Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Veel minder SWT leidt niet tot meer arbeidsongeschiktheid

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Veel minder SWT leidt niet tot meer arbeidsongeschiktheid

© Robert Kneschke - stock.adobe.com

Nu het SWT (Stelsel van Werkloosheid met bedrijfsToeslag of het vroegere brugpensioen) stevig verstrengd werd, wordt vastgesteld dat het aantal oudere werknemers met arbeidsongeschiktheid sterk is toegenomen. In de bouwsector is dat evenwel niet zo, zo blijkt uit onderzoek van de Confederatie Bouw.

Tussen 2013 en 2016 kromp het aantal nieuwe brugpensioendossiers in de bouw met 43%, terwijl het aantal arbeidsongeschikte werknemers in de bouw tijdens diezelfde periode met 1% afnam. “Oudere bouwvakkers worden vaak ingezet als opleider voor nieuwe, jonge collega’s of krijgen lichtere taken, wat het voor hen ondanks het zware beroep draaglijk maakt om toch aan de slag te blijven”, meldt Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw.

De regels voor SWT werden de voorbije jaren stelselmatig verstrengd. Zo werd brugpensioen vanaf 2015 in een zwaar beroep zoals de bouw pas mogelijk vanaf de leeftijd van 58 jaar i.p.v. op 56 jaar. Uit cijfers van Constructiv blijkt dat het aantal nieuwe SWT-dossiers in de bouw tussen 2013 en 2016 met 43% is gedaald van 1.493 in 2013 tot 636 in 2016. Tijdens diezelfde periode is het aantal zieke of arbeidsongeschikte bouwarbeiders met 1% geslonken van 74.691 in 2013 naar 74.036 in 2016. In de bouw blijkt er dus absoluut niet meer arbeidsongeschiktheid als gevolg van een verstrengd brugpensioen te zijn, in tegenstelling tot in andere sectoren.

Oudere bouwvakkers zijn de beste opleiders

“Werknemers in de bouw verrichten absoluut geen licht werk. Daarom is het essentieel dat we in het kader van de langere loopbanen oudere bouwvakkers andere taken geven. Zij kunnen bv. lichter werk verrichten, maar beter nog aan de slag zijn als opleider van nieuwe rekruten. Dat gebeurt nu al op heel wat bouwwerven, anders zouden de arbeidsongeschiktheidscijfers in onze sector hoger liggen. Die taak als opleider zal ook bijzonder nuttig zijn nu duaal leren belangrijker wordt. Oudere bouwwerknemers kunnen dan als mentor of tutor optreden voor deze leerlingen”, oppert Robert de Mûelenaere.

De Confederatie Bouw merkt tevens op dat de elk jaar toenemende digitalisering van de bouw heel wat bouwarbeid minder belastend zal maken. Zo zal bv. BIM (Building Information Modelling), waarbij samenwerking en informatie-uitwisseling tussen alle partijen bij een bouwproject centraal staat, ervoor zorgen dat alle fouten digitaal worden verwijderd zodat op de bouwwerf zelf niets opnieuw moet worden gemaakt. Dat spaart dus extra werk uit. Ook andere technologieën, zoals 3D-printen en scannen of het gebruik van drones, zullen het werk op de bouwplaats deels verlichten.
 

AANBESTEDINGEN
Alle aanbestedingen

Meest aanbevolen artikels

Alarmerend minder leerlingen en weinig studenten contrasteren met hogere opleidingseisen

Alarmerend minder leerlingen en weinig studenten contrasteren met hogere opleidingseisen

De Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) kon recent de statistieken van het aantal leerlingen en studenten in het secundair, hoger en universitair bouwonderwijs inkijken en de cijfers zijn alarmerend. Op alle niveaus en in alle opleidingsdomeinen van[…]

20/05/2019 | VCBConfederatie Bouw
Dylan Lekeux en Jonas Menschaert naar Worldskills Kazan

Dylan Lekeux en Jonas Menschaert naar Worldskills Kazan

Limburgse FIRST LEGO League streeft naar dubbel zoveel deelnemers

Limburgse FIRST LEGO League streeft naar dubbel zoveel deelnemers

Steeds minder jongeren volgen een houtopleiding

Steeds minder jongeren volgen een houtopleiding

Meer artikels