Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Veneco start intergemeentelijke handhavingscel

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Veneco start intergemeentelijke handhavingscel

De handhavingscel van Veneco richt zich o.m. op de ruimtelijke beeldkwaliteit en zwerfvuil. (foto: Veneco)

15 gemeenten rond Gent hebben samen met intercommunale Veneco een handhavingscel opgericht om de hinder van elke bouw- en milieuovertreding zo snel mogelijk weg te nemen. Burgers en lokale bedrijven zullen via sensibiliseringscampagnes geïnformeerd worden over milieu en ruimtelijke ordening. De klachten gaan nog steeds naar de politie of de gemeente. Veneco zal vooral de moeilijke dossiers overnemen.

De 15 gemeenten die het initiatief nemen, zijn Assenede, Deinze, De Pinte, Evergem, Gavere, Kaprijke, Lochristi, Lovendegem, Maldegem, Nazareth, Sint-Laureins, Waarschoot, Wachtebeke, Zomergem en Zulte.

Het initiatief komt niet uit de lucht gevallen. Er verandert heel wat inzake milieu en ruimtelijke ordening: Vlaanderen voegde beide samen tot het nieuwe departement Omgeving. De afzonderlijke bouw- en milieuvergunning is gewijzigd naar één omgevingsvergunning. Dat moet het voor iedereen eenvoudiger maken.

Vlaanderen hield in het verleden zelf toezicht op middelgrote bedrijven. Het geeft die fakkel nu door aan de gemeenten. Dit vraagt extra mankracht en middelen die de gemeenten niet onmiddellijk ter beschikking hebben. Het te verwachten gevolg is dat er minder controles zullen gebeuren en dus meer vervuiling en hinderlijke constructies.

Intergemeentelijke aanpak

“Er zijn drie grote voordelen om dit samen met andere gemeenten te doen: we kunnen de kosten onderling delen, de handhavingscel treedt neutraler op en we behandelen de overtredingen efficiënter”, stelt Danny ­Claeys, burgemeester van Nazareth en voorzitter van Veneco.

Er zijn nog heel wat andere handhavers: de politie, het parket, de rechtbanken en Vlaanderen. Die tonen zich volgens Veneco alvast verheugd met de intergemeentelijke handhavingscel. Het werkgebied ‘Omgeving’ blijft een onderwerp waar de nood aan handhaving zich laat voelen en vele handhavers hebben andere prioriteiten. “Toch blijft het de bedoeling van de handhavingscel om in te zetten op herstel. We willen vooral de hinder zo snel mogelijk wegnemen. Straffen laten we over aan het parket en de rechtbank, die daar sterk in zijn”, meldt algemeen directeur Sofie Vandelannoote van Veneco.

De handhavingscel richt zich op inbreuken op de ruimtelijke beeldkwaliteit, zwerfvuil en sluikstorten, lawaaihinder en overtredingen tegen vergunningen.

“Er zijn vele regels. Ze zijn bovendien ingewikkeld en ze wijzigen ook voortdurend. Dus wat doet een gemeente eerst? Informeren en aanmanen: wijzen op wat niet mag en aanmanen om zich in orde te stellen. Als dat niet helpt, zijn er andere middelen. Dan komt de handhavingscel van Veneco tussenbeide”, verduidelijkt Jeroen Wauters, stafmedewerker handhaving bij Veneco.

De ultieme stokken achter de deur zijn het opleggen van een dwangsom, het verzegelen en het herstel laten uitvoeren door de gemeente op kosten van de overtreder. Bewoners van de gemeenten kunnen met hun klachten nog steeds bij de politie of gemeente terecht. Veneco zal vooral de moeilijke dossiers overnemen.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Antwerpen onderzoekt herziening van rup Katwilgweg

Antwerpen onderzoekt herziening van rup Katwilgweg

Het Antwerpse schepencollege besliste om een herziening van het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (rup) 'Katwilgweg' op te starten. Het gaat om de bedrijvenzone op Linkeroever tussen de Blancefloerlaan, de E17 en de spoorlijn Gent[…]

VIBE zoekt voorbeeldprojecten van toekomstbestendige stedenbouw

VIBE zoekt voorbeeldprojecten van toekomstbestendige stedenbouw

Masterplannen voor Wetenschapspark en Campus Arenberg in Heverlee zijn klaar

Masterplannen voor Wetenschapspark en Campus Arenberg in Heverlee zijn klaar

Nieuw park en woningen Hoekakker in Ekeren stapje dichter bij realisatie

Nieuw park en woningen Hoekakker in Ekeren stapje dichter bij realisatie

Meer artikels