Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Veiligheid en keuringen op bouwplaatsen

Bouwkranen, graafmachines, stellingen, ladders, elektrische werfinstallaties ' het zijn maar enkele zaken waar dagelijks mee of rond gewerkt wordt op bouwplaatsen. Als keuringsorganisme is OCB vzw zich goed bewust van de gevolgen die kunnen optreden wanneer de installatie of het toestel niet conform de wetgeving is. Installaties of toestellen die niet in orde zijn, staan vaak aan de basis van ongevallen, die ernstige gevolgen met zich kunnen brengen.

Bovenop de materiële schade en de eventuele lichamelijke letsels die zulke ongevallen met zich brengen, kan men ook in de problemen komen met de verzekeringsmaatschappij. Zorg er steeds voor dat na de keuring van de toestellen de gemelde inbreuken in orde gebracht worden, zo kan de uitvoering van de bouwwerken op een veilige manier voortgezet worden.

Veiligheidscoördinatie

Dat op een veilige manier met de toestellen en machines gewerkt wordt, is de zorg van de veiligheidscoördinatoren van OCB. Door het hoge cijfer van de werkongevallen in de bouwsector is de aanwezigheid van een veiligheidscoördinator verplicht sinds 1 mei 2001 volgens het kb van 25-01-2001 aangaande tijdelijke en mobiele bouwplaatsen.

Door de verschillende nationaliteiten op sommige grote bouwwerven is de taal een groot struikelblok. Onduidelijke communicatie ligt vaak aan de basis van ongevallen. De veiligheidscoördinatoren van OCB willen deze en alle andere risico's op ongevallen vermijden door het opstellen van een veiligheids- en gezondheidsplan. Houden alle aannemers en onderaannemers zich aan deze richtlijnen, dan zal het risico op ongevallen duidelijk verminderen.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Verlof ... in onze eigen hof

Verlof ... in onze eigen hof

Tijd om uit te rusten! Niks moet, niksen mag! Wij nemen een korte pauze van 19/07 t.e.m. 08/08! Op 09/08 zijn we er weer! Blijf gezond, hou het veilig en vooral: geniet ervan! Team Bouwkroniek  

'Virtual reality zal het meeste impact hebben op de bouwsector'

'Virtual reality zal het meeste impact hebben op de bouwsector'

Half augustus begint aanleg rotonde Tongersesteenweg in Lanaken

Half augustus begint aanleg rotonde Tongersesteenweg in Lanaken

Dendermonde wil toekomst vestinggordel veiligstellen

Dendermonde wil toekomst vestinggordel veiligstellen