Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

VCB roept op tot

'sense of urgency'

De actuele premies voor afzonderlijke energiebesparende investeringen gelden nog tot eind juni, zo melden de Vlaamse overheid, het Vlaams Energieagentschap en distributienetbeheerders Eandis en Infrax; daarna treedt een nieuw systeem in werking. N.a.v. Batibouw roept de Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) kandidaat-verbouwers ertoe op om nog van de huidige premies te profiteren. Daarvoor moeten immers een aantal formaliteiten tijdig vervuld zijn.

De contouren van de hervorming van de premies liggen al vast in het Vlaamse regeerakkoord voor 2014-2019. Daarin staat: 'Er worden extra stimuli ingebouwd voor gecombineerde maatregelen en totaalrenovaties. De individuele premies voor dakisolatie en hoogrendementsglas worden getrapt verlaagd.'

Ongeveer 41% van het ganse bedrag aan premies betrof in 2015 de plaatsing van dakisolatie en hoogrendementsglas. De combipremies (voor muur- en glasisolatie samen), die al een eerste aanzet vormen tot het toekomstige steunbeleid voor totaalrenovaties, vertegenwoordigden in 2015 slechts 10% van het totale premiebedrag; de meeste premies gingen nog naar afzonderlijke renovatiemaatregelen.

Alle facturen

Om tegen eind juni de huidige premies voor afzonderlijke energiebesparende ingrepen te bekomen, zijn een aantal formaliteiten vereist. Zo moeten bij de premieaanvraag alle facturen, zowel de voorschot- als de eindfactuur, worden meegestuurd. Het mag niet gaan om een offerte, leveringsbon, kasticket of pro forma factuur. De aannemer moet een aantal gegevens invullen, bv. over het type beglazing, de COP (rendementscoëfficiënt) van de warmtepomp en de dikte van de isolatie. In een aantal gevallen moeten foto's worden toegevoegd, o.m. van het geplaatste glas of de geïnstalleerde zonnecollectoren. Bij zonnepanelen moet een kopie van het rapport van de technische controle worden toegevoegd en bij spouwmuurisolatie een kopie van de verklaring van overeenkomst met de technische specificaties STS 71-1. Om de huidige premies te kunnen krijgen tegen eind juni moeten al deze formaliteiten vervuld zijn en moeten de werkzaamheden dus tijdig starten. De huidige premies kunnen de uiteindelijke kosten met ongeveer 40% reduceren.

De VCB raadt aan om op korte termijn te investeren in maatregelen waarvoor nog een premie bestaat. Vorig jaar keerden de distributienetbeheerders 38% meer aan premies uit dan in 2014. De VCB hoopt dat nog meer kandidaat-verbouwers hun renovatieplannen dit jaar uitvoeren. Behalve van de nog bestaande premies kunnen ze immers profiteren van een ultralage hypothecaire rentevoet.

Maar ook bij de uitvoering van afzonderlijke maatregelen adviseert de VCB om rekening te houden met de totale renovatiebehoeften van de woning. Zo zorg je er bij dakisolatie best voor dat de dakranden zo ver uitsteken dat later nog gevelisolatie kan worden toegevoegd.

Tegen 2050 wil men alle bestaande gebouwen energiezuinig krijgen. Eén van de denkpistes is dat elke Vlaamse woning tegen dan een E60-peil moet hebben bereikt. Bovendien zal, naarmate 2050 nadert, het volume aan premies worden afgebouwd en tegelijk het aantal verplichtingen toenemen, ook voor bestaande woningen. De geleidelijke afbouw van premies voor energiebesparende investeringen tracht trouwens kandidaat-verbouwers telkens over de streep te trekken om versneld te beslissen.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Thomas & Piron neemt BAM Galère en BAM Lux over

Thomas & Piron neemt BAM Galère en BAM Lux over

De Waalse groep Thomas & Piron neemt de bedrijven BAM Galère en BAM Lux over van de Nederlandse groep BAM. De Nederlandse groep BAM heeft in ons land ook nog het bedrijf Interbuild. De transactie, waarvan het bedrag niet wordt[…]

Burgers investeren in Scholen van Vlaanderen

Burgers investeren in Scholen van Vlaanderen

Aanleg omleidingsweg Anzegem stap dichterbij

Aanleg omleidingsweg Anzegem stap dichterbij

Ontwerp Leiebrug tussen Wevelgem en Lauwe is klaar

Ontwerp Leiebrug tussen Wevelgem en Lauwe is klaar