Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Veel nieuwe vastgoedprojecten in Brusselse kanaalzone

Veel nieuwe vastgoedprojecten in Brusselse kanaalzone

Langs het kanaal van Brussel staan de komende jaren heel wat nieuwe projecten in de steigers. Eén van de grootste projecten dat gerealiseerd wordt, is Rivesquare, vlakbij de Biestebroeckkaai.

Het project wordt een stedelijke jachthaven die plaats zal bieden voor 45 boten. De kades zullen toegankelijk zijn voor het publiek. Rondom de jachthaven worden 302 woningen gebouwd, variërend van studio’s tot appartementen. Daarnaast komen er ook winkels, restaurants, wellnessfaciliteiten, een driesterrenhotel met 100 kamers, een kinderopvang voor 50 kinderen, een winkelruimte, een fietsenwinkel met een werkplaats voor herstelling, een havenkantoor, fiets- en autoparkings met car sharing en een fietsverhuurservice. De gebouwen zijn hoogwaardig geïsoleerd en ze krijgen groendaken en zonnepanelen. Het regenwater wordt opgevangen. En er zijn ook oplaadpunten voor elektrische wagens en fietsen voorzien.  

Aanpassing

De Anderlechtse overlegcommissie heeft al een gunstig advies uitgebracht, maar wel onder voorwaarden. Zo moet de projectontwikkelaar nog aanpassingen doen in verband met de ondergrondse parkings. Ook de inplanting van de toren en de fietsroute moeten verbeterd worden. Ondertussen kreeg het project ook al een milieuvergunning van Leefmilieu Brussel. Op donderdag 7 december 2017 keurde de Brusselse regering het Bijzondere Bestemmingsplan (BBP) ‘Biestebroeck’ goed. Maar het is nog wachten op de definitieve bouwvergunning van het Brusselse Gewest. De stedenbouwkundige vergunning wordt tegen september verwacht. Als alles goed gaat, zouden de werken dan tegen begin 2019 van start gaan. 

Het project werd getekend door het architectenbureau B2AI uit Brussel en het stedenbouwkundige en landschapsarchitectenbureau West 8 uit Rotterdam.

Water

Volgens architect Pieterjan Vermoortel van architectenbureau B2AI is het project uniek in België. “We zijn er samen met een héél gemotiveerde bouwheer in geslaagd om een nieuw stukje kanaal binnen te trekken in een levende buurt van Anderlecht. De buurtbewoners en nieuwe inwoners van ‘the dock’ kunnen binnenkort genieten van het leven op en naast het water. Er wordt een kleine haven aangelegd waardoor er ook plezierboten van buiten Brussel de stad op een andere manier kunnen verkennen. Deze positieve ingreep zal afstralen op een groot stuk van Anderlecht, waar zowel de bewoners als de politiekers  in blijde verwachting zijn. Het project heeft heel wat technische uitdagingen. Zo moet een grote collector verlegd worden en een brug gebouwd. En er wordt gewerkt aan een kwalitatieve fietsverbinding. Het project wordt zeker geen afgesloten geheel en opent zich naar de buurt. De fietsers staan centraal in dit project omdat we geloven in de fiets als belangrijk alternatief transport op deze fantastische locatie in Brussel. Er zijn publieke functies, zoals hotel en restaurant. Iedereen zal de boten kunnen zien. »

West 8

Architect Maarten van de Voorde van West 8 geeft wat meer uitleg. 

“Stedenbouwkundig en architecturaal wil het project laten aansluiten op de buurt, waar het industriële Atlasgebouw en het naastliggende gebouw van de Regie, het industriële verleden symboliseren. De compositie van bouwkavels houdt rekening met open zichtlijnen op deze gebouwen of worden ermee uitgelijnd in diepte of hoogte. De typische oud-industrieel architectuur ligt aan de basis van de uitgangspunten die gehanteerd worden voor de verschillende nieuwe gebouwen. Volume, gevelcompositie en materiaalgebruik vormen een hedendaagse interpretatie van de Brusselse havenarchitectuur. De openbare ruimte wordt zo voorzien dat deze overzichtelijk en comfortabel is. Het natuurlijke hoogteverschil van het gehele terrein wordt gerespecteerd. Het project sluit aan bij het weefsel van bestaande straten en heeft de ambitie zich te openen naar de buurt. Nieuwe logische loop- en fietsverbindingen zullen doorheen het gebied ontstaan.»

Vastgoedprojecten

Er zijn nog andere vastgoedprojecten die gerealiseerd worden in de kanaalzone. Aan de Biestebroeckkaai gaat promotor BPI (Groupe CFE) samen met Land Invest Group het project Key West bouwen, goed voor 47.000 m² woningen, 16.000 m² kantoren, winkels en restaurants. Ze hopen de vergunningsaanvraag na de zomer in te dienen. Voorts is op de  Industrielaan in Anderlecht het project Nautilus van Eaglestone al ver gevorderd. Het woonproject is goed voor 197 appartementen, 240 parkeerplaatsen, een kinderopvang en winkels. Liefst 70% van de woningen is al verkocht. Ook de werken aan het project Riva, een woonproject van 139 woningen met uitzicht op Tour en Taxis, zijn recent gestart. Er is keuze uit studio’s, appartementen en penthouses. Hier komt ook een restaurant. Meer dan de helft van de appartementen zijn momenteel al verkocht. Samen met het wooncomplex wordt ook de langverwachte Picard-voetgangersbrug gebouwd.

Canal Wharf

Al eerder startten de werken van het project Canal Wharf, van AG Real Estate en Vooruitzicht, goed voor 257 appartementen en 1.700 m² winkels, horeca en kantoren. In een eerste fase worden 132 appartementen gebouwd.  Op basis van een masterplan van Stéphane Beel, en rondom een heuvelachtig binnengebied, zal Canal Wharf bestaan uit vier gebouwen, telkens van een andere architect. Begin mei opende ook Kanal-Centre Pompidou de deuren in de voormalige Citroëngarage in Brussel. Een jaar lang kan u dit bijzondere gebouw ontdekken aan de hand van kunst- en architectuurtentoonstellingen. Wat verderop, in Neder-over-Heembeek, werd ook de Brusselse cruiseterminal ingehuldigd. De terminal is 240 m lang en 12 m breed. Zo kunnen riviercruiseschepen makkelijker aanmeren in Brussel.

 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

AML verdeelt Mecalac in Wallonië en Brussel

AML verdeelt Mecalac in Wallonië en Brussel

Materieelproducent Mecalac heeft een akkoord gesloten met distributeur AML voor Wallonië en Brussel. AML was tot voor kort vooral een lokale dealer van premium-merken in materieel. Het is voor het eerst dat Ateliers Marcel Lambert (AML)[…]

10/12/2021 | MaterieelVerhuur
Thomas & Piron neemt BAM Galère en BAM Lux over

Thomas & Piron neemt BAM Galère en BAM Lux over

Thomas & Piron herontwikkelt drie ziekenhuissites in Charleroi

Thomas & Piron herontwikkelt drie ziekenhuissites in Charleroi

Sprimont krijgt meest innovatieve gezondheidscampus van Wallonië

Sprimont krijgt meest innovatieve gezondheidscampus van Wallonië

Meer artikels