Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

VEA onderzoekt energetische renovatieplannen van Vlamingen

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
VEA onderzoekt energetische renovatieplannen van Vlamingen

Vlaamse gezinnen willen vooral duidelijkheid over de financiële meerwaarde en de toekomstige verplichtingen vooraleer ze de stap zetten om hun woningen energetisch te verbeteren. Dat blijkt uit een rondvraag die het Vlaamse Energieagentschap (VEA) hield bij een duizendtal Vlaamse gezinnen.

Vlaams minister van Energie Zuhal Demir wil de deze legislatuur vooral meer duidelijkheid brengen en onzekerheden wegnemen. Het Vlaams Energieagentschap liet Ipsos een peiling uitvoeren bij een duizendtal gezinnen. Daaruit blijkt dat 91% van de Vlamingen energiebesparing belangrijk tot heel belangrijk vindt. 73% is begaan met het energieverbruik en de energieproblematiek en evenveel mensen vinden het belangrijk  om rekening te houden met de impact van het energieverbruik op de klimaatproblematiek.

Het onderzoek brengt ook de huidige staat van de woningen in kaart en die resultaten zien er niet zo rooskleurig uit. De aanwezigheid van verschillende isolatievormen stagneert al enkele jaren. Op het vlak van dakisolatie en beglazing valt de situatie nog mee: acht op de tien van de woningen beschikt over dakisolatie en slechts één op de tien heeft nog enkel glas (47% van deze woningen heeft over de hele woning nog enkel glas).

Muurisolatie

Erger is het gesteld wanneer de aanwezigheid van muurisolatie en kelder- en vloerisolatie wordt bekeken. Minder dan de helft van de woningen heeft muurisolatie. Voor kelder- en vloerisolatie bedraagt dit percentage zelfs maar 37%. Wat verwarming betreft, blijft de meest gebruikte hoofdbrandstof aardgas (68%), gevolgd door stookolie (16%) en elektriciteit (9%). 1% van de woningen maakt gebruik van een warmtepomp. Voor ongeveer 84% van de woningen staat een centraal verwarmingssysteem in voor de hoofdverwarming. 15% verwarmt de woning hoofdzakelijk via afzonderlijke verwarmingsapparaten. De ketel van de centrale verwarming is gemiddeld tien jaar oud.
 
Ongeveer drie op de vier individuele cv-ketels op aardgas is condenserend. Het gros van de stookolieketels is dan weer nog niet condenserend. Ventilatie raakt stilaan ingeburgerd. Op dat vlak zien we wel verbetering, al worden zes op de tien van de Vlaamse woningen nog steeds niet gecontroleerd geventileerd. Steeds meer gezinnen verklaren tijdens de zomer in de woning last te hebben van oververhitting. Dat resulteert in een stijgend aandeel gezinnen dat over een airconditioningsysteem beschikt.

Zonnepanelen

Wat de productie van warm water betreft, maken de meeste gezinnen gebruik van een boiler of doorstromer aangesloten op de centrale verwarming. Koken doen de Vlamingen vooral op elektriciteit. Op het vlak van verlichting verliezen vooral de halogeenlampen en de gewone spaarlampen verder terrein ten koste van ledverlichting. Van de verschillende hernieuwbare energietoepassingen zijn vooral fotovoltaïsche zonnepanelen al goed ingeburgerd in de Vlaamse huishoudens.
 
Naast het in kaart brengen van de huidige toestand polst het onderzoek ook naar de toekomstplannen van de Vlaming voor de komende vijf jaar. Zes op de tien van de Vlaamse woningeigenaars plant in de komende vijf jaar geen enkele van de opgesomde energiebesparende of milieuvriendelijke maatregelen. Eén op de vijf plant één maatregel, 11% plant twee maatregelen en nog eens 12% wil drie of meer maatregelen nemen. Huurders plannen logischerwijs minder investeringen dan woningeigenaars. Deze laatsten willen de komende jaren vooral geld uitgeven aan fotovoltaïsche zonnepanelen (15%), gevolgd door (extra) dakisolatie (14%), een energiezuinige verwarmingsketel (12%) en meer hoogrendementsglas of drievoudig glas (12%).
 
Voor een aantal investeringen vormen financiële aspecten de belangrijkste drempel, maar voor heel wat maatregelen spelen ook andere redenen een rol. Energiebesparende of milieuvriendelijke maatregelen zijn vaak geen prioriteit of worden door de Vlaming als reeds voldoende aanwezig beoordeeld. Duidelijkheid is erg belangrijk. Vlamingen hechten vooral waarde aan duidelijkheid op financieel gebied en vragen zich vaak af of de investering zijn geld waard zal zijn.

“Energiebesparende maatregelen zijn altijd een goede keuze. Het is daarom geruststellend dat veel gezinnen nadenken over wat zij kunnen doen. Maar ik heb alle begrip voor de gezinnen die door de bomen het bos niet meer zien en meer duidelijkheid willen. Daarom dat we zoveel mogelijk premies die gericht zijn op energiebesparing, kwaliteitsverbetering en aanpassing van de woning in één loket gaan bundelen met het oog op één overkoepelende woningrenovatiepremie. Dat is eenvoudiger en laat gezinnen toe om duidelijker zicht te krijgen op financiële ondersteuning bij hun investering", besluit Vlaams minister Zuhal Demir.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

INEOS investeert 2 miljard € in groene waterstofproductie

INEOS investeert 2 miljard € in groene waterstofproductie

INEOS heeft aangekondigd dat het in de komende tien jaar 2 miljard € zal investeren in de productie van koolstofvrije, groene waterstof in heel Europa. De eerste productiesites zullen worden gebouwd in België, Duitsland en Noorwegen.[…]

19/10/2021 | Antwerpengroene energie
Antwerpen maakt plannen voor uitrol warmtenetten tegen 2030

Antwerpen maakt plannen voor uitrol warmtenetten tegen 2030

Gasunie en North Sea Port ontwikkelen samen waterstofnetwerk

Gasunie en North Sea Port ontwikkelen samen waterstofnetwerk

'Onze sector heeft een immense invloed op de energietransitie'

'Onze sector heeft een immense invloed op de energietransitie'

Meer artikels