Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Veilig werken op hoogte

Gerelateerde onderwerpen :

Eén op de drie ernstige arbeidsongevallen in de bouw met de dood of blijvende invaliditeit tot gevolg is te wijten aan een val van hoogte van personen of voorwerpen; een reden te meer om stil te staan bij het correcte gebruik van ladders, steigers en collectieve beschermingsmiddelen. De bliksemactie half juni door de arbeidsinspectie TWW heeft de ernst van dit probleem nog eens aangetoond. Tijdens een controle van de veiligheid van steigers en het voorkomen van vallen van hoogte bij 350 werkgevers werd de helft van de activiteiten stilgelegd wegens te gevaarlijk.

Daarom nodigen de provinciegouverneur, de gedeputeerden en de provinciegriffier van West-Vlaanderen, het Comité West-Vlaanderen voor de Bevordering van de Arbeid, de fod WASO Toezicht Welzijn op het Werk directie West-Vlaanderen, Prebes, de Confederatie Bouw, navb-cnac Constructiv en Bouwunie belangstellenden uit op 30 november om 13 uur en om 18 uur in het Provinciehuis Boeverbos, Koning Leopold III-laan 41 in Brugge op een studienamiddag en -avond over 'Veilig werken op hoogte'. Dit studiemoment biedt een uitgelezen kans om te weten te komen wat de wetgeving precies vereist en hoe men dit op een praktische manier kan toepassen. De aanwezigen krijgen er ook meer informatie over de campagne van navb-cnac Constructiv i.v.m. veilig werken op hoogte en de opleidingen via het Fonds voor Vakopleiding in de Bouwnijverheid (fvb-ffc Constructiv).

Dit is het programma:

13 uur of 18 uur: Onthaal met koffie

13.30 uur of 18.30 uur: Verwelkoming door provinciegouverneur Carl Decaluwé, voorzitter PCBA.

'De wetgeving, de resultaten op het terrein en de klemtonen tijdens een inspectie' door Pieter Bolle, directiehoofd a.i. fod WASO TWW West-Vlaanderen.

14.10 uur of 19.10 uur: Keuze van beschermingsmiddel en praktische toelichting bij elk middel deel 1 door Piet Dekocker, preventieadviseur bij Mensura: leuningen en leuningsystemen; stellingen: basisopbouw en buitenopbouw; valnetten.

14.40 uur of 19.40 uur: Pauze.

15 uur of 20 uur: 'Keuze van beschermingsmiddel en praktische toelichting bij elk middel deel 2' door Piet Dekocker.

15.30 uur of 20.30 uur: 'Campagne 'Werken op hoogte' - tools en hulpmiddelen' door Stephaan Dhont, adviseur Ondernemingen bij navb-cnac Constructiv.

16.15 uur of 21.15 uur: 'Sectorale ondersteuning bij opleiding van uw bouwvakarbeiders' door Tatjna Samaey, regiomanager West-Vlaanderen bij fvb-ffc Constructiv.

16.30 uur of 21.30 uur: Vragen aan de sprekers via een panelgesprek.

De deelname is gratis, maar je moet je wel inschrijven op www.west-vlaanderen.be. Voor meer info kan je terecht bij Wim De Jonghe, adjunct-secretaris van het Comité West-Vlaanderen voor de Bevordering van de Arbeid, tel. 050 40 71 52 en pcba@west-vlaanderen.be.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Onoplettendheid grootste oorzaak van ongevallen bij wegenwerken

Onoplettendheid grootste oorzaak van ongevallen bij wegenwerken

“Hoewel wegenwerken zorgen voor betere wegen brengen ze ook risico’s met zich mee. In 2019 noteerden we zeven dodelijke en 454 letselongevallen bij wegenwerken in Vlaanderen. Onoplettendheid is daarbij de grootste oorzaak, gevolgd[…]

15/07/2021 | Lydia Peeterswegenwerken
'Er zullen meer arbeidsinspecties moeten komen op naleven van veiligheidsregels'

'Er zullen meer arbeidsinspecties moeten komen op naleven van veiligheidsregels'

'Dwing naleving van bestaande regels af in plaats van nieuwe te verzinnen'

'Dwing naleving van bestaande regels af in plaats van nieuwe te verzinnen'

Bouwkranen blijven om 14.34 u. één minuut stil

Bouwkranen blijven om 14.34 u. één minuut stil

Meer artikels