Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Velux maakt installateurs en architecten wegwijs

Velux maakt installateurs en architecten wegwijs

Velux toonde in première voor België op Batibouw de venster-balkoncombinatie XXL Cabrio voor hellende daken, een designgamma verwisselbare plooigordijnen en een nieuwe generatie lichttunnels voor zowel platte als hellende daken. Wie verbouwplannen heeft, wordt door het bedrijf op weg geholpen op zijn website met de intuïtieve zolderplanner en de handige tool 'Vind een installateur in uw buurt'. Bedrijfsleiders en werknemers van plaatsingsbedrijven krijgen opleidingen aangeboden in het Velux-trainingcenter om op de hoogte te blijven van de nieuwe mogelijkheden en hun klanten professioneel te kunnen adviseren. Voor de architect ten slotte heeft het bedrijf twee online programma's: 'Daylight Visualizer' en 'Energy and Indoor Climate visualizer'.

Instantbalkon onder het dak

Voor woonzolders, dakappartementen en penthouses heeft Velux een venstersysteem dat de bewoners ook een instantbalkon biedt om maximaal te genieten van zon en uitzicht.

Het nieuwste venster in dit gamma, de XXL Cabrio, wordt op Batibouw in Belgische première voorgesteld. Dit venster is 114 cm breed en 252 cm hoog. Door zijn drievoudige beglazing is het geschikt voor lage-energiewoningen.

De gebruiker opent simpelweg het bovenkozijn en duwt het onderkozijn naar buiten en de buitenwereld ligt aan zijn voeten. Bij het openen van het onderste deel komt aan beide zijden de geïntegreerde borstwering naar boven die de veiligheid van het systeem garandeert.

Het systeem is voorzien van een ventilatieklep waardoor men, ook zonder het venster te openen, kan genieten van natuurlijke ventilatie. Daarnaast is het Pick&Click uitgerust voor de plaatsing van perfect passende Velux-binnengordijnen.

Binnengordijnen

De gloednieuwe 2015-collectie Velux-binnengordijnen omvat 100 nieuwe kleuren en een nieuwe reeks afneembare plooigordijnen. Voor de kleurenkeuze werkte Velux samen met het trend­agentschap Trade Union. Dit stelde ook kleurenfamilies samen om het aankoopproces voor de klant te vergemakkelijken. Voorts combineert de collectie 2-in-1 Duo-gordijnen de functies complete verduistering en lichttempering, zodat de klant niet meer hoeft te kiezen voor één van beide. En omdat zolderruimtes vaak als kinderkamer worden ingericht, biedt de Velux-gordijnencollectie ook een keuze in Disney-motieven. Met het Pick&Click-systeem worden de gordijnen in enkele minuten geïnstalleerd.

De plooigordijnen van Velux hebben als grote voordeel dat ze gemakkelijk afneembaar zijn voor reiniging of om af te wisselen. Zij kunnen flexibel gepositioneerd worden naargelang de gewenste lichtinval en zijn beschikbaar in 20 natuurlijke kleuren of in één van zes designuitvoeringen van Scholten & Bajings en zowel in lichtdoorlatende als verduisterende stoffen.

Lichttunnel 2.0

Donkere ruimtes zonder ramen zoals badkamers, hallen, thuiskantoren of dressings kunnen veel aangenamer gemaakt worden met behulp van een Velux-lichttunnel.

Dit systeem verbindt het (platte of hellende) dak met het plafond en brengt aldus het zonlicht binnen. Het nieuwste model lichttunnel 2.0. heeft als belangrijkste kenmerken de nieuwe 'Edge glow' lichtdiffusor, het Flexi-loc verbindingssysteem, een flexibel gevormde bevestigingsring voor een beter verstelbare buisassemblage en een verbeterd condensatiereservoir. Bovendien kent het systeem niet alleen een vlottere, maar ook een strakkere installatie.

De nieuwe lichtdiffusor zorgt voor een optimale lichtspreiding in de ruimte. Het inschroefbare glas maakt het systeem gemakkelijk te reinigen. Integratie van een slanke sierring geeft de diffusor een meer gestroomlijnde look.

Het Flexi-loc systeem wordt gebruikt om de buizen van de rigide lichttunnel te verbinden. Het biedt meer flexibiliteit zodat het volledige systeem beter uitgelijnd kan worden. Doordat elke buis met de binnenkant van de bovenste is verbonden, wordt bovendien eventuele condensatie verminderd. Tegelijk minimaliseert ook het nieuwe condensatiereservoir de zichtbare condensatie door de druppels vast te houden die in de pijp ontstaan zodat zij niet tot aan het glasoppervlak komen.

