Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Veech x Veech ontwerpt productiestudio voor Al Jazeera in The Shard in Londen

Veech x Veech ontwerpt productiestudio voor Al Jazeera in The Shard in Londen

Het nieuwe Britse hoofdkantoor en de televisiestudio van Al Jazeera Media Network werden recent voorgesteld in The Shard, de iconische wolkenkrabber in Londen. De opnamestudio is verbonden met de nieuwskamer, zodat een direct stilistisch verband tussen beide ruimtes kon worden gecreëerd. De productiefaciliteit werd ontworpen door het architectuur- en designkantoor Veech x Veech uit Wenen (Oostenrijk). Veech x Veech heeft voor het Al Jazeera-project samengewerkt met projectpartners MCI Studio Hamburg en MO2 Design. Het resultaat is één van de meest geavanceerde televisiestudio's ter wereld. Het project werd al bekroond met een International Design Award en genomineerd voor een British Council for Offices-award.

De opdracht was een revolutionaire maar functionele nieuwsruimte te ontwerpen. Dat is moeilijker dan het lijkt: een dergelijke omgeving vraagt een zeer gespecialiseerd en precies ontwerp, waarbij ook rekening moet worden gehouden met de verschillende camerastandpunten die tijdens een uitzending worden ingenomen. Het perspectief van de studio verschijnt immers anders op het scherm dan de reallife-ervaring.

Veech x Veech maakte uitgebreid gebruik van digitale 3D-modellen en testmodellen op ware grootte. Het decor werd bovendien mee bepaald door de panoramische skyline van Londen, die overdag een spectaculair uitzicht biedt en 's avonds de verlichting van de wereldstad op al even imposante wijze toont. De ontwerpers creëerden één enkele ruimte die tegelijkertijd kan interageren met de verlichting, het uitzicht op de hoofdstad en de digitale presentatieschermen.

De meeste studio's vereisen een minimum plafondhoogte van 4,5 m, maar in The Shard werden de ontwerpers beperkt tot slechts 2,8 m. Om dat op te lossen, werden de problematisch lage plafonds met een complex netwerk van balken en plafondelementen zodanig omgevormd dat de ruimte veel hoger lijkt en zelfs een soort 'openlucht'-effect heeft.

De volledig geautomatiseerde verlichting werd bovendien geïntegreerd in het plafond. Tussen de gebogen akoestische panelen ontstaat zo een soort spiegeleffect. De geavanceerde technieken inzake verlichting en engineering zorgden ervoor dat de presentatie van het nieuws mogelijk is vanuit vrijwel elke camerahoek, waarbij voor ieder camerastandpunt het verlichtingsniveau automatisch wordt bijgestuurd. In de glazen gevel werden speciale filters geplaatst om het invallende buitenlicht overdag te kunnen beheren.

Veech x Veech heeft voor het Al Jazeera-project samengewerkt met Studio Hamburg Media Consult International (MCI), dat optrad als hoofdaannemer en verantwoordelijke voor de technische planning en de bouw van de eigenlijke opnameset. MO2 Design uit Keulen creëerde de geavanceerde lichttechniek in de televisiestudio.

'Dit spannende project was voor het ontwerpteam een uitdaging. De integratie van de televisiestudio en de eigenlijke kantoorruimte in één open setting was geen evidentie, maar de designers hebben die kloof perfect overbrugd', aldus Patrick Bedeau van Al Jazeera.

De nieuwszender verzamelt nu vanuit het hoogste gebouw van Europa nieuws voor het wereldwijde Al Jazeera-netwerk. Het Britse kantoor fungeert als Europese hub tussen het hoofdkwartier in Doha (de hoofdstad van Qatar) en de studio's in de Verenigde Staten.

Al Jazeera begon eind 1996 met uitzendingen en wordt gefinancierd door de emir van Qatar. Al Jazeera startte als een Arabische nieuws- en actualiteitenzender, maar is sindsdien geleidelijk uitgegroeid tot een netwerk van meer zenders, internet en gespecialiseerde televisiekanalen in verschillende talen en regio's ter wereld.

Veech x Veech is gevestigd in Wenen en werd opgericht door Mascha Veech-Kosmatschof en Stuart Veech. Het kantoor beschikt over een internationale klantenkring en ontwikkelt zowel complete gebouwen als tijdelijke paviljoenen, maar houdt zich desgewenst ook bezig met het ontwerp en de opbouw van tentoonstellingen, evenementen en productontwerpen.

Een bijzondere specialisatie is het werken met mediabedrijven. Veech x Veech heeft twintig jaar ervaring met het ontwerpen van interieurs voor nieuwszenders en opnamestudio's en gebouwen waar media- en uitzendactiviteiten plaatsvinden. In hun ontwerpen wordt telkens de nadruk gelegd op de identiteit van de klant. Steevast wordt een oplossing gevonden voor de meest complexe problemen inzake verlichting, akoestiek en logistiek. Het bedrijf werkt nauw samen met de Oostenrijkse openbare omroep ORF en zal voor Al Jazeera ook de nieuwskamer in het hoofdkwartier in Doha herinrichten.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Quarantaine-maatregel kan bouwwerven vertragen

Quarantaine-maatregel kan bouwwerven vertragen

Het coronavirus slaat momenteel weer wild om zich heen en de overheid heeft door capaciteitsproblemen de teststrategie bijgestuurd. Wie een risicocontact heeft gehad of terugkomt uit een rode zone, maar geen ziektesymptomen vertoont, wordt niet[…]

Belgische klanten kunnen elektrische Volvo-machines reserveren

Belgische klanten kunnen elektrische Volvo-machines reserveren

Antwerpen test flexibele snelheidsdrempels

Antwerpen test flexibele snelheidsdrempels

Stijgende woningprijzen maken nieuwbouw interessanter

Stijgende woningprijzen maken nieuwbouw interessanter