Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Ventilatie en zonwering zorgen voor gezondere lucht in rusthuizen

Ventilatie en zonwering zorgen voor gezondere lucht in rusthuizen

Dat de lucht in rusthuizen vaak ongezond is, kwam al meermaals in het nieuws. Onderzoek bij 600 bewoners van verzorgingstehuizen in België, Denemarken, Frankrijk, Griekenland, Italië, Polen en Zweden toont een effect aan van binnenluchtverontreiniging op de longgezondheid van ouderen. Dankzij vraaggestuurde ventilatie en een efficiënte buitenzonwering, eventueel in combinatie met een intensieve nachtventilatie, kunnen deze problemen voorkomen worden. Met zijn Health Care Concept biedt Renson energiezuinige totaaloplossingen, die helpen om een gezond en aangenaam binnenklimaat te creëren in zorgcentra en ziekenhuizen.

De jongste jaren zijn de bouwprojecten in de zorgsector amper bij te houden. Overal ontstaan nieuwe ziekenhuizen en woonzorgprojecten of worden bestaande faciliteiten grondig gerenoveerd en uitgebreid. Architecten en bouwheren moeten daarbij rekening houden met een doorgedreven isolatie van muren en daken, de grootte van de kamers, een adequate en correcte verlichting, geluidsisolerende wanden tussen de kamers, ' maar vooral ook met het binnenklimaat. Een goede luchtkwaliteit en een aangename temperatuur bevorderen het herstel van een patiënt en laten de bewoners van zorgcentra genieten van elke dag. Die binnenlucht en die temperatuur hebben niet alleen belang voor de patiënten, maar ook voor het personeel en de bezoekers.

Gezonde lucht

De lucht in ziekenhuizen en zorgcentra bevat vaak schimmels, bacteriën en virussen die meestal veroorzaakt en verplaatst worden door slechte ventilatie en oververhitting. CO2 stapelt zich op door te weinig verluchting in kamers en gangen. Daardoor wordt de binnenlucht verontreinigd. Dat leidt tot allerlei klachten bij patiënten, personeel en bezoekers. Net daarom is het zo belangrijk om regelmatig en correct te ventileren. Even de ramen openen is onvoldoende. Een gecontroleerde basisventilatie is de enige efficiënte manier.

Aangename temperatuur

Behalve die goede luchtkwaliteit speelt ook de temperatuur een belangrijke rol. In zorgcentra wordt vaak gezorgd voor veel vensters. Daglicht heeft immers een positieve invloed op het humeur en het comfort van een bejaarde. Bovendien is het belangrijk om steeds dat contact met de omgeving te behouden. Door die vensters kan het op warme dagen behoorlijk heet worden in de kamers, wat het comfort van de patiënt natuurlijk niet bevordert. Intensieve ventilatie tijdens de nacht en de beperking van de zonne-instraling overdag door een efficiënte buitenzonwering moeten die oververhitting tegengaan.

Health Care Concept

Met zijn Health Care Concept biedt Renson energiezuinige totaaloplossingen die helpen om een gezond en aangenaam binnenklimaat te creëren in zorgcentra en ziekenhuizen. Dit concept bestaat uit drie elementen waardoor het comfort in ziekenhuizen en zorgcentra op eenvoudige wijze geoptimaliseerd kan worden, ongeacht of het een grote renovatie en nieuwbouw of een kleine gevelrenovatie betreft: continue, gecontroleerde basisventilatie, intensieve ventilatie (nightcooling) en buitenzonwering.

Bij gevelrenovatie kan dat gaan om de integratie van ventilatieroosters voor de toevoer van verse lucht of van roosters en buitenzonwering voor het beheersen van de temperatuur. Bij grote renovatiewerken of nieuwbouw kan gekozen worden voor een volledig systeem, dat natuurlijke of automatisch gestuurde toevoer van verse lucht en gestuurde afvoer van vervuilde lucht (Healthconnector op basis van CO2 en vocht) combineert met intensieve ventilatie en buitenzonwering. Bovendien kan het systeem in verschillende modules op verschillende tijdstippen geïntegreerd worden. Men kan bv. in de eerste fase de gevel voorzien van ventilatieroosters voor de toevoer van lucht, nadien zonwering voorzien en in een nog latere fase de gestuurde afvoer installeren.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

"Intelligentie moet het centrale element blijven in ons engagement"

"Intelligentie moet het centrale element blijven in ons engagement"

Bouwkroniek geeft elke week het woord aan een CEO of andere leidinggevende uit de brede bouwsector. Deze week mag David Roulin van ArtBuild Architects antwoorden op onze vijf vragen. Van welke nieuwe technologie verwacht u dat ze uw business de[…]

14/01/2022 | Architecten
Besix bouwt mee aan het Parc des Expositions in Ivoorkust

Besix bouwt mee aan het Parc des Expositions in Ivoorkust

Omgevingsvergunning voor rioleringsproject Achterbos in Mol

Omgevingsvergunning voor rioleringsproject Achterbos in Mol

DEME koopt Noors offshore installatieschip

DEME koopt Noors offshore installatieschip