De nieuwe bevestigingsring heeft een rand die in de dakmodule wordt gehaakt, wat de aansluiting met de buizen vergemakkelijkt en de installatie van buitenaf vereenvoudigt. Ook het afneembare kader vereenvoudigt de buiteninstallatie.

Passief dakvenster

Met haar passief gecertificeerde dakvenster type GGU 008230 claimt Velux dat het het dakvenster met de beste Uw-isolatiewaarde op de markt kan aanbieden. Deze Uw-waarde van 0,51 W/m²K wordt gerealiseerd door een vijfvoudige beglazing, opgebouwd uit drievoudig glas gecombineerd met een dubbele binnenbeglazing. In combinatie met een gootstuk voor verzonken inbouw type EDN/EDJ en een isolerend kader type BDX kan zelfs een isolatiewaarde van 0,48 W/m²K worden bekomen.

Het venster is beschikbaar in wit polyurethaan. De venstermotor werkt op zonne-energie en kan hierdoor op afstand worden bediend. Het is ook compatibel met Integra-gordijnen en rolluiken op zonne-energie.

Thermisch en akoestisch

In het gamma dakvensters voor energiebewust bouwen en renoveren presenteert Velux ook de nieuwe 'Energy & Acoustic” dakvensters. De beglazing hiervan werd speciaal vervaardigd voor specifieke situaties, zoals voor woningen in de buurt van een vliegveld. Het drievoudige glas zorgt voor een verbeterde akoestische en thermische isolatie. Het omgevingsgeluid wordt met tot wel 42 dB gereduceerd. Het dakvenster heeft een isolatiewaarde Uw'0,85 W/m²K en een luchtdichtheid klasse 4.

Opleidingen

Naast een basisopleiding voor plaatsers voorziet het Velux Trainingcenter ook een module Uitgebreide kennis, die bedoeld is om de cursist te scholen tot klantenadviseur.

De module Integra is gericht op het plaatsen van elektrische producten en producten op zonne-energie van het Velux Integra-gamma. Men leert er onder meer hoe men een manueel dakvenster kan ombouwen tot een elektrisch dakvenster en hoe de touchscreen afstandsbediening dient te worden geprogrammeerd en gebruikt.

In de module Vervanging leert men hoe een dakvenster snel vervangen kan worden zonder de binnenafwerking te beschadigen en hoe de beglazing van een dakvenster kan worden vervangen.

Sinds 2008 biedt Velux ook platdakvensters aan en hiervoor is een opleidingsmodule uitgewerkt. Specialisten in platte daken of professionelen die lichtkoepels installeren, kunnen hier kennis maken met het volledige assortiment en aanleren hoe zij hun klanten op de beste manier kunnen adviseren.

Architecten-tools

Met het intuïtieve programma 'Daylight visualizer' kunnen architecten de hoeveelheid daglicht in een ruimte bepalen en analyseren tijdens de ontwerpfase van een gebouw. Ook 3D-modellen uit ontwerpprogramma's kunnen gemakkelijk ingevoegd worden voor de berekening van het toetredende daglicht. Een andere tool voor architecten is de 'Energy and Indoor Climate visualizer' die bedoeld is om de prestaties van eengezinswoningen op het vlak van energie, ventilatie en binnenklimaat te evalueren. Ramen en zonwering staan hierbij centraal. Behalve het energieverbuik voor verwarming, ventilatie, koeling en verlichting kan je er ook de graad van ventilatie van het gebouw en elk afzonderlijk venster mee berekenen, evenals de binnentemperatuur in het gebouw gedurende het hele jaar.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Vier strategische projecten voor minder verharding

Vier strategische projecten voor minder verharding

Vlaanderen investeert 1,2 miljoen euro in vier strategische projecten die moeten leiden tot minder verharding, klimaatbestendige steden en een beter toegankelijke natuur in de provincies Vlaams-Brabant en Antwerpen. Voor deze oproep werden zeven[…]

18/08/2022 |
Proeftuin voor sociaal en betaalbaar wonen

Proeftuin voor sociaal en betaalbaar wonen

76 nieuwe appartementen in Aarschot

76 nieuwe appartementen in Aarschot

IoT-oplossing voor efficiëntiewinst van opleggersvloten

IoT-oplossing voor efficiëntiewinst van opleggersvloten