon mogen worden verkocht. Via Duitsland worden ook lampen ingevoerd onder het label 'verwarmingselementen', wat eveneens een slimme manier is om de regels niet te moeten toepassen.

Verwacht wordt dat aan dergelijke truukjes in 2016 definitief een einde komt. De Europese Unie evalueert dan het verbod op gloeilampen. Een nog strengere toepassing en handhaving van de opgelegde regels lijkt onvermijdelijk. Wellicht wordt het verbod ook nauwkeuriger omschreven. - EC

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Het nieuwe goederenrecht: een nieuwe dimensie voor de structurering van (publieke) vastgoedprojecten

Het nieuwe goederenrecht: een nieuwe dimensie voor de structurering van (publieke) vastgoedprojecten

Over het nieuwe goederenrecht kwamen al vele berichten in de pers. Meestal over het terughalen van een bal of een hond uit de tuin van een buurman, maar ook over het plaatsen van een bouwsteiger buiten de perceelsgrens voor renovaties. Het[…]

TM RechterOever COmpleet tekent contract voor Rechteroever-project Oosterweel

TM RechterOever COmpleet tekent contract voor Rechteroever-project Oosterweel

Husqvarna Construct heeft nieuw accu-assortiment

Husqvarna Construct heeft nieuw accu-assortiment

Enjoy Concrete breidt uit

Enjoy Concrete breidt uit