Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

VCB: “Verspreid bouwen kost veel minder dan berekend”

Gerelateerde onderwerpen :

,
VCB: “Verspreid bouwen kost veel minder dan berekend”

© ©Scott Latham - stock.adobe.com

Een recente studie van de VITO biedt een inschatting van de maatschappelijke kost van verspreide bebouwing. Deze studie trekt echter bestaande trends door tot 2050 zonder rekening te houden met maatschappelijke ontwikkelingen, klaagt de Vlaamse Confederatie Bouw aan. Beleidsmakers die de studie misbruiken, overschatten volgens de VCB de betaalbaarheid van het wonen. Dat is het gevolg van een Malthusiaanse redenering waarbij met foute premisses wordt gewerkt.

De studie berekent hoeveel de verspreide bebouwing vandaag kost, bv. de kost van riolering in lintbebouwing en in steden, en projecteert dan dit verschil in kosten naar 2050. Vlaams parlementslid Ingrid Pira (Groen) beweerde in het Radio 1-programma De Ochtend dat deze verspreide manier van bouwen een meerkost tot 25 miljard € met zich brengt.

Deze bijkomende kost is volgens de VCB helemaal niet realistisch omdat vandaag en in de toekomst niet meer gebouwd wordt zoals in het verleden. “Vlaanderen zal binnen het huidige juridische kader tegen 2050 0 ha/dag bijkomend ruimtebeslag bereiken. De ruimte-inname, volgens Statbel momenteel 5,6 ha/dag waarvan 3,6 ha voor wonen, zal voort dalen onder impuls van de markt en door reeds duidelijk aanwezige trends: woningen worden compacter en worden gebouwd op kleinere percelen, het aantal appartementen neemt sterk toe en nieuwe lintbebouwing wordt steeds zeldzamer. 68% van de nieuwe huizen en appartementen wordt al gebouwd op bestaande sites en neemt dus geen extra ruimte in”, stelt ze.

Onder druk van de steeds stijgende bouwgrondprijzen en dankzij innovatieve oplossingen in de bouw gaat deze sector volgens de VCB vandaag al veel efficiënter om met ruimte dan in het verleden. “De kosten van de lintbebouwing kunnen dus niet zomaar dertig jaar naar de toekomst geprojecteerd worden. De VITO-studie geeft zelf ook aan dat dit niet realistisch is en stelt dat “de verwachte afnemende bevolkingsgroei zou resulteren in een lagere ruimte-inname per dag tegen 2050”. Ze meldt dus zelf dat door een aantal onrealistische uitgangspunten de meerkost van bouwen tot 2050 sterk overschat kan worden”, oppert de VCB.

Nood aan doordachte kwalitatieve verdichting

De VCB is het niet eens met de mening van Ingrid Pira dat “niets doen ongelooflijk veel geld zal kosten en zal leiden tot een financiële strop”. Bovendien waarschuwt de beroepsorganisatie dat een blinde betonstop ook ongelooflijk veel geld kost en zowel de woningkwaliteit als de betaalbaarheid van het wonen in gevaar zal brengen. Vooral sociaal zwakkeren zullen hiervan het slachtoffer zijn omdat zij geen kwalitatieve, energiezuinige woning meer kunnen betalen. De VCB vraagt dan ook aan de beleidsmakers om verdichting en stadsvernieuwingsprojecten binnen kernen te vereenvoudigen en aan te moedigen vooraleer bestaande bouwgronden geschrapt worden.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Inschrijven voor de Staalbouwwedstrijd kan nog tot 30 september

Inschrijven voor de Staalbouwwedstrijd kan nog tot 30 september

Voor de 23ste editie van de Staalbouwwedstrijd van sectororganisatie Infosteel wordt de jaarlijkse succesformule voortgezet. Het doel van de wedstrijd is om projecten met opmerkelijke staalconstructies onder de aandacht te brengen van alle[…]

Federaties F.E.E. en Techlink fusioneren

Federaties F.E.E. en Techlink fusioneren

Gimv wil groep van installatiebedrijven uitbouwen

Gimv wil groep van installatiebedrijven uitbouwen

Oplopende kosten duwen bouwbarometer in het rood

Oplopende kosten duwen bouwbarometer in het rood

Meer artikels